16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όχι στο κλείσιμο του οικοτροφείου του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος»

Πρόσφατα

Συναγωνίστριες – συναγωνιστές,

Το κυβερνητικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία – υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις – βρίσκεται σε καλό δρόμο!  Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει!!!

Για να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυρίας Μιχαηλίδου για το «τέλος της ιδρυματικής φροντίδας» μένουν στον αέρα οι οικότροφοι με αναπηρία του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος» και οι οικογένειές τους! Όσων έχουν δηλαδή, γιατί όσοι/όσες δεν έχουν τους ανακοινώθηκε ότι θα σταλούν σε άλλες δομές, ψυχιατρικές κλινικές κλπ.  Για τέτοια «αποϊδρυματοποίηση» μιλάμε που ιδρυματοποιεί περαιτέρω τους μη έχοντες (οικογένεια, παχύ πορτοφόλι κλπ) ενώ στέλνει πακέτο στους ιδιώτες όσους μπορεί να έχουν κανένα υστέρημα για τις δύσκολες ώρες …

Τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε οικοτροφεία βρίσκονται εκεί γιατί οι οικογένειες τους δεν είναι πλέον σε θέση να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη. Πολλές φορές οι γονείς είναι υπέργηροι, άλλες φορές πάλι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μεγάλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή μπορεί και να διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα ΑμεΑ – παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τα πολυτελή οικοτροφεία και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ιδιωτών συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα – επίσης ιδιωτικά – που αποζημιώνονται για τις παροχές τους από τα κλειστά νοσήλια του ΕΟΠΥΥ.  Το κράτος δεν διαθέτει παρά ελάχιστες δομές – τα γνωστά προνοιακά ιδρύματα χρονίων παθήσεων τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και αθλιότητα!   Αθλιότητα για την οποία ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με τη συνεχή υποχρηματοδότησή τους και απαξίωση. Πρώτα τα κάνουν «άσυλα» και μετά τα κλείνουν γιατί είναι «άσυλα»!!!

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενισχύσει τις υπάρχουσες δημόσιες δομές διαμονής και υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, αντί να δημιουργήσει νέες δομές ώστε να καλύψει τις ανάγκες, που μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πολέμου αυξάνονται (πρόσφατα η χώρα μας υποδέχθηκε προσφυγόπουλα ΑμεΑ από την Ουκρανία). Δομές πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα, (φροντιστές, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, προσωπικό καθαριότητας, μάγειρες, ψυχολόγους, νοσηλευτές, παιδοψυχιάτρους, κ.ά.). Δομές που θα λειτουργούν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για την ολόπλευρη ανάπτυξη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη  παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία σε διασύνδεση με ένα ευρύ δίκτυο κέντρων ψυχικής υγείας. Αντί λοιπόν για όλα τα παραπάνω έρχεται μέσω της πρόσφατα νομοθετημένης ΚΥΑ να βάλει κάποιες προδιαγραφές για την  ίδρυση και λειτουργία των άπειρων δομών φιλοξενίας παιδιών και νεαρών ενηλίκων του ιδιωτικού τομέα.  Πριμοδοτεί ουσιαστικά την επιχειρηματική δράση στο χώρο και κυρίως τη δράση του πιο εύρωστου οικονομικά επιχειρηματικού κόσμου που «θα επενδύσει» πολλά για να εξασφαλίσει αυτές τις προδιαγραφές και βέβαια θα μοσχοπουλάει τις υπηρεσίες αδειάζοντας τις τσέπες των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Είναι, βέβαια, αυτονόητο ότι οι χώροι φιλοξενίας παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία πρέπει να έχουν συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές που να εξασφαλίζουν την καλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η καθημερινή φροντίδα και υποστήριξη των ανθρώπων με αναπηρία είναι ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε αυτή είναι καθαρά επιχειρηματική, φιλανθρωπική, μη κερδοσκοπική (ΜΚΟ) ή εκκλησιαστική που θα βάζει κάθε φορά στο ζύγι τις ανθρώπινες ανάγκες με το κέρδος ή τη ζημία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι όποιες προδιαγραφές δεν διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση και ολόπλευρη υποστήριξη με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  Η ΚΥΑ ήρθε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου προκειμένου το κράτος να απαλλαγεί από ένα ακόμα κόστος και να δώσει πελατεία στους ιδιώτες, ενώ βέβαια αλλάζουν και τα δεδομένα στις κόντρες μεταξύ των ΜΚΟ και των φιλανθρωπικών, εκκλησιαστικών κλπ σωματείων τα οποία διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αναπηρίας…

Τώρα ενιαίος μαζικός συντονισμένος αγώνας

  • Για να μην κλείσει κανένα οικοτροφείο, καμία δομή διαμονής και υποστήριξης μέχρι να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους νέες σύγχρονες δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας.
  • Όσες πληρούν ήδη τα κριτήρια να ενταχθούν στο Δημόσιο.
  • Για να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Για να  καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο χώρο της αναπηρίας, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τις οικογένειες ή/και τους εξυπηρετούμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ).

Για την επικοινωνία: Κουρή Γεωργία, 6973929817


Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)

Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ)

Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Εργαζομένων Ιδρύματος «Παμμακάριστος»

Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ

Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής – Ανατολικής Αττικής

Παράρτημα Βόρειων – Βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Σωματείο Συνταξιούχων Αρτέμιδας – Ραφήνας και Ανατολικής Αττικής

Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα (Μέλος ΟΓΕ)

Παράρτημα ΕΣΥΝ Νέας Μάκρης – Μαραθώνα

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις