Από τις δυναμικές μοτοπορείες των διανομέων της EFOOD | Απεργία από το Σωματείο Αττικής την Παρασκευή 24 Ιούνη

Προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα, Παρασκευή (12μ.-4μμ.) και συγκεντρώσεις – μοτοπορείες, από τους διανομείς της EFOOD σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά και αλλού, οι αντιδρούν και αγωνίζονται, μεταξύ άλλων, και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εξωθήσει τους μισθωτούς να επιλέξουν το μοντέλο της freelance εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν: Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelancers. Να δοθεί δικαίωμα σε όσους εργαζομένους με 4ωρη απασχόληση το επιθυμούν, να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους με πλήρους απασχόλησης. Να δίνεται δίκαιη αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοτικής επιθετικότητας αποτελεί η πρόσφατη και απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των εργαζομένων μισθωτών με 4ωρη απασχόληση. Είναι πανελλαδικά γνωστό ότι η εταιρεία EFOOD διαφήμιζε την εργασιακή της πολιτική έχοντας ως αιχμή τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος διανομέας της εταιρείας να διαμορφώνει μόνος του το πρόγραμμα εργασίας του, όπως και γινόταν μέχρι πριν λίγο καιρό. «Σκοπός της εταιρείας προφανώς, ήταν να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους διανομείς ώστε να δημιουργήσει μαζί με τις υπόλοιπες «παροχές» που διαφήμιζε φιλοκοινωνικό-φιλεργατικό πρόσημο και να φτιάξει τον απαραίτητο στόλο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για την κερδοφορία της και τον ανταγωνισμό της με τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές πλατφόρμες», σημειώνουν οι διανομείς και τα Σωματεία τους.

Η απόφαση της να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του προγράμματος μέσω των area managers αποκλειστικά με βάση τις δικές τις ανάγκες και όχι των τις ανάγκες των εργαζομένων είναι απαράδεκτη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους διανομείς ιδιαίτερα στους 4ωρους, όπου η συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούνται και σε άλλες εργασίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η διαμόρφωση του προγράμματος των 4ωρων από την εταιρεία στην ουσία δημιουργεί αντικειμενικά εμπόδιο στο να απασχολούνται σε άλλη εργασία με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι διανομείς στην επιλογή της αναγκαστικής παραίτησης από τη μία ή την άλλη εργασία , ή στην επιλογή του μοντέλου freelancer το οποίο είναι στρατηγική επιλογή πλέον της εταιρείας για να απαλλαγεί από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρά το ότι γίνονται απολύσεις (και μάλιστα παράνομες με παρακράτηση μισθού και αποζημίωσης), οι κενές θέσεις εργασίας αντικαθίστανται μόνο με το καθεστώς freelance. Εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της εταιρείας για τα προγράμματα, αυτή θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να χάσουν εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα.

Αθήνα

▬▬ μοτοπορεία με αφετηρία το Πεδίο του Άρεως και προορισμό τα γραφεία της εταιρείας (λεωφόρος Ηρακλείου 409) από το Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής. Εκεί, οι διανομείς αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη. Επίσης, την Τρίτη 21 Ιούνη, στις 7μμ, θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως. Στη συνάντηση που είχαν με την εταιρεία, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Όσον αφορά τις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει στο ωράριο των 4ωρων, η εταιρεία επέμεινε και αρνήθηκε να συζητήσει μαζί τους, ενώ στο ζήτημα της αποζημίωσης των καυσίμων αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι …«βοηθάει». Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά το προσωπικό στα γραφεία, επισήμανε ότι τα διαλείμματα είναι «υπό συζήτηση», ενώ επιβεβαίωσε πως η τηλεργασία θα συνεχιστεί. Να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας στα γραφεία της εργοδοσίας. Μπορεί αυτή τη φορά να μην επιστρατεύτηκε κλούβα για να κλείσει τον δρόμο στους εργαζόμενους, όπως είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί μπροστά στο κτήριο της εταιρείας.

Θεσσαλονίκη

μαχητική συγκέντρωση στην Καμάρα και μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Π. Θεσσαλονίκης. Εκεί απαίτησαν να αρθούν οι εκβιασμοί στους τετράωρους, ένταξη στα ΒΑΕ, ορθολογικό υπολογισμό βενζίνης, κ.α. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν έδωσαν απαντήσεις.

Πάτρα

▬▬ μαζική συγκέντρωση, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, από το Συνδικάτο Διανομέων-Ντελιβεράδων Αχαΐας. Ακολούθησε μοτοπορεία στους δρόμους της Πάτρας, με κόρνες και συνθήματα, με τους διανομείς να ενημερώνουν μαζικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον δίκαιο αγώνα που δίνουν.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook Σωματείου EFOOD Π. Αττικής, 902.gr


Σωματείο EFOOD Π. Αττικής: Δε θα γίνουμε θύματα του ν. Χατζηδάκη και της εργοδοσίας. Όλοι/ες στη μοτοπορεία | Παρασκευή 17 Ιούνη

Συνδικάτο Διανομέων-Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας: Στάση εργασίας στην EFOOD και μοτοπορεία | Παρασκευή 17 Ιούνη

Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Χανίων: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλ. Δημοτικής Αγοράς | Πέμπτη 17 Ιούνη

Η αφίσα του Σωματείου EFOOD Π. Αττικής για τη στάση εργασίας και τη μοτοπορεία | Παρασκευή 17 Ιούνη

Σωματείο EFOOD Π. Αττικής: Στάση εργασίας και μοτοπορεία προς τα γραφεία της εταιρείας | Παρασκευή 17 Ιούνη

Προς κινητοποιήσεις το Σωματείο EFOOD Αττικής | Γενική Συνέλευση στην πλ. Πρωτομαγιάς, Τρίτη 7 Ιούνη

«Στη δουλειά και στον αγώνα» για μόνιμη και σταθερή δουλειά στην EFOOD και στους Δήμους