19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βίντεο από την εκδήλωση στο ΑΠΘ για το δημόσιο πανεπιστήμιο: «Ελευθερία ή αστυνομία;»

Πρόσφατα

«Μια φορά και έναν καιρό ένας  ματαιόδοξος βασιλιάς βγήκε στο δρόμο γυμνός πεπεισμένος ότι είναι ντυμένος με την πιο πολυτελή φορεσιά του κόσμου. Το βασιλικό συμβούλιο και οι αξιωματικοί του χειροκροτούσαν με πάθος την ανύπαρκτη φορεσιά και μόνο ένα παιδί φώναξε ότι ο βασιλιάς βγήκε στο δρόμο τσίτσιδος».

Με το απόσπασμα αυτό από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Κωνσταντίνα Ριτσάτου άνοιξε την εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΠΑΜΑΚ-ΑΠΘ» και η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» με θέμα «Ελευθερία ή αστυνομία; Η μάχη στο δημόσιο πανεπιστήμιο» στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Η κα Ριτσάτου διερωτήθηκε: «πώς μπορούμε να διδάσκουμε την επιστημονική αναζήτηση της αλήθειας που είναι πάντα συγκεκριμένη και όταν πέφτουν οι κρότου λάμψης στη ΣΘΕ να μην αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για δολοφονική επίθεση;. Πώς μπορεί να βρίσκεται αιμόφυρτος από τέτοια όπλα φοιτητής μας στην πανεπιστημιούπολη και η ακαδημαϊκή κοινότητα να μην βγαίνει σύσσωμη να διώξει τους φταίχτες εκείνους που κρατούν τα όπλα;».

«Είμαστε εδώ φοιτήτριες και φοιτητές, δασκάλες και δάσκαλοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο γιατί θέλουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια της γνώσης που ανήκουν σε όλους, εδώ που φυτρώνουν τα δέντρα της γνώσης, θέλουμε να κάνουμε έρευνα μαζί, να δημιουργούμε πολιτισμό σε ένα περιβάλλον ελευθερίας απέναντι σε όλους όσους θέλουν να μας παραλύσουν με τα ΜΑΤ και την ΟΠΠΙ. Σε αυτούς λέμε ότι δε θα κάνουμε βήμα πίσω, δε θα μας βουλιάξουν στο ψέμα στην απόγνωση. Είμαστε με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες» πρόσθεσε.

Πηγή, βίντεο από την εκδήλωση: alterthess

Ομιλητές:

  • Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης (Δημοσιογράφος)
  • Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Μέλος ΔΕΠ, ΑΠΘ)
  • Βασίλης Τσιγαρίδας (Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
  • Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος ΔΣ του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού)
  • Μάνος Κύρτας, εκπρόσωπος του ΣΕΡΕΤΕ (Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις