ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική αναβάθμιση των Παιδικών σταθμών και γι’ αυτό λέμε όχι στα επικοινωνιακά κυβερνητικά τρικ

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, την Τετάρτη 8/6, προανήγγειλε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών έως τις 6 το απόγευμα, μιλώντας στο Συνέδριο «Δημογραφικό – Η μεγάλη Πρόκληση», ως διευκόλυνση προς τους εργαζόμενους γονείς και ως μέτρο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Στην ουσία το μέτρο αυτό εξυπηρετεί μόνο τα «ευέλικτα ωράρια» των εργοδοτών και την ίδια την κυβέρνηση, προκειμένου να μην θεσπίσει μέτρα στήριξης του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μειωμένα ωράρια των εργαζόμενων γονέων, χωρίς μείωση των αποδοχών τους.

Με μια τέτοια λειτουργία τα παιδιά θα είναι έως 11 ώρες στους παιδικούς σταθμούς και αν πάρουμε υπόψη και τις απαραίτητες ώρες ύπνου, τα παιδιά θα βρίσκονται 2-3 με τους γονείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα βρέφη και τα νήπια, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, είναι σημαντικό να αναπτύξουν βαθύ συναισθηματικό δεσμό και σύνδεση με σταθερά πρόσωπα φροντίδας. Έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους το πόσο συναισθηματικά διαθέσιμος και παρών είναι ο γονέας και κατά πόσο ανταποκρίνεται στα μηνύματά του και ρυθμίζει τις εσωτερικές του λειτουργίες. Η σχέση αυτή δημιουργεί παιδιά που νιώθουν ασφάλεια, έχουν πίστη στον εαυτό τους και μεγαλώνοντας θα έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν τα όποια προβλήματα και καταστάσεις δημιουργηθούν.

Ένας παιδικός σταθμός, όσο στοργικό και φιλόξενο προσωπικό και αν έχει, όσο σύγχρονα και εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα κι αν εφαρμόζει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γονείς του και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του μέτρου, και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή. Αλλά ακόμη και για τα μεγαλύτερα παιδιά, των δημοτικών σχολείων, αντιγράφει ένα σχέδιο λειτουργίας των σχολείων άλλων χωρών που διαθέτουν χώρους ανάπαυσης, άθλησης, δραστηριοτήτων και θέλει να το εφαρμόζει στη χώρα μας, που οι υποδομές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του. Πολλές φορές υπάρχει έλλειψη ακόμη και πετρελαίου. Ήδη ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, με τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζει, τείνει να εξυπηρετεί μόνο την φύλαξη των παιδιών μέχρι τις 4, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η πλειοψηφία του προσωπικού των παιδικών σταθμών υπηρετεί πλέον με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με συμβάσεις που συχνά λήγουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο, τα βρέφη αναγκάζονται να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα δεδομένα, αλλάζοντας συχνά πρόσωπα φροντίδας, παρά την ανάγκη τους για σταθερότητα και ασφάλεια.

Συχνά, δεν τηρείται η αναλογία παιδαγωγών – βρεφών που προβλέπει ο νόμος και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας. Γεγονός που υποβιβάζει σημαντικά τον παιδαγωγικό ρόλο των δομών και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών.

Πολλές φορές, οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Έχουμε σχολεία με σημαντικές φθορές και ελλείψεις. Βλέπουμε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς που δεν έχουν αυλή, αλλά ούτε και τις αίθουσες με τα τετραγωνικά που ορίζει ο νόμος ανά βρέφος/νήπιο, για να μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά για την ηλικία του. Στα νήπια και βρέφη, μέσω της κίνησης και του παιχνιδιού, γυμνάζεται και αναπτύσσεται και το μυοσκελετικό του σύστημα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που αφορούν τα παιδιά των εργαζόμενων δεν μπορούν να έχουν την μορφή ιδρυματοποίησης και στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα κι ελλείψεις του υπάρχοντος συστήματος να προστίθεται η παράταση του ωραρίου που παραμένουν τα παιδιά στις εκπαιδευτικές δομές, μετατρέποντάς τις σε αποθήκες φύλαξης και πειθαρχημένους εργαζόμενους όταν θα μεγαλώσουν. Τα περί «…ποιοτικού χρόνου των γονέων που θα παραλαμβάνουν παιδιά που θα έχουν ολοκληρώσει τη σχολική τους μελέτη αλλά και τις δραστηριότητές τους…», δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που για όσους γνωρίζουν τις υπάρχουσες συνθήκες ακούγεται αστείο.

Και βέβαια στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και των παροχών των δημόσιων παιδικών σταθμών, στην σπίλωση του δημόσιου χαρακτήρα αφού τέτοια «μέτρα» στόχο έχουν μόνο την αποδυνάμωση τους και την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα σωματεία των εργαζομένων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση των παιδιών ανά τάξη και αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής των παιδικών σταθμών. Ταυτόχρονα και, σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να παλέψουν για αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία και μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου στις 30 ώρες, χωρίς τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων, για να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και ο χρόνος που θα είναι με τα παιδιά τους και σε πολιτιστικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.


13-06-2022
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ