Επιχειρησιακές συμβάσεις τώρα! Σε 24ωρη απεργία, σήμερα, οι εργαζόμενοι σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς

Με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, δηλαδή την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και να μπει φρένο στην περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και μείωση του προσωπικού, «κατεβαίνουν» σήμερα σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΟΤΟΕ, παραμονή της απεργίας, εξέφρασε την ενεργή στήριξή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις δύο τράπεζες και το στοίχημα για τα σωματεία είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

«Οι εργαζόμενοι των τραπεζών όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης συνέβαλαν τα μέγιστα για την εξυγίανση, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει η ΟΤΟΕ και καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών να μετατρέψουν τα θετικά λόγια σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει το απεργιακό ταμείο, ώστε να υποστηρίζει τη συμμετοχή και τους συναδέλφους που θα απεργήσουν. Και τονίζει ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και νομικά κατοχυρωμένο, αποτελεί δε την ύψιστη πράξη αντίδρασης των εργαζομένων. Το δικαίωμα στην απεργία δεν μπορεί κανένας να το παρεμποδίσει, να το παρενοχλήσει ή έστω οχλήσει αφήνοντας υπόνοιες. Η παρεμπόδιση απεργίας είναι ποινικό αδίκημα προς γνώση όλων. Σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων φαινόμενων οι συνάδελφοι καλούνται να μας ενημερώσουν».

Ο σύλλογος καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.00 π.μ. στο κεντρικό κτίριο Αμερικής 4 και στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της απεργίας το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής πραγματοποιεί περιφρουρήσεις σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, απεργιακές περιφρουρήσεις πραγματοποιούνται από το Κλαδικό Σωματείο στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στην οδό Σταδίου και στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Πανεπιστημίου και Αμερικής.

Τοσο η ΟΤΟΕ όσο και τα σωματεία των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου αλλά και πιέσεις για αποχωρήσεις μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζει ότι σε περιβάλλον ακρίβειας που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα, μείωσης προσωπικού, υπερβολική πίεση προς τους εργαζόμενους για την επίτευξη αλόγιστων στόχων, παραβίασης ωραρίου και αναξιοκρατικών προσλήψεων και τοποθετήσεων ειδικών συνεργατών με προκλητικούς μισθούς και παροχές, οι προτάσεις της διοίκησης αναφορικά με την επιχειρησιακή σύμβαση «απέχουν πολύ από το να είναι ρεαλιστικές». Για τον λόγο αυτό «η συμμετοχή στην απεργία αποτελεί μονόδρομο» τονίζει ο ΣΥΕΤΕ.


Πηγή: efsyn.gr