Η Ryanair αναγκάζει Νοτιοαφρικανούς να κάνουν τεστ γνώσεων στην Αφρικάανς

Η Ryanair αντιμετωπίζει κατηγορίες για φυλετικές διακρίσεις, αφού ανάγκασε Νοτιοαφρικανούς ταξιδιώτες να κάνουν τεστ στην Αφρικάανς πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε ότι το «απλό ερωτηματολόγιο» ήταν μέρος των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση κατόχων πλαστών διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, δέχεται κριτική για τη διεξαγωγή του τεστ γενικών γνώσεων σε μια γλώσσα που είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη στη χώρα και είχε αμφιλεγόμενο ρόλο στην καταπίεση των μαύρων πολιτών κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

Ορισμένοι αμφισβήτησαν επίσης το περιεχόμενο του τεστ, λέγοντας ότι θέματα όπως σε ποια πλευρά του δρόμου οδηγούν οι Νοτιοαφρικανοί δεν μπορούν να καθορίσουν από μόνα τους εάν κάποιος είναι γνήσιος κάτοχος διαβατηρίου.

Ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας είπε ότι «λόγω της υψηλής επικράτησης πλαστών διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, απαιτούμε από τους επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν ένα απλό ερωτηματολόγιο που εκδίδεται στην Αφρικάανς. Εάν δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο, θα τους απορριφθεί το ταξίδι και θα τους δοθεί πλήρης επιστροφή χρημάτων».

Το τεστ φαίνεται να επιβλήθηκε από την αεροπορική εταιρεία αφού η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε ανησυχίες για μια υποτιθέμενη σειρά απάτης με ταυτότητες, λέγοντας ότι οι εγκληματίες κατασκεύαζαν και πουλούσαν πλαστά νοτιοαφρικανικά διαβατήρια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί το τεστ της Ryanair διεξήχθη στην Αφρικάανς και όχι σε άλλη γλώσσα όπως η Ζουλού και η Ξόσα, που είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σε νοικοκυριά της Νότιας Αφρικής.

Ένας Νοτιοαφρικανός επιβάτης είπε στους Financial Times ότι το τεστ της Ryanair ήταν «εξαιρετικά αποκλειστικό» και είπε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν είχε εξετάσει τις συνέπειες του τεστ δεδομένου ότι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα Αφρικάανς κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του απαρτχάιντ. «Σίγουρα ισοδυναμεί με έμμεση φυλετική διάκριση», είπαν.

Η πολιτική προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χρήστη του Twitter να λέει ότι η Ryanair «περιορίζει την κίνηση των Νοτιοαφρικανών με βάση το αν μιλούν ή όχι τη γλώσσα της λευκής μειονότητας των Αφρικανών. Αρκετά ρατσιστικό».

Η ανώτατη επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νότια Αφρική επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το τεστ δεν αποτελεί απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης.


Πηγή: Guardian, efsyn.gr