ΑΡΕΝ, Πρωτοβουλία ΠΕ: Οι ναζί στη φυλακή. Όλοι/ες έξω από το Eφετείο Αθηνών | Τετάρτη 15 Ιούνη

Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα (ΑΡΕΝ)
Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ

Στις 15 Ιουνίου 2022 θα ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό των μελών της Χρυσής Αυγής, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2020 τα μέλη της Χρυσής Αυγής, με το κίνημα να δίνει βροντερό «παρών», κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό (57 από τους 69 κατηγορούμενους) από το Τριμελές Εφετείο για σωρεία αδικημάτων, όπως η διεύθυνση και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κακουργημάτων όπως η προσχεδιασμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα κατά του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Αυτή τη στιγμή, 35 από τους καταδικασθέντες βρίσκονται στη φυλακή.

Χρειάστηκε η θυσία του Παύλου Φύσσα για φτάσουμε στην καταδίκη επτά χρόνια αργότερα.

Εννέα μήνες νωρίτερα, στις 17/1/2013, είχε δολοφονηθεί ο Σαχζάτ Λουκμάν  Πέντε μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου, στις 13/9/2013, σημειώθηκε δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, στο πλαίσιο της δίκης της Χ.Α. μεταβλήθηκε σε «βαριά σωματική βλάβη» και ως πλημμέλημα παραγράφηκε, γιατί είχαν περάσει ήδη αρκετά χρόνια.

Τα φασιστικά εκτρώματα βγαίνουν από τα λαγούμια που ήταν κρυμμένα και κάνουν ξανά την εμφάνισή τους με επιθέσεις σε μετανάστες και ντόπιους, προσπαθώντας να διαχύσουν το φασιστικό δηλητήριο στην κοινωνία και στα σχολεία. Η δράση φασιστικών ομάδων, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ή σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας χτυπούν καμπανάκι ότι δεν τελειώσαμε με τον φασισμό και την αιτία που τον γεννά: το σύστημα και τη φτώχεια που σκορπά στα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Ειδικά όταν διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η εκπαίδευση και η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο με τις αλλαγές που προωθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο (ταξικοί φραγμοί σε όλες τις βαθμίδες, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα θεμάτων, PISA).

Η κινηματική δράση επανειλημμένα κατάφερε να ακυρώσει τα σχέδιά τους, όπως για παράδειγμα εμπόδισε πολλές φορές τη φασιστική φιέστα για τα Ίμια. Η δίκη της ΧΑ, που ξεκινά σε δεύτερο βαθμό, αποτελεί άλλο ένα κομβικό σημείο στον αντιφασιστικό αγώνα, αλλά η μάχη ενάντια στον φασισμό δε σταματάει εδώ. Το κίνημα επιβάλλεται να επαγρυπνά επειδή οι καταδικασθέντες «έπεσαν στα μαλακά» στην πρώτη δίκη όσον αφορά τις ποινές και τώρα μπορεί κάποιοι από αυτούς να πετύχουν ακόμα ευνοϊκότερη ποινή. Είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ο κύριος όμως αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέσα στην ίδια την κοινωνία, στις γειτονιές, στα σχολεία, στους εργατικούς χώρους. Απαιτείται συνεχής και συστηματικός αγώνας ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες που καλλιεργήθηκαν από τους νεοναζί και την ακροδεξιά . Ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ε.Ε με τα αντιμεταναστευτικά και αντιπροσφυγικά μέτρα, ο εθνικισμός και μιλιταρισμός που πλημμυρίζουν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και η ακρίβεια κι η φτωχοποίηση μπορούν να θρέψουν την αντίδραση και τον φασισμό. Καθημερινά πρέπει να δίνεται πολιτική, κινηματική απάντηση. Να συνεχίσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει.

• Οι φασίστες – δολοφόνοι στη φυλακή! Καμιά ελάφρυνση στις ποινές!

• Υπερασπιζόμαστε τα θύματα και τον αγώνα για να βρουν δικαίωση

• Καμιά ευκαιρία ανασύνταξης στις φασιστικές συμμορίες, έξω από τα σχολεία και τις γειτονιές.