Οργή για τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»

Tην αντίδραση του Δήμου Αριστοτέλη προκαλούν οι συνεχείς απολύσεις εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με την τοπική κοινωνία να θέτει ως απαράβατο όρο συνέχισης της εξορυκτικής επένδυσης την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ξεκίνησε τις απολύσεις επικαλούμενη μείωση του κύκλου εργασιών της και αυτό έχει εξοργίσει εργαζόμενους και τοπικούς παράγοντες. «Επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, τονίζοντας ότι αυτό είναι και η κοινή πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον Οκτώβριο του 2021, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω σε όλους τους εταιρικούς και κυβερνητικούς παράγοντες ότι τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός δεν περιλαμβάνουν στάδιο απολύσεων εργαζομένων πριν την υπεσχημένη αύξηση των θέσεων εργασίας. Πόσο μάλλον στρατηγικές ομαδικές απολύσεις από μια εταιρεία που δεσμεύτηκε και καλείται να αυξήσει την τοπική απασχόληση και όχι να ενισχύει την τοπική ανεργία» τόνισε και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση «έναντι αυτής της αντισυμβατικής συμπεριφοράς που θίγει την αξιοπιστία εκείνων που την εκδηλώνουν και εκείνων που την αποδέχονται».

Ο Στ. Βαλιάνος ζητά την άμεση «ανάκληση των απολύσεων δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη προειδοποιώντας για σκλήρυνση της στάσης του δήμου, διότι «η διάθεση για αρμονική συνύπαρξη υπό τις γνωστές προϋποθέσεις και ο διαρκής στόχος για κοινωνική ειρήνη δεν πρέπει να παρεξηγείται από κανέναν ως αδυναμία».

Στην ανακοίνωση του δήμου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι απολύσεις «ευλόγως δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης και ανησυχίας όσον αφορά τη γενικότερη δυνατότητα και την πρόθεση της εταιρείας να είναι συνεπής προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Αριστοτέλη, είτε για την απασχόληση είτε για το περιβάλλον» και πως «το κλίμα αυτό δεν “διασκεδάζεται” από υποτροφίες για μαθητές, τις οποίες διαδέχονται απολύσεις γονέων, ούτε από την προβολή της εξέλιξης εργασιών στις Σκουριές».


Πηγή: ThePressProject