Κρίσιμες εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Εκλογές με πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τον σύλλογο που την προηγούμενη τριετία σήκωσε μεγάλο μέρος της κριτικής αποδόμησης των επιλογών της υπουργού Λίνας Μενδώνη

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιούνται την Τετάρτη 15 Ιουνίου στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σύλλογο εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αριθμεί περί τα 2.600 μέλη, εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων: αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, διοικητικούς, εργατοτεχνίτες, φύλακες κοκ. Οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τον σύλλογο που την προηγούμενη τριετία σήκωσε μεγάλο μέρος της κριτικής αποδόμησης των πολιτικών επιλογών της υπουργού Λίνας Μενδώνη, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της και την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών της στην Βουλή, τον Ιούλιο του 2019.

Από τον Άλκη Κόκκινο
για το Kosmodromio

Ο Ενιαίος Σύλλογος στηλίτευσε τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη και την εμπλοκή του Ιδρύματος Ωνάση στις επεμβάσεις στον Βράχο, ενώ κατήγγειλε τη μεθόδευση για την ουσιαστική διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους εργαζομένων, πρωτοστάτησε στις κινηματικές και δικαστικές ενέργειες για την υπόθεση της διατήρησης των σημαντικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και στις δράσεις για να μην μετατραπούν τα μεγάλα Κρατικά Μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό διοικήσεις.

Επιπλέον, αντιτάχθηκε στην νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στην Αίγλη Ζαππείου, στην απαράδεκτη ρύθμιση για δυνατότητα εξαγωγής αρχαιοτήτων από τη χώρα για 50 χρόνια, στις ρυθμίσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Ακροπόλ, αλλά και στις διατάξεις που περιλαμβάνονταν στο ίδιο νομοθέτημα για την αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων του Δημόσιου επί των κινητών και ακινήτων μνημείων και την οικονομική τους εκμετάλλευση.

Η δράση αυτή, όπως και η κριτική στάση που κράτησε ο Ενιαίος Σύλλογος στο ζήτημα της διαχείρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τόσο του υγειονομικού ζητήματος με την πανδημία του κορονοϊού , όσο και της υπόθεσης Λιγνάδη, τον έφεραν συχνά στο προσκήνιο, προκαλώντας «πονοκέφαλο« στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ο «ενοχλητικός« για την πολιτική ηγεσία σύλλογος διαμόρφωσε τη στάση αυτή με την σύμπραξη στην συγκρότηση προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου δύο παρατάξεων: του Ανεξάρτητου Ριζοσπαστικού Μετώπου – ΑΡΜΕ (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης – ΕΑΚ, ανεξάρτητου συνδικαλιστικού σχήματος της αριστεράς.

Οι εξελίξεις στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Κορυφαίο, πάντως, ζήτημα για τα συνδικαλιστικά πράγματα του υπουργείου Πολιτισμού αναδείχθηκε την προηγούμενη περίοδο η υπόθεση με το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), με πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη να αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η πλέον πρόσφατη σχετική εξέλιξη είναι η παραπομπή σε δίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου. Τα δάνεια φέρονται να είχαν εκδοθεί στα ονόματα 133 υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι, όμως, όπως έδειξε η εισαγγελική έρευνα, ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια ούτε καν γνώριζαν για την ύπαρξη τους.

Μεταξύ των όσων παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων ΥΠΠΟ (ΠΟΕΥΠΠΟ) και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Γιάννης Τσακοπιάκος, ο πρώην διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές. Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γ. Τσακοπιάκος παραμένει και σήμερα πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ, αλλά και επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ), στέλεχος της οποίας είναι και ο Γ. Βλαντής.

Ο δεύτερος, μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, κηρύχθηκε ένοχος από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την υπόθεση με την υπεξαγωγή βιβλίων πρωτοκόλλου και πρακτικών του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, η οποία έγινε κατά την πολυήμερη κατάληψη των γραφείων του Ταμείου από την ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018.

Στην ίδια δίκη, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αθώωση όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και του Γ. Τσακοπιάκου, παρά την εισαγγελική πρόταση για ενοχή του. Ωστόσο, στη συνέχεια ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Παναγιώτης -Δαυίδ Τριανταφύλλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την αθώωση Τσακοπιάκου, που θα δικαστεί εκ νέου και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ο Ενιαίος Σύλλογος, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει πάρει ξεκάθαρα θέση εναντίον της προσπάθειας να «κουκουλωθεί» το θέμα από την Λίνα Μενδώνη. Κατήγγειλε τη ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού περί «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ ως ψευδεπίγραφη και υπονομευτική τόσο της διαδικασίας διαλεύκανσης της υπόθεσης όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων στο Ταμείο , επισήμανε δίχως περιστροφές τις πολιτικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος αλλά και τις συνδικαλιστικές ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕΥΠΠΟ και της ΔΗΣΥΠ.

Για τη συνέχεια, πατήστε ΕΔΩ.