22 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΕΜΠ: Πλήρωσε μόνος/η σου το συνέδριό σου | Ψήφισμα ΣΕΡΕΤΕ για την αποζημίωση των υποψήφιων διδακτόρων

Πρόσφατα

Ψήφισμα για την αποζημίωση των ΥΔ του ΕΜΠ
για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια

Πρόσφατα, και έπειτα από ανάδειξη του ζητήματος από τον Σύλλογο ΥΔ του ΕΜΠ, το ίδρυμα ψήφισε τροποποίηση του προϋπολογισμού του για το 2022, με την οποία προβλέπεται κονδύλι για την Επιχορήγηση Συμμετοχής Υποψηφίων Διδακτόρων σε Συνέδρια με συνολικό ύψος τα 50.000 ευρώ, η οποία τελικά εγκρίθηκε και από το Υπουργείο. Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε μόλις το ποσό των 10.000 ευρώ (!!) για το συγκεκριμένο κονδύλι, ποσό εξευτελιστικό αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των υποψηφίων διδακτόρων που υποστηρίζουν τις ανάγκες του ιδρύματος. Σαφώς, πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, και αφήνει χιλιάδες συναδέλφισσες/ους ακάλυπτες/ ους.

Ωστόσο, παρότι και στον περσινό προϋπολογισμό του ΕΜΠ το αντίστοιχο κονδύλι ανερχόταν στα 50.000 ευρώ, το ίδρυμα δεν κατέβαλε καθόλου χρήματα προς τη Φοιτητική Λέσχη από την επιχορήγηση που προβλεπόταν για αυτήν. Με έγγραφο που έστειλε η Φοιτητική Λέσχη προς τις γραμματείες των Σχολών του ΕΜΠ στις 3/2/2022, τις ενημέρωνε ότι η χρηματοδότησή της είχε παγώσει από το ίδρυμα, ήδη από την περσινή χρονιά και ότι μέχρι να της πιστωθούν χρήματα από τον φετινό προϋπολογισμό οι γραμματείες δε θα πρέπει να στέλνουν αιτήματα επιχορήγησης των ΥΔ για συμμετοχή σε συνέδρια.

Εδώ θα  πρέπει να σημειώσουμε ότι και το ποσό των 50.000 ευρώ είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με την πρόφαση ότι στο παρελθόν τα χρήματα δεν απορροφούνταν. Για εμάς αποτελεί ερώτημα εάν αυτό το επιχείρημα αφορά και την τελευταία διετία που αφενός λόγω της πανδημίας τα ταξίδια για συνέδρια είχαν περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και αφετέρου η περσινή επιχορήγηση προς τη Φοιτητική Λέσχη δε δόθηκε ποτέ!

Μας προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι το ΕΜΠ δεν έδωσε ποτέ την επιχορήγηση της Φοιτητικής Λέσχης. Την περίοδο της πανδημίας εξακολουθούσαν να διεξάγονται επιστημονικά συνέδρια έστω και εξ’ αποστάσεως, τα οποία είχαν κανονικά κόστος εγγραφής. Γνωρίζουμε περιπτώσεις συναδέλφων/ισσών που αιτήθηκαν αποζημίωσης για συμμετοχή σε συνέδριο και δεν έλαβαν καμία απολύτως απάντηση! Τελικά με ποια δικαιολογία το ΕΜΠ δεν έδωσε ποτέ αυτά τα χρήματα, ενώ τα είχε λάβει ειδικά για αυτόν τον σκοπό και τελικά τι απέγιναν;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το κονδύλι των 50.000 ευρώ (πόσω μάλλον τα 10.000!) δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και τα υψηλά κόστη των συνεδρίων των ΥΔ του ΕΜΠ. Έτσι το κόστος μετακυλίεται στις τσέπες των ΥΔ, αποκλείοντας ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στη βασική έρευνα και δεν καλύπτονται από ερευνητικά προγράμματα, την ίδια στιγμή που τα επιστημονικά συνέδρια είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής!

Το ΕΜΠ φαίνεται πως βρίσκει χρήματα για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και φιέστα, όμως σε ότι αφορά τις πάγιες ανάγκες των ΥΔ, εφευρίσκει πάντα ένα ευφάνταστο γραφειοκρατικό σχήμα για αιτιολογήσει την ανεπάρκειά του!

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί αναδρομικά αποζημίωση σε εκείνους και εκείνες που αιτήθηκαν για χρηματοδότηση και βρέθηκαν να δίνουν χρήματα από την τσέπη τους.
  • Να αυξηθεί το κονδύλι (το ποσό των 50.000 ευρώ είναι παντελώς ανεπαρκές) στο ύψος των αναγκών των ΥΔ. Δε νοείται να βαραίνει το κόστος των υποχρεώσεων απόκτησης του διδακτορικού τίτλου τον ίδιο τον υποψήφιο/α!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις