Η αφίσα του Σωματείου EFOOD Π. Αττικής για τη στάση εργασίας και τη μοτοπορεία | Παρασκευή 17 Ιούνη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ EFOOD Π. ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 7/06/2022

Προς: ONLINE DELIVERY ΑΕ

Εκ μέρους του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στην Π. Αττικής, υποβάλουμε με την παρούσα επιστολή μας, την έντονη διαμαρτυρία μας για την πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των εργαζομένων μισθωτών με 4ωρη απασχόληση.

Είναι πανελλαδικά γνωστό ότι η εταιρεία Efood διαφήμιζε την εργασιακή της πολιτική έχοντας ως αιχμή τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος διανομέας της εταιρείας να διαμορφώνει μόνος του το πρόγραμμα εργασίας του, όπως και γινόταν μέχρι πριν λίγο καιρό.

Σκοπός της εταιρείας προφανώς, ήταν να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους διανομείς ώστε να δημιουργήσει μαζί με τις υπόλοιπες «παροχές» που διαφήμιζε φιλοκοινωνικό-φιλεργατικό πρόσημο και να φτιάξει τον απαραίτητο στόλο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για την κερδοφορία της και τον ανταγωνισμό της με τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του προγράμματος μέσω των area managers αποκλειστικά με βάση τις δικές τις ανάγκες και όχι των τις ανάγκες των εργαζομένων είναι απαράδεκτη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους διανομείς ιδιαίτερα στους 4ωρους, όπου η συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούνται και σε άλλες εργασίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η διαμόρφωση του προγράμματος των 4ωρων από την εταιρεία στην ουσία δημιουργεί αντικειμενικά εμπόδιο στο να απασχολούνται σε άλλη εργασία με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι διανομείς στην επιλογή της αναγκαστικής παραίτησης από τη μία ή την άλλη εργασία, ή στην επιλογή του μοντέλου freelancer το οποίο είναι στρατηγική επιλογή πλέον της εταιρείας για να απαλλαγεί από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρά το ότι γίνονται απολύσεις (και μάλιστα παράνομες με παρακράτηση μισθού και αποζημίωσης), οι κενές θέσεις εργασίας αντικαθίστανται μόνο με το καθεστώς freelance.

Εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της εταιρείας για τα προγράμματα, αυτή θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να χάσουν εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα.

Κατά συνέπεια των παραπάνω απαιτούμε από την εταιρεία:

1. Να ανακαλέσει στην απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμα τους .

2. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelancers

3. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους εργαζόμενους με 4ωροι απασχόληση το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβαση τους σε πλήρους απασχόλησης.

4. Να συμφωνηθεί βάσει νόμου δίκαιη αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουμε ανεξαρτητοποιημένη από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους η Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, ομόφωνα αποφάσισε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την 17/6/2022 από τις 12:00 έως τις 16:00.