«1821»: Ένα βιβλίο για τους «ηττημένους», τη λαϊκή τάξη της επανάστασης | Από τους Γ. Λιερό, Σ. Λυκουργιώτη και Σ. Λαπιέρη

Παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Λιερού, Σωτήρη Λυκουργιώτη και Σωτήρη ΛαπιέρηΗ επανάσταση του 1821. Κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτικοί ανταγωνισμοί, επίκαιρα συμπεράσματα | εκδόσεις, Ευτοπία.

Μιλούν για το βιβλίο τους οι συγγραφείς: Βλέπουμε την επανάσταση όχι μόνο σαν την μεγάλη αναταραχή που διασπά το καταπιεστικό συνεχές του χρόνου (και υπόσχεται να φέρει τον κόσμο ανάποδα) αλλά και ως έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο. Έναν πόλεμο που στις περισσότερες επαναστάσεις τον κερδίζουν οι πιο ισχυροί, οι περισσότερο αμοραλιστές, οι πιο μηχανορράφοι και οι γραφειοκράτες, συνήθως αυτοί που ονομάζουμε αντεπαναστάτες. Η επανάσταση ηττάται πρώτα στο εσωτερικό της. Ηττάται ακόμα και όταν θριαμβεύει. Το δίλημμα κάθε εξέγερσης, «θα γίνει μνήμη ή θα γίνει κράτος;», παραμένει μια διαχρονική αλήθεια των επαναστάσεων. Γράψαμε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο για να μιλήσουμε για τους «ηττημένους», για αυτούς τους απλούς ανθρώπους που συγκροτούν την αδιαμόρφωτη κουρελαρία της λαϊκής παράταξης του 1821, γι’ αυτούς που πολέμησαν κόντρα στους Οθωμανούς, αλλά συγκρούστηκαν και με τους ντόπιους άρχοντες για τη γη και την ελευθερία, γι’ αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές, τους κλέφτες, τους άτακτους και τους ναύτες, τους χωρικούς και τους βοσκούς, που πήραν τα καριοφίλια και που το ελληνικό κράτος φυλάκισε, εξαπάτησε, καταδίκασε στη φτώχεια, λεηλάτησε τη ζωή και τη γη τους, για να τους αφήσει τελικά πένητες στις νέες του ερημιές.

Με μεγάλη χαρά σας καλούμε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μας, την ερχόμενη Τετάρτη (15/6) στις 7.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), αίθουσα Αντώνης Τρίτσης. Θα μιλήσουν τρεις πολύ σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι:

  • ο Ακρίτας Καϊδατζής, Επ. Καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας του πολύ σημαντικού βιβλίου Ο συνταγματισμός του Eικοσιένα

  • η Άννα Καρακατσούλη, Επ. Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου Μαχητές της ελευθερίας: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνική της διάσταση

  • και ο Μάριος Χατζόπουλος, ιστορικός με ειδίκευση στον εθνικισμό και στο εθνικό φαινόμενο, διδάσκει στο ΕΑΠ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου Από την Ανάσταση στην Επανάσταση, που μεταφράστηκε από τα αγγλικά και δημοσιεύτηκε σε μορφή ebook στην ιστοσελίδα του διεθνούς συνεδρίου 1821: Η γνωστή-άγνωστη Επανάσταση.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κορίνα Βασιλοπούλου.