15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρήτη: Διαμαρτυρία κατά του λατομείου γύψου στο Στόμιο της Κισσάμου | Κυριακή 5 Ιούνη

Πρόσφατα

Σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά της αδειοδότησης λατομείων εξόρυξης γύψου στην τοποθεσία Στόμιο του πρώην Δήμου Ιναχωρίου στην Κίσσαμο, καλούν οι πολιτιστικοί και αγροτικοί φορείς της περιοχής. Η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στη θέση Στόμιο.

Όπως τονίζεται στο κάλεσμα, η διαμαρτυρία γίνεται με αφορμή το ζήτημα μείζονος σημασίας που έχει προκύψει σχετικά με την αδειοδότηση λατομείων εξόρυξη γύψου, στη θέση προφήτη Ηλία Στόμιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προχώρησε σε έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών του ΒΟ γύψου σε τρεις τοποθεσίες, στην ευρύτερη περιοχή Προφήτης Ηλίας, Στομίου, Βάθης Ιναχωρίου, σε συνολική έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, δημιουργώντας αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς όπως υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς, «η εξορυκτική δραστηριότητα ενός προϊόντος απολύτου ευτελούς αξίας ακυρώνει και ζημιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό δύο άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, δηλαδή του τουρισμού και του αγροτικού τομέα με τις πολύ δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια) από όπου προέρχεται το 98% του εισοδήματος της περιοχής αλλά και όπου προσφέρονται πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόκειται για την περιοχή που συνδέει το Καστέλι με το Ελαφονήσι μέσα σε δημόσια δασική έκταση. Η λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας γύψου, θα φέρει πληθώρα άλλων έργων, μεταξύ των οποίων λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης και διάνοιξη οδού προσπέλασης.

Την ομόφωνη αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη λειτουργία λατομικής ζώνης εξόρυξης γύψου, εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου. Επίσης, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης για το ορυχείο γύψου στη θέση «Προφήτης Ηλίας», στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου.


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις