Πληροφορική: Μισθολογικό «χάσμα» μεταξύ των εργαζομένων σε Ελλάδα και εξωτερικό | Τα ποσά

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ των μισθών των εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε διαδικτυακά το kariera.gr, μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην πληροφορική που μένουν στο εξωτερικό φτάνουν τα 72.170 ευρώ, ενώ όσοι διαμένουν στην Ελλάδα  έχουν μέσες καθαρές αποδοχές 26.632 ευρώ.

Ο κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρωπίνου δυναμικού, με τους 9 στους 10 επαγγελματίες να εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση,

Το  6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Γύρω στο 65% των εργαζομένων δήλωσε ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες εργασίας ακόμα κι αν δεν τις αναζητά ενεργά.

Σχεδόν 1 στους 4, εργάζονται στον κλάδο Information Technology & Services, με καθαρές αποδοχές στα 26.829 ευρώ, ενώ το 12% εργάζεται στον κλάδο Computer Software, αντίστοιχα με 27.533 ευρώ.

Υψηλότερες αποδοχές εμφανίζουν οι κλάδοι Healthcare και Banking και χαμηλότερες οι κλάδοι Computer & Network Security και Construction. Όλα τα ποσά αφορούν στη μέση τιμή ετήσιων αποδοχών.

Οι τρεις κυριότερες παροχές σε μισθωτούς πλήρους απασχόλησης αλλά και ανεξάρτητους επαγγελματίες (freelancers) είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας και η παροχή μπόνους πλέον της αμοιβής. Η πιο σημαντική πτυχή για την αξιολόγηση μιας νέας ευκαιρίας εργασίας είναι η κουλτούρα στο περιβάλλον εργασίας και ακολουθούν το πακέτο αποδοχών και οι γλώσσες/frameworks με τις οποίες ασχολούνται τα στελέχη.


Με πληροφορίες από naftemporiki.gr