ΛΑΡΚΟ: «Πορτοκαλής συναγερμός» από τους εργαζομένους για τη νέα τροπολογία που κλείνει το εργοστάσιο και τους πετάει στο δρόμο

Εντείνει τους εκβιασμούς η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, πιέζοντάς τους να αποδεχθούν τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς, το κλείσιμο της επιχείρησης και τις ομαδικές απολύσεις τους, με …αντάλλαγμα μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις για κάποιους από τους απολυμένους.

Σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων με τον ειδικό εκκαθαριστή, τους παρουσιάστηκε η τροπολογία με τις προτάσεις της κυβέρνησης, που ήδη έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ενώ τους ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Η τροπολογία επαναλαμβάνει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζόμενων, δηλαδή να τους απολύσει όλους, ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Παράλληλα, και στο πλαίσιο του εκβιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και η «δυνατότητα» μετά τις απολύσεις να επιλέγει ο ειδικός διαχειριστής το «κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό» με συμβάσεις μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για «προγράμματα απασχόλησης» – ανακύκλωσης της ανεργίας σε απολυμένους άνω των 55 ετών, προδιαγράφοντας ότι το πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί εκτός επιχείρησης.

Τα παραπάνω παρουσιάζονται μάλιστα με θράσος ως «δελεαστικά» από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, εκβιάζοντάς τους ότι για να γίνουν πράξη πρέπει τα Σωματεία να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων και τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, το «πάγωμα» της ομαδικής τους απόλυσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα αρχικά η εκδίκαση είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μάη, αλλά η κυβέρνηση αιτήθηκε την αναβολή της εκδίκασης.

«Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς»

Στο φόντο αυτό, σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 11 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας, που προσανατολίζεται για κινητοποίηση στις 17 Ιούνη στην Αθήνα, μέρα που θα εκδικάζονται τα παραπάνω ασφαλιστικά μέτρα. «Επιστρέφουμε τα απαράδεκτα τελεσίγραφα και τις εκβιαστικές προτάσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, καλώντας στη Συνέλευση.

Σε δήλωση του, μετά τη συνάντηση των Σωματείων και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης καλεί σε συναγερμό τους εργαζόμενους και τα Σωματεία. Και αναφέρει:

«Σήμερα 9/6 μετά από πρόσκληση της Ειδικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλα τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η ειδική διαχείριση μας ξαναπαρουσίασε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που μας είχε κοινοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα και μας ξεκαθάρισε ότι το πολύ μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα την άμεση απόλυση όλων των εργαζομένων, μονίμων εργολαβικών, μικροεργολάβων που ζουν από την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Με πρόσχημα την επαναπρόσληψη με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις το αργότερο μέχρι τέλους του χρόνου, απαίτησε την συναίνεση μας ώστε να αποσύρουμε τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17/6. Ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων με βάση την απόφαση του Ανώτατου συμβουλίου εργασίας(ΑΣΕ). Απέναντι σ αυτό τον ωμό εκβιασμό απ’ την πλευρά της κυβέρνησης αντιπαραθέσαμε την διεξαγωγή διαβούλευσης όπως από καιρό τώρα έχουμε ζητήσει με την κυβέρνηση πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει τα σωματεία.

Με τελεσίγραφο και με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση ως εντολοδόχος της κυβέρνησης απαιτεί να παραιτηθούμε από κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας μας στη ΛΑΡΚΟ. Τους απαντάμε ότι τους επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα ως απαράδεκτα και τις προτάσεις τους ως εκβιαστικές και συνεχίζουμε να παλεύουμε για το δίκιο μας.

Δίνουμε την απάντηση μας στη Γενική συνέλευση στέλνοντας μήνυμα απόρριψης των μέτρων και συνέχισης του αγώνα. Παίρνουμε απόφαση για κινητοποίηση στην Αθήνα 17 Ιουνίου κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων με μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων».


Πηγή: 902.gr