15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεργία από το ΣΕΤΕΠΕ σε επισιτισμό-τουρισμό, συγκέντρωση στο υπ. Μακεδονίας-Θράκης | Τετάρτη 15 Ιούνη

Πρόσφατα

«15 Ιουνίου απεργούμε στον κλάδο! Κανείς στην δουλειά!», επισημαίνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στη σχετική του ανακοίνωση και προσθέτει σημειώνοντας ότι: «η απεργία έρχεται και σαν συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του τελευταίου καιρού, που μας ένωσαν με νέους εργαζόμενους, που μας έδωσαν θάρρος, που φάνηκε ότι όταν οι εργαζόμενοι δρουν συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να καταφέρουν πολλά. Και είναι τα παραδείγματα των αγώνων στη Φοιτητική Λέσχη, στην e-food, οι παρεμβάσεις στα παρασκευαστήρια για να πεταχτούν δουλεμπορικά έξω, σε καταστήματα που έβραζαν από αυθαιρεσία, είναι το δέσιμο που γίνεται καθημερινά με τους συναδέλφους που μας δίνει περαιτέρω δύναμη για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό, συμπληρώνει, «ζούμε…το δικό μας θαύμα καθημερινά! Οι συνάδελφοι στη σεζόν, έχουν να κάνουν με τα δωδεκάωρα, τα απλήρωτα ρεπό, τις συνθήκες διαβίωσης σε τρώγλες και να ακούν και τον υπουργό τουρισμού να εκθειάζει μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου ως καλούς εργοδότες! Οι διανομείς σακατεύονται στα «ατυχήματα», εκτεθειμένοι σε βροχές, χιόνια, καύσωνες και να τους λεν διάφοροι τηλεμαϊντανοί ότι δεν έχουν καλή οδική συμπεριφορά! Οι καμαριέρες διαλύουν την μέση τους καθαρίζοντας πάνω από 15 δωμάτια και με τους επόπτες πάνω από το κεφάλι τους. Οι μάγειρες καίγονται στις κουζίνες με απαγορευτικές θερμοκρασίες και οι σερβιτόροι να τρέχουν πανικόβλητοι για να εξυπηρετήσουν όσους πελάτες «χωράει» το μαγαζί.. κι άλλους τόσους».

«Και σε όλα αυτά τα ειδυλλιακά» έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα της ακρίβειας, «με τους λογαριασμούς να έχουν φτάσει ταβάνι, την τιμή της βενζίνης και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Ένας μισθός δε φτάνει για τα απαραίτητα. Παράλληλα, ο φόβος του πολέμου να είναι πλέον ορατός και στη χώρα μας, αφού με επιλογή όλων των αστικών κομμάτων μπήκαμε στη δίνη του. Και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι πρώτοι που θα την πατήσουν θα είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Όπως έγινε πρόσφατα και με τον κορωνοϊό που βρεθήκαμε χωρίς εισόδημα ή να ζούμε με τα 534 και οι εργοδότες να εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ.»

Για όλα αυτά, υπογραμμίζει το ΣΕΠΕΤΕ, «δε χρειάζεται να κλαίμε την μοίρα μας. Δεν μένουμε μόνο στην καταγραφή των πραγμάτων. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, και θα αλλάξουν από εμάς για εμάς! Με συντονισμένη δράση μέσα από το ΣΕΤΕΠΕ, με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Οι αγώνες που έγιναν μας δίδαξαν πολλά. Έδειξαν ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, μόνο με αγώνα κατακτιέται το δίκιο μας. Συλλογικά και οργανωμένα θα δώσουμε και αυτήν την απεργιακή μάχη, για τα συμφέροντα της τάξης μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Σπάμε τον φόβο και την μοιρολατρεία, αγωνιστικά και μαχητικά διεκδικούμε: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρωμένα επιδόματα και τριετίες. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, γιατρός εργασίας σε κάθε χώρο. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ. Επαναφορά ΒΑΕ. Μέτρα προστασίας για τους διανομείς, πληρωμένες από τους εργοδότες οι βενζίνες και η συντήρηση». Τέλος, καλεί «όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 10:00 μπροστά στο ΥΜΑΘ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΤΕΠΕ. Κανένας μόνος, κανένας φόβος».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις