Μεσολογγίου και Τζαβέλλα: Το νέο μνημείο και η πολιτική εκδήλωση προς τιμήν του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Πηγή φωτογραφίας | Chris Avramidis (@chris_avramidis) / Twitter
Πηγή φωτογραφίας | Chris Avramidis (@chris_avramidis) / Twitter

Στα Εξάρχεια και στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, στο σημείο δηλαδή όπου δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, στις 7μμ., τα αποκαλυπτήρια του νέου αναστηλωμένου μνημείου  και η ολοκληρωμένη τοιχογραφία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο∙ τις εργασίες είχε αναλάβει η «Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες», η οποία και διοργάνωνε και την Εβδομάδα Εκδηλώσεων αναστήλωσης του μνημείου Γρηγορόπουλου, την περίοδο 4-11 Ιούνη.

Πηγή φωτογραφιών και σχόλια από το δημοσιογράφο Chris Avramidis (@chris_avramidis) / Twitter:


Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

19.00 – Παρουσίαση του αναστηλωμένου μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της τοιχογραφίας στην μνήμη του από την συλλογικότητα political stencil.

19.30 – Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Θεματικές:

1. “Η αξία διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως πεδίο αγώνα” | Ομιλητές: Γιάννης Μάγγος, Αγγελική Κουτσουμπού, Μάγδα Φύσσα (τηλεφωνικά), Γιώργος Θαλάσσης, Σύντροφοι και Φίλοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

2. “Ο λόγος στην μνήμη”

Τις μέρες και τις ώρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων θα υπάρχει ένα κουτί στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στο οποίο η καθεμιά και ο καθένας μπορούν να αφήσουν ένα γράμμα που να περιγράφουν τις εμπειρίες τους και την θέση στην οποία βρίσκονταν στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Τον τρόπο με τον οποίο την αντιλήφθηκαν , την αξία που βρίσκουν στην διατήρηση της ανατρεπτικής μνήμης από γενιά σε γενιά. Το που βρίσκονται τώρα και ποιες είναι οι σκέψεις τους σχετικά με την σύνδεση της τότε και της τώρα πραγματικότητας. Το πως την αντιλαμβάνονται νεότεροι άνθρωποι που δεν συμμετείχαν και ποια η σημασία της μνήμης της στην δραστηριοποίηση τους στους αγώνες. Τα γράμματα που θα συγκεντρωθούν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα θα διαβαστούν στην πολιτική εκδήλωση και θα εκδοθούν σε μελλοντικό χρόνο.

3. “Ο λόγος στο Κίνημα”

Η συγκεκριμένη θεματική δίνει το λόγο στο κίνημα ώστε οργανώσεις, ομάδες, πολιτικά σχήματα, ανένταχτοι σύντροφοι και συντρόφισσες να τοποθετήσουν το δικό τους πολιτικό σκεπτικό, την δική τους θεωρητική συμβολή στο μωσαϊκό του ανατρεπτικού αγώνα.