Χίος: Στο σκαμνί, 23χρονος Σύρος επειδή έδωσε νερό και ψωμί σε 11 πεινασμένους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες

Με τις κατηγορίες της «διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών» οδηγείται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, σήμερα, Πέμπτη, στη Χίο ένας 23χρονος Σύρος, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 στα Καρδάμυλα.

Η υπόθεσή του είχε κάνει αίσθηση σε διεθνές επίπεδο, με χιλιάδες αναδημοσιεύσεις του ρεπορτάζ της efsyn.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Twitter, αφού ο 23χρονος βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή έδωσε νερό και ψωμί σε 11 πεινασμένους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες που είχαν κρυφτεί στα βουνά της περιοχής. Οι 11 πρόσφυγες έμειναν κρυμμένοι, φοβούμενοι ότι αν γίνουν αντιληπτοί θα έχουν την τύχη πολλών εκατοντάδων προσφύγων που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται μέσα σε liferaft, αμέσως μετά την άφιξή τους σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Ολοι ήταν μέρος μιας ομάδας 18 ατόμων που είχαν βγει στα ΒΑ παράλια της Χίου, 48 ώρες νωρίτερα, ενώ επτά από αυτούς παραλήφθηκαν αυθημερόν από την Υπατη Αρμοστεία και οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά. Οταν η πείνα και η δίψα τούς κατέβαλε, ένας εξ αυτών επικοινώνησε με φιλικό του πρόσωπο στη Γερμανία ζητώντας βοήθεια.

Ο κάτοικος Γερμανίας, πιθανότατα Σύρος και αυτός, με τη σειρά του φέρεται να επικοινώνησε με τον 23χρονο που εργάζεται στην περιοχή, παρακαλώντας τον να βοηθήσει τους τρομαγμένους πρόσφυγες με νερό και φαγητό. Ετσι, ο τελευταίος τούς εντόπισε και αφού οι έντεκα του έδωσαν κάποια χρήματα που δεν υπερέβαιναν τα 100 ευρώ, έφυγε και επέστρεψε με τα αναγκαία τρόφιμα και τα νερά, «προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη διαμονή τους στη Χίο, δυσχεραίνοντας έτσι και το έργο των ελληνικών αρχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία και τον συνέλαβε.


Πηγή: efsyn.gr