Ε.Κ., Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και ΕΛΜΕ Σάμου: Συγκέντρωση για να δοθεί άσυλο στον πρόσφυγα μαθητή Σισσέ | Πέμπτη 23 Ιούνη

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ καθώς και κοινωνικοί φορείς απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν, την Πέμπτη 23 Ιούνη και ώρα 6.30μμ., στην πλατεία Πυθαγόρα,  για στήριξη του πρόσφυγα μαθητή, Βαφίνγκ Σισσέ, στο δίκαιο αίτημά του για απόδοση ασύλου.

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΣΑΜΟΥ
Συγκέντρωση 23/6 για τον πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ

Η ΕΓ του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ και καταγγέλει την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου και την υπαγωγή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο Σισσέ, γεννηθείς το 2002, ήρθε στην Ελλάδα απ’ τη Γουϊνέα τον Οκτώβρη του 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και διαμένει στο Βαθύ, όπου πηγαίνει σχολείο και ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.

Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πανελλαδικά και μας δίνει ελπίδα ο αγώνας και η αλληλεγγύη, που λαμβάνουν χώρα τώρα αλλά και στο παρελθόν. Αποτελούν όπλα διεκδίκησης τόσο για το Σισσέ, όσο και για κάθε άλλο πρόσφυγα που αποτελεί θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ξεριζώθηκε απ’ τον τόπο του εν μέσω καταστροφικών πολέμων και εξαθλίωσης.

Διεκδικούμε:

  • Ολόπλευρη φροντίδα, για τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων
  • Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις.
  • Προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, στήριξη για την ουσιαστική ένταξη τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο Σισσέ ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο. Να εγκριθεί η αίτησή του και να παραμείνει στη χώρα μας, ώστε να συνεχιστεί η φοίτησή του στο σχολείο του.

Συμμετέχουμε και καλούμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Ιούνη στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ στις 18:30


O Βαφίνγκ Σισσέ έφτασε στη Σάμο το 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Το Γενάρη του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου, ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Στις 4 Μάρτη 2021, εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και η απόρριψη του κοινοποιήθηκε πριν μία εβδομάδα.

Άμεσα υπήρξε από την σχολική κοινότητα η γνωστοποίηση του θέματος και σύλλογοι και φορείς αποφάσισαν να στηρίξουν τον Σισσέ και όλους τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. «Η περίπτωση του Σισσέ, όπως και του Σαϊντού Καμαρά, που έγινε γνωστή το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, αφορά το σύνολο των προσφυγόπουλων που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Καλούν τους εργαζόμενους, συλλόγους και φορείς, γονείς, δασκάλους και μαθητές να σταθούν στο πλευρό του Σισσέ και του κάθε Σισσέ δικεδικώντας: Την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Επίσης ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προτίμησής τους και κλείσιμο της απάνθρωπης φυλακής του ΚΥΤ στου Ζερβού. Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους. Να καταδικαστεί το αντιδραστικό νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης».