13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Με παράνομες επαναπροωθήσεις και 40.000 πρόσφυγες που αγνοούνται κερδίζεις «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής A’ τάξης»;

Πρόσφατα

Διαβάζουμε από το σχετικό δελτίο τύπου – προσπάθεια αποπροσανατολισμού και λήθης των παράνομων επαναπροωθήσεων από τις Ελληνικές Αρχές (και το Λιμενικό Σώμα_ και των περίπου 40.000 προσφύγων που διασώθηκαν από το Λ.Σ. αλλά αγνοούνται, δεν καταγράφηκε η άφιξή τους επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα κανείς (πλην της κυβέρνησης της ΝΔ και των δύο παρακάτω… ανδρών) να μην ξέρει που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι:

Από το Γιώργη Χρήστου
με στοιχεία από την efsyn.gr

Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής A’ τάξης, απένειμε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης στον Ναύαρχο ε.α., κ. Θεόδωρο Κλιάρη, Επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, τον δραστικό περιορισμό των παράνομων ροών προς τη χώρα μας και την εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

“Είχα την τιμή να είμαι τακτικός συνομιλητής του, ειδικά τις δύσκολες μέρες του 2020” ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συμπληρώνοντας: “Εκτίμησα, όπως όλοι μας, την αίσθηση ευθύνης που τον διακρίνει. Την προσήλωση στο καθήκον. Την αγάπη του για το προσωπικό του ΛΣ. Το σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.”. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στο πρόσωπο του, τιμούμε τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που καθημερινά, επιχειρούν με αυτοθυσία και κρατούν τα σύνορα μας αδιάτρητα. Που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, για να διασώσουν τις ζωές μεταναστών και να προστατέψουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας”. Ο Επίτιμος Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Ναύαρχος ε.α., κ. Θεόδωρος Κλιάρης, με τη σειρά του, είπε: “Είμαι βαθιά συγκινημένος πραγματικά, σήμερα, για την τιμή που μου κάνατε κ. Υπουργέ να με βραβεύσετε. Είναι διπλή η χαρά μου, γιατί συνήθως στη χώρα μας ξεχνάμε εύκολα. Τρεις μήνες μετά την αποστρατεία μου, έρχεστε να με βραβεύσετε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα”. Ο κ. Κλιάρης ολοκληρώνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ότι αυτό το βραβείο μπορεί να το παίρνω εγώ, αλλά ανήκει σε όλα τα στελέχη του Σώματος, σε όλα αυτά τα παιδιά, γιατί πραγματικά τα θεωρώ παιδιά μου, που νυχθημερόν, 365 μέρες τον χρόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με επαγγελματισμό, με φιλότιμο, με ζήλο να προστατέψουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και όχι μόνο αυτό”.

Να το ξαναπούμε: η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει, και με αποδείξεις την ελληνική κυβέρνηση, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Επί ημερών Κλάδη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος και οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις έπεφταν (και πέφτουν) βροχή!

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από την Επιτροπή Libe (Πολιτικών Ελευθεριών) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία, με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός της Juan Fernando Lopez Aguilar προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει την ανησυχία της για «τις συνεχόμενες αναφορές σχετικά με δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Έβρου». Μάλιστα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει πλέον των δεκατριών αποφάσεων τις τελευταίες εβδομάδες «για ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας έτσι από τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα λάβουν άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και θα υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία». Επισημαίνει δε την κλιμάκωση της κατάστασης με τις πληροφορίες να αναφέρουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, απάνθρωπη συμπεριφορά, άρνηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και «επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με συμμετοχή των Ελληνικών αστυνομικών Αρχών, σε απόλυτη παραβίαση των Άρθρων 1, 2, 14, 18 και 19 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του Άρθρου 6 για την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου».

Να μιλήσουμε για πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες; Έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει στις 23 Ιούνη και στην οποία η παράγραφος 32 είναι «μπουκέτο» για την κυβέρνηση της ΝΔ, το Μητσοτάκη και το Μηταράκη, καθώς χαρακτηρίζει ως μια ντε φάκτο πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ τις παράνομες επαναπροωθήσεις στη χώρα μας; Υπογραμμίζεται στην εν λόγω παράγραφο: Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021 κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17.000 άτομα που επιστράφηκαν στην Τουρκία. Ο ειδικός εισηγητής ανησυχεί για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε πάνω από 140.000 άτομα από είσοδο στη χώρα μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2021. Στο Αιγαίο οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά push backs στα οποία εμπλέκονται 7.000 άτομα, συμπεριλαμβανωμένων και παιδιών. Το Λιμενικό Σώμα δεν ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία.

Ή για τις απανωτές καταγγελίες από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (ενδεικτικά: GCR – Άμεση ανάγκη διάσωσης προσφύγων: να συμμορφωθεί η Πολιτεία με τις Αποφάσεις του ΕΔΔΑ, GCR – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα για 5η ομάδα Σύρων προσφύγων σε νησίδες στον Έβρο, GCR – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα για 2 ομάδες Σύρων προσφύγων σε νησίδες στον Έβρο). Ακούστε και τι κατήγγειλε σχετικά ο ταμίας του Συμβουλίου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μιλώντας στο «στίγμα της μέρας» και το Γιώργη Χρήστου (16-06-2022).

Για την παραίτηση του επικεφαλής Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου; Μικρή λεπτομέρεια: τον είχε βραβεύσει επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης «για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Μαζί του, για τον ίδιο λόγο, είχε βραβεύσει και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Χατζημάρκο. Το βραβείο τους; «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης – Διαμνημόνευση Αξίας»

Για τη διάτρητη έκθεση της Εθνικής Αρχής (πάρα πολλής) Διαφάνειας και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η οποία είχε ως αντικείμενο τις «Μεταναστευτικές Ροές – Διαδικασίες – Περιστατικά επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα»; (Η έρευνα της ΕΑΔ έγινε κατά τον Μάρτιο του 2022 με αφορμή τις δημοσιεύσεις των «Spiegel» και «Lighthouse Reports» για τις επαναπροωθήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στην Κροατία). Από τα 65 άτομα που έδωσαν συνέντευξη για την έρευνα, 26 είναι υπάλληλοι αστυνομικών ή λιμενικών αρχών, 3 είναι άτομα που εργάζονται σε υψηλές θέσεις στη «διαχείριση του μεταναστευτικού», 10 άτομα είναι τοπικοί εκκλησιαστικοί άρχοντες -χριστιανικών ή μουσουλμανικών αρχών-, 4 αναφέρονται ως «μετανάστες», και συμπεριλαμβάνεται και μία υπάλληλος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Λέσβο εντός του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Τη λίστα συμπληρώνουν 21 πολίτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της αλιείας, καθώς και στελέχη τοπικών συλλόγων επιχειρηματιών.

Για τα όσα είπε στη Βουλή, με αφορμή Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης; Τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε ότι η Αρχή διερευνά περισσότερες από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο και ζήτησε να δοθούν στην ανεξάρτητη αρχή τα θεσμικά εργαλεία για να μπορέσει να διερευνήσει τις καταγγελίες με αποτελεσματικότητα. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην κυβέρνηση και στα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, όπως είπε.

ΕΔΩ τις αναρτήσεις του ErgasiaNET σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις