20.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Όλοι/ες στη Γ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων | Πέμπτη 9 Ιούνη

Και ώρα 12.30μμ., στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7-9, 6ος όροφος

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Γράφουμε αυτή την ανακοίνωση σαν παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένων στον (πρώην) ΟΑΕΕ μετά από αρκετό καιρό. Αυτό όχι φυσικά γιατί είχαμε αναστείλει τη δράση μας, αλλά επειδή ήδη από το 2020 οι ανακοινώσεις μας βγαίνουν με το όνομα της ενιαίας παράταξης “Ριζοσπαστικές Αγωνιστικές Κινήσεις”, που αποτελεί συμμαχικό σχήμα στο χώρο του ΕΦΚΑ, και στο οποίο συμμετέχουμε. Με αυτή την παράταξη έχουμε συμμετάσχει στις εκλογές που έχουν γίνει για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Κρίνουμε σκόπιμο όμως αυτή η ανακοίνωση να γραφτεί σαν παράταξη του ΟΑΕΕ, γιατί θα αφορά κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους του πρώην ΟΑΕΕ και τα συνδικαλιστικά πεπραγμένα των τελευταίων ετών.

Σαν παράταξη θεωρούμε ότι η παρουσία, η δράση και η δυναμική μας από το 2007 στο χώρο του ΟΑΕΕ, με την στήριξη των συναδέλφων, βοήθησε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, να ληφθούν υπόψιν οι αντιδράσεις μας και να δώσουμε μια πιο αγωνιστική ώθηση στο συνδικάτο μας. Η συμμετοχή μας στα συνδικαλιστικά δρώμενα μαζί την κινηματική ανάταση του 2010-2013 έβαλε το λιθαράκι της σε μια σειρά σημαντικών αγώνων που έφεραν κάποια αποτελέσματα για τον κλάδο μας.

Παλέψαμε για την δημιουργία ενός πιο αγωνιστικού και αλληλέγγυου συνδικάτου, με συνεχείς δράσεις, περιοδείες και αγώνες, όπως απαιτούν οι καιροί. Προτείναμε πολλές τέτοιου είδους παρεμβάσεις και κάποιες όντως υλοποιήθηκαν. Όχι όμως στο μέτρο που θα θέλαμε και οι καιροί επιβάλλουν.

Δικαιολογημένα τα παράπονα εκατοντάδων εργαζομένων για την απουσία και απραξία του συνδικάτου μας όλο αυτό το διάστημα. Με τον κορωνοϊό μπήκε η ταφόπλακα στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και η εξαφάνιση από τους εργασιακούς χώρους των υπολοίπων παρατάξεων ήταν απόλυτη. Οι συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις, περιοδείες, ενημερώσεις κλπ) και οι κινητοποιήσεις εγκαταλείφθηκαν πλήρως. Όχι ότι πριν υπήρχε και μεγάλη διάθεση… Ακολούθως με την δημιουργία Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ, η λειτουργία του σωματείου μας ατόνησε ακόμα περισσότερο.

Όλα τέθηκαν σε μια προσπάθεια συνεργασίας των δύο ομοσπονδιών, όπου η ακόμα χειρότερη κυβερνητική-εργοδοτική ηγεσία της ΠΟΣΕ συστηματικά υπόσκαπτε τους αγώνες, που ήταν απαραίτητοι απέναντι στην διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ως παράταξη θέταμε προτάσεις για αγώνες ανά σύλλογο πλέον, μετά το 2017 και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, οι οποίες όμως δεν γίνονταν δεκτές. Προτείναμε τοπικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις για την δημιουργία των πρώτων-”πιλοτικών” Τοπικών Διευθύνσεων και για την Αθήνα και για την Περιφέρεια, όπου και πάλι δεν συμφώνησε καμία παράταξη.

Προτείναμε δράσεις και κινητοποιήσεις και σε επίπεδο συλλόγου και στην ομοσπονδία μας, όταν από το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησαν οι γενικευμένες ενοποιήσεις των Τοπικών Διευθύνσεων, στην Περιφέρεια (Κρήτη, Θεσσαλονίκη κ.α.), αλλά και στην Αθήνα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία.

Ενοποίηση” των ομοσπονδιών

Στο θέμα αυτό η ομοσπονδία μας συνάντησε την πλήρη άρνηση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ώστε να γίνει μια πραγματική ενοποίηση των συνδικάτων και των δύο ομοσπονδιών.

Όταν ξεκίνησε ο διάλογος το 2020, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ξεκαθάρισε ότι το μόνο που ήταν διατεθειμένη να κάνει θα ήταν να δεχθεί στα συνδικάτα του ΙΚΑ τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, αποκλείοντας παράλληλα εργαζόμενους και συνδικάτα από άλλους εργασιακούς χώρους πέραν του ΕΦΚΑ, όπως είναι ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, αύριο το ΤΕΚΑ κλπ.

Σαν παράταξη θέταμε επανειλημμένως στην ΠΟΠΟΚΠ από το 2017, ότι πρέπει να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας και να τους καλέσουμε δημόσια για διάλογο, ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για αυτές τις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς, αλλά ούτε αυτό έγινε.

Αυτή διαδικασία έπρεπε να ανοίξει δημόσια και όσο πιο νωρίς γίνονταν, για να υπάρχει χρόνος, να συζητηθεί με τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ αυτή η κατάσταση ηγεμονισμού και αποκλεισμών και να πιεστεί η άλλη ομοσπονδία από τη βάση, τα μέλη της.

Το σχέδιο για μια ειλικρινή ενοποίηση απέτυχε και η ομοσπονδία μας πλειοψηφικά προτείνει πλέον να ακολουθήσουμε την πρόταση της ΠΟΣΕ και να εγγραφούμε στα συνδικάτα του ΙΚΑ, τα οποία θα μετονομαστούν σε συνδικάτα ΕΦΚΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ακολουθήσουν αυτή την πρόταση και να εγγραφούμε στα συνδικάτα του ΙΚΑ μαζικά και να μην απέχουμε από τις συλλογικές αυτές διαδικασίες, διεκδικώντας ταυτόχρονα να γίνουν εκλογές σε όσα σωματεία έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα.

Συνέχιση των αγώνων

Σαν παράταξη θα συμμετάσχουμε συνδικαλιστικά στα συνδικάτα του ΙΚΑ και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να οδηγήσουμε αυτά τα σωματεία σε πιο αγωνιστική, ενωτική και συναδελφική κατεύθυνση. Χωρίς να πάρουμε μέρος σε κανένα παιχνίδι συμμαχιών της καρέκλας ή λυκοφιλιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ (από όλα τα προηγούμενα Ασφ. Ταμεία) δουλεύει σε πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Για όλες και όλους αυτούς θέλουμε να παλέψουμε για μια δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Προτείνουμε τον δύσκολο δρόμο του αγώνα, χωρίς να πουλάμε εκδουλεύσεις, ούτε και ρουσφέτια, σαν μοναδική λύση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι.

Αυτός ο κόσμος της εργασίας θέλουμε να γίνει σύμμαχος μας σε μια αγωνιστική και αλληλέγγυα πορεία!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΓΩΝΑΣ, ΡΗΞΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ

(Όλες & όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων τ. ΟΑΕΕ, την Πέμπτη 09/06/22 και ώρα 12:30 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) Ακαδημίας 7-9, 6ος όροφος).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις