19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Καθυστερήσεις καταβολής μισθών και στερήσεις δικαιωμάτων για τους συμβασιούχους στην υγεία μέσω ΟΑΕΔ

Πρόσφατα

Με επιστολή της προς την ΠΟΕΔΗΝ, η Πανελλήνια Συντονιστικής Επιτροπής των «Ειδικών Προγραμμάτων Απασχόλησης 4.000 & 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας» κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές της μισθοδοσίας και για στερήσεις νομίμων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του προγράμματoς. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των «Ειδικών Προγραμμάτων Απασχόλησης 4.000 & 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας» και των χιλιάδων συναδέλφων μας οι οποίοι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ζήλο, ευσυνειδησία και επαγγελματισμό,αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν 6 έτη, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας για την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από πλευράς Διοίκησης ΟΑΕΔ και υπουργείου υγείας σε ζητήματα που αφορούν πληρωμές, μισθολογικες ωριμανσεις, επιδόματα κλπ

.Γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ έχει αποφασίσει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους η μισθοδοσία( μεταπληρωτεα) κάθε μήνα, την δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επομένου. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική καθώς η καταβολή αυτή έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν σε μεταγενεστερες ημερομηνίες από την 15η έκαστου μήνα, όπως ενδεικτικά, τον Αύγουστο 2021 η’ τον Απρίλιο του 2022 λόγω του Πάσχα των καθολικών !!!! Επίσης Ιούνιο του 2022 εργαζόμενοι στον νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας δεν πληρώθηκαν αυτο το μήνα γιατί η μοναδική υπάλληλος του ΟΑΕΔ βρίσκεται σε άδεια!!!! Θα πληρωθούν ίσως τέλος του μήνα τους είπαν….

Αναρωτιόμαστε πραγματικά-αν και γνωρίζουμε την απάντηση- αν αυτό θα συνέβαινε ποτέ στο τακτικό προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ. ή γενικότερα στο μόνιμο προσωπικό του δημόσιου τομέα. Μάλλον όχι. Ίσα-ίσα που θα είχαν φροντίσει οι Διοικήσεις να καταβάλλουν στους μόνιμους συναδέλφους μας τη μισθοδοσία τους 2-3 μέρες νωρίτερα από την τραπεζική αργία για να μπορούν με άνεση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να κάνουν τα ψώνια τους για το Πάσχα.

Ενώ λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είτε μόνιμοι είτε ΙΔΑΧ είτε ΙΔΟΧ, όποτε η ημέρα καταβολής της μισθοδοσίας τους είναι αργία πληρώνονται την προηγούμενη εργάσιμη και την προ-προηγούμενη πολλές φορές, μόνο οι εργαζόμενοι των ειδικών προγραμμάτων, οι οποίοι σημειωτέον πληρώνονται στις 15 κάθε μήνα για τον προηγούμενο, ζουν χωρίς κανέναν προφανή λόγο το «μαρτύριο της σταγόνας» και κανένας δεν αναρωτιέται πώς αυτοί οι άνθρωποι αν μείνουν απλήρωτοι θα κάνουν Χριστούγεννα, Πάσχα, τι θα φάνε τα παιδιά τους, πώς θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους…

Περιττό να αναφέρουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει καμία μισθολογικη εξέλιξη 6 χρόνια τώρα και ούτε ενα ευρώ αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων του προγράμματος…όπως επίσης δεν καταβάλλεται επίδομα τέκνων,παραμεθόριων κλπ.στους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ….

Υπάρχουν ακόμη 15 συνάδελφοι που δεν πληρώνονται μέσω των υπηρεσιών τους με τις λίστες των υπολοίπων εργαζομένων,αλλά με ένταλμα πληρωμής…Αυτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερό προβλήμα ακόμη,καθώς μπορεί να γίνει η πληρωμή τούς και 2 μήνες μετά….

Έχει αναγνωριστεί ευρεως η ουσιαστικη προσφορά μας στην αναβαθμιση των παρεχομενων Υπηρεσιών Υγείας σε καθε Τομεα, καθώς επίσης και η προυπαρχουσα και αποκτηθείσα εμπειρία και εξιδείκευση.

Παρ’ ολα αυτα, η ελλιπής ενημερωση εκ μερους του ΟΑΕΔ και των αρμοδίων Υπουργείων, ολων των Περιφερειακών Διευθυνσεων και ΚΠΑ2 του Οργανισμου, των ΥΠΕ, των Γραφείων Ανθρώπινου Δυναμικου (Προσωπικου) των Νοσοκομείων, Κεντρων Υγείας και ολων γενικα των εποπτευομενων απο το Υπουργείο Υγείας φορεων (Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΟΦ, Ε.ΚΕ.Α, ΕΚΑΒ) για τα δικαιώματα των εργαζομενων του προγραμματος, εχει ως αποτελεσμα να γίνονται διακρίσεις εις βαρος μας, να μην εφαρμοζεται παντου και σωστα η εργατική νομοθεσία που αφορα συμβασεις ορισμενου χρονου και να καταστρατηγουνται επανειλημμενως στις πλείστες των περιπτώσεων τα Άρθρα του ΦΕΚ 3888/16 που καθορίζουν τις υποχρεώσεις των φορεων εναντι των εργαζομενων.

Είμαστε συμβασιούχοι εργαζόμενοι, τους οποίους διέπει το θεσμικό πλαίσιο του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο (ΙΔΟΧ), δεν υστερούμε σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλον μόνιμο ή συμβασιούχο συνάδελφο μας και ζητάμε ίση αντιμετώπιση και των σεβασμό όλων.


Για το θέμα η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε έγγραφο προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΘΑΝΟ ΠΛΕΥΡΗ και προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  κο. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

Κύριοι Υπουργοί,

Στη Δημόσια Υγεία υπηρετούν 4.000 συνάδελφοι μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για 6 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται όπως και οι άλλοι συμβασιούχοι την μονιμοποίησή τους.

Παρότι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ν.4354/2015), αντιμετωπίζονται με δυσμενέστερο μισθολογικό τρόπο απ’ ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (μόνιμοι, Επικουρικοί, ΣΟΧ κλπ.).

Δεν δικαιούνται παρανόμως την ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια παρότι διαθέτουν τον καθορισμένο χρόνο υπηρεσίας που απαιτείται. Παραμένουν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας που προσελήφθησαν εδώ και έξι χρόνια.

Δεν δικαιούνται Επίδομα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών παρότι περιλαμβάνονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ν.4354/2015), με το οποίο μισθοδοτούνται. Λαμβάνουν τις αποδοχές με καθυστέρηση και συγκεκριμένα πληρώνονται στις 15 του επόμενου μήνα πληρωμής.

Πολλές φορές η μισθοδοσία καταβάλλεται με πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις, λόγω έλλειψης στελέχωσης των κατά τόπους υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (όπως για παράδειγμα τώρα για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας). Θεσμοθετημένα δικαιώματα που απορρέουν από το ΦΕΚ 3888/16 δεν χορηγούνται από τις υπηρεσίες των φορέων που υπηρετούν.

Θα πρέπει να επιληφθείτε αυτών των ζητημάτων για να σταματήσει η άνιση μεταχείριση και η κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων που υπηρετούν στη Δημόσια Υγεία μέσω Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Σας κοινοποιούμε επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Συναδέλφων του ΟΑΕΔ με όλα τα σχετικά αιτήματα.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Πηγή: Ygeionomikoi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις