15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Αντιμέτωπη η Google με κατηγορίες για διακρίσεις λόγω φύλου

Πρόσφατα

Η Google καλείται να καταβάλει 118 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευθετήσει τις διαφορές που προκύπτουν από διακρίσεις λόγω φύλου και να πληρώσει για τις ασκηθείσες ομαδικές αγωγές από περίπου 15.500 γυναίκες υπαλλήλους.

Για πρώτη φορά το 2017 ασκήθηκε αγωγή, καθώς τρεις γυναίκες υπέβαλαν καταγγελία ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία πλήρωνε ελάχιστα τις εργαζόμενες κατά παράβαση του νόμου περί ίσης αμοιβής της Καλιφόρνια.

Η υπόθεση των ΗΠΑ επικεντρώθηκε σε περίπου 236 διαφορετικούς τίτλους εργασίας και αμφισβήτησε τις μισθολογικές διαδικασίες της εταιρείας όσον αφορά στην πληρωμή ανδρών και γυναικών για παρόμοια εργασία, σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία, Lieff Cabraser Heimann & Bernstein LLP και Altshuler Berzon.

Στο δικαστήριο, η Google κατηγορήθηκε ότι πλήρωνε τις γυναίκες υπαλλήλους περίπου 17.000 δολάρια λιγότερα ετησίως σε σύγκριση με τους άνδρες που κατείχαν παρόμοια θέση.
Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η εταιρεία είχε εγκλωβίσει τις γυναίκες σε χαμηλότερες ιεραρχικά θέσεις και με λιγότερες προοπτικές σταδιοδρομίας, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερη αμοιβή και χαμηλότερα μπόνους σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

«Ως γυναίκα που πέρασε ολόκληρη την καριέρα της στον κλάδο της τεχνολογίας, είμαι αισιόδοξη ότι οι ενέργειες που έχει συμφωνήσει να κάνει η Google ως μέρος αυτού του διακανονισμού θα εξασφαλίσουν περισσότερη ισότητα για τις γυναίκες», είπε η Holly Pease, μια από τις γυναίκες που συμμετείχε στην άσκηση της ομαδικής αγωγής. «Η Google, από την ίδρυσή της, ηγείται της βιομηχανίας τεχνολογίας. Έχει επίσης την ευκαιρία να ηγηθεί της ευθύνης για τη διασφάλιση της ένταξης και της ισότητας των γυναικών στην τεχνολογία».

Ως μέρος του διακανονισμού, η Google συμφώνησε να αναθέσει σε έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα την ανάλυση των πρακτικών με των οποίων λαμβάνουν χώρα οι προσλήψεις της εταιρείας και σε έναν οικονομολόγο εργασίας την επανεξέταση των μελετών περί αμοιβών της εταιρείας και δεσμεύτηκε ότι η εποπτεία των ανωτέρω ενεργειών θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Kelly Dermody, μία από τις δικηγόρους από την πλευρά της ομαδικής αγωγής, ανέφερε ότι οι γυναίκες πιστεύουν ότι αυτός ο διακανονισμός προάγει την ισότητα των φύλων στην Google και θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για τον κλάδο.

«Η Google είναι από καιρό ηγέτης στην τεχνολογία. Χαιρόμαστε που σε αυτήν τη συμφωνία και εντολή διακανονισμού, η Google επιβεβαιώνει και την δέσμευσή της να πρωτοπορεί στην διασφάλιση της ίσης αμοιβής και των ίσων ευκαιριών απασχόλησης για όλους τους υπαλλήλους της», πρόσθεσε ο δικηγόρος Jim Finberg.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι είναι «απολύτως δεσμευμένη να πληρώνει, να προσλαμβάνει και να προάγει όλους τους υπαλλήλους δίκαια και ισότιμα».

«Ενώ πιστεύουμε ακράδαντα στην ισότητα των πολιτικών και των πρακτικών μας, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια αντιδικίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επίλυση του θέματος, χωρίς καμία παραδοχή ή πορίσματα, ήταν προς το συμφέρον όλων, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», είπε ο εκπρόσωπος στην δήλωσή του.

Η συμφωνία της Google πρέπει να εγκριθεί από δικαστή των ΗΠΑ για να έχει ισχύ.


Πηγή: theverge.com
Μεταφράστηκε από: Δάφνη Γιακουμάκη
Αναδημοσίευση από Δικηγόρος Εργατολόγος

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις