ΜΕΤΑ: Να μην περάσει η πανεπιστημιακή αστυνομία | Έξω τα ΜΑΤ και η ασφάλεια από τις σχολές

Το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του και αγωνίζεται στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και του δόγματός της, «νόμος και τάξη», για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), την εξάλειψη των δημοκρατικών διαδικασιών, την απονεύρωση του φοιτητικού κινήματος, την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, την βαθμηδόν υποταγή της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στις επιταγές και της ανάγκες της αγοράς και την ισοπέδωση των εργασιακών και επαγγελματικών τους προοπτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Παρασκευή 10 Ιούνη 2022 αποτελεί για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για όλους όσοι συσπειρώθηκαν γύρω τους και έξω από τις πύλες των πανεπιστημίων (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ κ.λπ.), εκπαιδευτικούς, καθηγητές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικές συλλογικότητες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, πρωτοβουλίες του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, μια μεγάλη νίκη τόσο για το φοιτητικό κίνημα, όσο και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Φοιτητές και φοιτήτριες, η νεολαία στάθηκαν τείχος στην επιχείρηση εγκατάστασης της ΟΠΠΙ, η οποία τελικώς στέφθηκε με… μεγάλη αποτυχία από τις ενωτικές, δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η Κατάφεραν να οδηγήσουν την κυνική κυβέρνηση της ΝΔ σε μια ακόμη σημαντική αναδίπλωση και αναβολή. Όρθωσαν τείχος προστασίας στο ελεύθερο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και έκαναν ρητή την αντίθεσή τους και την αγωνιστική τους διάθεση για το νέο νόμο-πλαίσιο Κεραμέως για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Η ΟΠΠΙ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συνολικά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδης, η ωμή βία κατά φοιτητών στο ΑΠΘ και ο σοβαρός τραυματισμός του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη στοχεύουν στο να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στις σχολές, στη φίμωση και στην τρομοκρατία όλων όσοι αντιπαλεύουν με σθένος τα σχέδιά της για την απαξίωση και υποβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Δεν είναι, άλλωστε, «ανεπίκαιρος» και ο «ερχομός» του νέου αντιδραστικού νόμου – πλαίσιο της Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Αφού πρώτα πετά έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες μαθητές μέσα από την ΕΒΕ δημιουργώντας «πελατεία» για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται πλέον να διαλύσει τις σπουδές και τα ενιαία πτυχία καταργώντας κάθε συγκροτημένο γνωστικό αντικείμενο, να κάνει τα πτυχία κουρελόχαρτα μιας χρήσης χωρίς αξία, να τσακίσει την εργασιακή και επαγγελματική προοπτική των νέων και τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να παραδώσει τη διοίκηση των πανεπιστημίων σε μάνατζερς με κριτήρια της αγοράς και να καταργήσει το αυτοδιοίκητο, να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις, να τσακίσει τον ελεύθερο φοιτητικό συνδικαλισμό και την αγωνιστικότητα στους κόλπους της νεολαίας.

Η επίθεση κατά της φοιτητιώσας νεολαίας δεν είναι ξεκομμένη από την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι μέσα και από τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ, το τερατούργημα Χατζηδάκη, και αφορά: στη συρρίκνωση των εργατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, στις συλλογικές διαδικασίες και στο φακέλωμα των συνδικάτων, στις συλλογικές διεκδικήσεις και στο χτύπημα της απεργίας, την οποία η κυβέρνηση έβγαλε «στην παρανομία», την ώρα που επιβραβεύει την απεργοσπασία. Δεν είναι ξεκομμένη, δε, από τη γενικότερη ποινικοποίηση κάθε εργατικού, κοινωνικού και λαϊκού αγώνα, την καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων και το νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ καλεί τα Σωματεία, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εργαζομένους, τη νεολαία, κάθε πολίτη, να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά, ενωτικά και συντονισμένα τον αγώνα για την ακύρωση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που πλήττουν βάναυσα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας και την αποτροπή ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

– Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του ρεαλισμού και των αξιών της αγοράς στα πτυχία και τις πανεπιστημιακές σπουδές.

– Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών

– Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα ΜΑΤ και η ασφάλεια από τις σχολές.