13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Σωματεία και φορείς στηρίζουν και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα | Τρίτη 14 Ιούνη

Πρόσφατα

Την Τρίτη 14 Ιούνη, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη ΛΑΡΚΟ, στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, φέρνοντας στη Βουλή τροπολογία που σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να μπει λουκέτο και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Αντιδρώντας άμεσα, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας σήμαναν ξεσηκωμό και αποφάσισαν 24ωρη απεργία, αύριο Τρίτη, και συγκέντρωση, στις 2μμ., έξω από τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση της. «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση 10καδων εργαζομένων στις εργολαβίες, 10καδων αυτό απασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικρό εργολάβων έργου, 10καδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε 5 μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εκβιασμού, με τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας με το «αναγκαίο προσωπικό», ώστε αυτή να παραδοθεί «καθαρή» στο νέο επενδυτή. Τα παραπάνω μάλιστα παρουσιάζονται με θράσος απ’ τη κυβέρνηση σαν δελεαστική πρόταση που για να εφαρμοστεί θα πρέπει να παραιτηθούν τα σωματεία από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ενάντια στις ομαδικές απολύσεις και εκδικάζονται στις 17 Ιούνη.»

Στο πλευρό τους, σωματεία και φορείς που ζητούν «να αποσυρθεί τώρα η επαίσχυντη τροπολογία που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ», καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης και επισημαίνουν ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας», ότι «η τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα θα πέσουν στο κενό». Ενδεικτικά, μεταξύ των σωματείων και φορέων που καλούν: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Σωματείο Επαγγελματιών – Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Επίσης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Σκαλέζα, Μαζαράκι, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας κ.λπ.


Τροπολογία για ΛΑΡΚΟ: «Η μεταβίβαση της επιχείρησης πρέπει να γίνει χωρίς μεταβίβαση των εργαζομένων» (απολύσεις)

Αποκαλυπτική είναι η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και επιδιώκεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να μπει λουκέτο και να πεταχτούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την απαράδεκτη τροπολογία, πρώτον περιλαμβάνεται η κυνική παραδοχή ότι οι απολύσεις γίνονται για να περάσει η επιχείρηση «καθαρή» από εργαζόμενους στους επόμενους επενδυτές και δεύτερον ότι αυτό το έγκλημα αποτελεί εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της ΕΕ από το 2014!

 

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η παράγραφο της τροπολογίας αναφέρεται ότι ο «ειδικός διαχειριστής», που έχει ορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το έγκλημα «δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία», δηλαδή δίνει το πράσινο φως για να απολυθεί όλο το προσωπικό!

Όμως το πιο εξοργιστικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό σημείο της τροπολογίας είναι το αιτιολογικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, η ρύθμιση αυτή προωθείται για «να ολοκληρωθεί επιτυχώς η Β’ φάση των παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για τη μίσθωση και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή οι απολύσεις είναι μία από τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα.

 

Παρακάτω στην ίδια τροπολογία αποκαλύπτεται με τον πιο κυνικό τρόπο ότι το ξεσπίτωμα και οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα απόφαση που έχει πάρει από το 2014, και η οποία μέχρι σήμερα με τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων έχει μείνει στα χαρτιά.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην τροπολογία – έγκλημα της κυβέρνησης: «Μία εκ των προϋποθέσεων που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε πλειοδότη επενδυτή που θα προκύψει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, να γίνει χωρίς μεταβίβαση των εργαζομένων»!

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της τροπολογίας στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους, πετώντας τους στο δρόμο, και δίνοντάς τους ένα «τυράκι» με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις, κι αυτό όχι για όλους, και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις