22 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Ραντεβού κατά των ΟΠΠΙ από φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους στις πύλες των ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ | Παρασκευή 10 Ιούνη, 6πμ.

Πρόσφατα

Επιμέλεια: Γιώργης Χρήστου

Φοιτητικός ξεσηκωμός σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την προαναγγελθείσα είσοδο της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακής αστυνομίας) στα ΑΕΙ, καθώς και τον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Υπενθυμίζονται τα όσα έχει αναφέρει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ξεκινήσει με περιπολίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου «υπάρχει σοβαρή ανάγκη», και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και στην Πολυτεχνειούπολη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα ισχυρίστηκε «είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα. Γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα, που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού. Έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Την Παρασκευή 10 Ιούνη 2022 και ώρα 6πμ., χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, διδάκτορες αλλά και εργαζόμενοι δίνουν ραντεβού στις πύλες των πανεπιστημίων για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. «Θα είμαστε εκεί, μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας» υπογραμμίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές.

Στάση εργασίας από διοικητικούς υπαλλήλους, «παρών» στις πύλες

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει για την Παρασκευή 10 Ιούνη στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11π.μ. και καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν από τις 06:00 στις συμβολικές περιφρουρήσεις των πυλών του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, που οργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Εργαζομένων. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στα Πανεπιστήμια! – Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά | ΟΔΠΤΕ: Στάση εργασίας και όλοι/ες στις πύλες ΕΜΠ και ΕΚΠΑ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας | Παρασκευή 10 Ιούνη, 6πμ.

«Παρών» και το ΣΕΡΕΤΕ στις πύλες των ΕΜΠ και ΕΚΠΑ

«Καλούμε σε συστράτευση όλων των μελών της αγωνιζόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας και σε στήριξη και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ την Παρασκευή 10/6, 6πμ, ενάντια στην είσοδο της ΟΠΠΙ», σημειώνει στο δικό στης αγωνιστικό κάλεσμα το Σωματείο στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ | ερευνητές/τριες υποψήφιοι/ες διδάκτορες/σσες, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.). Όπως σημειώνει, το τι συνεπάγεται η ύπαρξη της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων μας το έδειξαν τα γεγονότα στο ΑΠΘ, «με τη δολοφονική επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ακόμα και σε ευθεία βολή, που είχε ως αποτέλεσμα  το σοβαρό τραυματισμό φοιτητή. Στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν σχετίζεται ούτε με την προστασία ούτε με την ασφάλεια των προσώπων και των υποδομών: η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα από τα βασικά βήματα στο δρόμο προς την πλήρη υιοθέτηση πρακτικών και λειτουργιών της αγοράς από την Ανώτατη Εκπαίδευση» | Στις πύλες ΕΜΠ και ΕΚΠΑ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα μέλη του ΣΕΡΕΤΕ | Παρασκευή 10 Ιούνη, 6πμ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, υπό το πρίσμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του δημόσιου πανεπιστημίου, σειρά ομοσπονδιών, σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και κινήσεων, φορείς, όπως επιστημονικοί σύλλογοι και δημοτικά συμβούλια, έχουν ταχθεί κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.


Ξεσηκωμός ενάντια στην αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις

Με την πολύμορφη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η Πρυτανεία του πανεπιστημίου. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητ(ρι)ών παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, αρκετές σχολές τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ, εκτός από τις συγκεντρώσεις περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ημέρα που έχει ανακοινωθεί η είσοδος του νέου ειδικού αστυνομικού σώματος στους χώρους των ιδρυμάτων, σήμερα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στις 19.00 με σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα. Στο πλευρό των φοιτητ(ρι)ών στέκονται καθηγητές και διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ αλλά και πολίτες, εργαζόμενοι και φορείς της πόλης.

Ακολουθεί απόσπασμα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού:

Ο νόμος που πέρασε τον περσινό Φεβρουάριο, απέκλεισε ήδη, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 20.000 επιπλέον μαθητ(ρι)ές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγκαθίδρυσε όριο φοίτησης ν+ν/2 έτη, ενώ νομιμοποίησε την μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής εντός πανεπιστημιούπολης. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του τμήματος Μηχ. Πλ/κής & Μηχ. Συστ/των με το τμήμα Πλ/κής και Τηλεπ/ών στις Σέρρες και η κατάργηση του τμήματος Μηχ. Περιβάλ/τος του ΔΙΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν οι ζωές χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών και ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπ/μίου. Η πολιτική κατεύθυνση του κράτους για την παιδεία, ισχύει σε όλα τα πεδία της οικονομίας και έχει την αφετηρία της στην οικονομική κρίση. Οι προαναφερθέντες νόμοι έχουν το ρόλο να αναπληρώσουν τα χαμένα κέρδη των αφεντικών που προκύπτουν από τις δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Η αναδιάρθρωση της παιδείας αποτελεί κομμάτι της συνολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία μετακυλίει το κόστος ζωής και σπουδών στις πλάτες μας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αμφισβητούνται οι ελεύθερες παροχές, όπως η πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, οι σπουδές χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς καταστολή κ.ά. ωστόσο, το βλέπουμε και με το νόμο Χατζιδάκη, ο οποίος αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα από τους/τις εργαζόμενους/ες (βλ. Ποινικοποίηση απεργιών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 8ώρου, κλπ.). Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να βγάζουν ευκολότερα κέρδος από τη συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο. Επίσης, το κράτος θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες, όπως τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση σταπανεπιστήμια, καθώς αυτές στέκονται εμπόδιο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνολικά, το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο φιλικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές έχει ως στόχο, μεταξύ και αυτών που προαναφέρθηκαν, την προστασία των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, την στρατιωτικοποίηση και την πειθάρχιση των ζωών των φοιτητ(ρι)ών από ένστολους στρατούς, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τις τελευταίες εισβολές της αστυνομίας.

Η Γενική Συνέλευση του Μαθηματικού που βρίσκεται επίσης υπό κατάληψη αναφέρει:

Τα γεγονότα που συνέβησαν την Πέμπτη 26/5, με τα ΜΑΤ να στοχεύουν σε ευθεία βολή κεφάλια φοιτητών και να τραυματίζουν σοβαρά συμφοιτητή μας, καθώς και οι εξαγγελίες για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία τον Ιούνιο έρχονται να μας δείξουν το πιο σκληρό πρόσωπο όσων σκοπεύουν να επιβάλλουν στα πανεπιστήμια. Η καθημερινή παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ και ασφαλιτών γύρω από τη ΣΘΕ, οι τραμπουκισμοί τους, οι επιθέσεις τους σε συγκεντρωμένους φοιτητές, οι συλλήψεις, τα δακρυγόνα και οι κρότου λάμψεις στο εσωτερικό της σχολής δείχνουν ότι ένα χρόνο μετά το φραγμό που έβαλε το φοιτητικό κίνημα του 21΄, επιχειρείται ξανά η εφαρμογή του νόμου 4777. Ένας νόμος που ήρθε για να εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς στην εκπαίδευση αφού στρώνει τον δρόμο στις επιχειρήσεις, ενώ μειώνει με τις διαγραφές και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τον αριθμό των φοιτητ(ρι)ών. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει ένα αποστειρωμένο και χωρίς αντιδράσεις περιβάλλον αφού φέρνει ελέγχους με κάμερες , πειθαρχικά συμβούλια και φυσικά την πολυπόθητη για το κράτος ΟΠΠΙ για να διασφαλίσει όλα τα προηγούμενα.

Ταυτόχρονα, φέρνουν νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που με μια ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι αποτελεί την πλήρη παράδοση του πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις. Κουμάντο σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο στο πανεπιστήμιο θα κάνουν διορισμένοι managers, που έρχονται να διαλύσουν κάθε κεκτημένο και υποδομή του πανεπιστημίου,παρακάμπτωντας φοιτητές και καθηγητές, καταργώντας επαγγελματικά δικαιώματα, κατακερματίζοντας τα πτυχία, προετοιμάζοντας το πανεπιστήμιο να παράγει φθηνό και πειθαρχημένο δυναμικό, έρμαιο του εργασιακού μεσαίωνα που έτσι κι αλλιώς επικρατεί.

Η προπαγάνδα που γίνεται για να κάμψει τις αντιδράσεις για όλα αυτά δεν έχει προηγούμενο. Το κράτος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές δημιούργησε το δίπολο “στέκι ή βιβλιοθήκη” ώστε να εγκαταστήσει τις δυνάμεις καταστολής. Το στέκι του βιολογικού ήταν ένας χώρος ανοιχτός, με βιβλιοθήκη, κείμενα, αφίσες όπου πραγματοποιούνταν πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στα σχέδια της νέας βιβλιοθήκης αξίζει να προσέξουμε ότι πρόκειται για τον χώρο αναμονής, αλλά και ότι αυτοί που γκρέμισαν το ισόγειο του και παρέμεινε έτσι για 4 μήνες ήταν οι πρυτανικές αρχές και η αστυνομία, όσοι δήθεν τώρα ενοχλούνται από τις καταστροφές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι επί μέρους βιβλιοθήκες των τμημάτων αφέθηκαν στην τύχη τους, δημιουργώντας τεχνητά την ανάγκη μίας νέας βιβλιοθήκης, αλλά και ότι στην κεντρική βιβλιοθήκη βλέπουμε κουβάδες να μαζεύουν τα νερά που στάζουν από τα ταβάνια.

Η αστυνομία λοιπόν καμία βιβλιοθήκη δεν έρχεται να προσέχει. Έτσι κι αλλιώς ο ρόλος της ήταν πάντα να διασφαλίζει τα συμφέροντα των αφεντικών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο πανεπιστήμιο, όπου η έρευνα για τις επιχειρήσεις και για το στρατό ανθίζει, με προγράμματα εκατομμυρίων από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται το φτηνό εργατικό δυναμικό των νέων ερευνητών. Την ίδια στιγμή οτιδήποτε δεν έχει να επιφέρει κέρδος, δηλαδή οι ανάγκες για γνώση, σίτιση και στέγαση υποβαθμίζεται διαρκώς. Έτσι αποκλείεται και το πιο καταπιεσμένο κομμάτι εντός των σχολών που αναγκάζεται να δουλεύει ταυτόχρονα με τις σπουδές.

Με πληροφορίες,
φωτογραφίες από AlterthessΠορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, καταστολή και νόμο-πλαίσιο για ΑΕΙ

Σήμερα, Πέμπτη 9/6, το απόγευμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν δυναμικές πανεκπαιδευτικές πορείες. Οι φοιτητές, όπως προαναφέρθηκε, είναι στους δρόμους παραμονή της φημολογούμενης τοποθέτησης των σωμάτων ασφαλείας σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, προκειμένου να δηλώσουν την ηχηρή αντίθεσή τους.

Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς αναγκάζονται να βλέπουν καθημερινά πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις στο πανεπιστήμιό τους τις τελευταίες βδομάδες. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων Φυσικού, Μαθηματικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Γαλλικής Φιλολογίας, Ψυχολογίας και Πληροφορικής ΑΠΘ, οι οποίοι συγκροτούσαν το μαζικότερο μπλοκ της πορείας.

Παράλληλα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία φοιτητών με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων από Διοικητικά Συμβούλια. Η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια στις 7 μ.μ. και κινήθηκε προς τη Σταδίου, περνώντας μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή. Τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «όχι στο νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και στην πανεπιστημιακή αστυνομία», «σπουδές-μόρφωση-δουλειά με δικαιώματα» και «όχι στις σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις», «όχι στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρείες».

Λίγο πριν, νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ, στην Πλατεία Γαρδένιας στην περιοχή του Ζωγράφου, στο πλαίσιο των δράσεων που αποφασίστηκαν από τη μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Με πληροφορίες, φωτογραφίες
από efsyn.gr | βίντεο από thestival.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις