Πάτρα: Κινητοποίηση στην πλ. Γεωργίου ενάντια στο λουκέτο στο «Καραμανδάνειο» | Παρασκευή 3 Ιούνη, 7.30μμ.

Πλήθος συνδικάτων και φορέων της Πάτρας δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει, σήμερα Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 7.30 μμ., στην πλατεία Γεωργίου η Δημοτική Αρχή, ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων, που προχωρά με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων, συμμετοχή στην συγκέντρωση της Παρασκευής έχουν δηλώσει: Εργατικό Κέντρο, Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων «Καραμανδάνειου», Εμπορίου – Υπηρεσιών Αχαΐας, Επισιτισμού – Τουρισμού Αχαΐας, Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πατρέων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γούβας, Αγίου Διονυσίου, Αρόης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων της πόλης, ο Εμπορικός Σύλλογος κ.λπ. Απαιτούν να πραγματοποιηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι μόνιμες προσλήψεις παιδοαναισθησιολόγων που είναι απαραίτητες, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αναβαθμιστεί περαιτέρω το «Καραμανδάνειο».

«Η κινητοποίηση της Παρασκευής, δεν είναι φωτοβολίδα, ούτε πρόκειται για αντιπολιτευτικό θέμα. Πρόκειται για την ζωή και την υγεία των παιδιών μας κι έτσι απαιτούμε ν’ αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα σε συνέντευξη τύπου, από κοινού με εκπροσώπους των εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απαιτώντας άμεσα όλα τα μέτρα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου.

 Η κινητοποίηση είναι μια πρώτη απάντηση, μετά το σταμάτημα των εφημεριών του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος για παιδιά στη Δυτική Ελλάδα αλλά και των σχεδιασμών μεταφοράς του χειρουργικού του τομέα, στο ΠΓΝΠ του Ρίο. Πρόκειται για αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής των έως και σήμερα Κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κα), απαξίωσης του δημόσιου τομέα Υγείας, χωρίς να προχωρούν στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, κλείνοντας νοσοκομεία (πχ “Θώρακος” στην Πάτρα απ’ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άφησε στην ίδια κατάσταση η ΝΔ), ενίσχυσης ταυτόχρονα του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό, στην Πάτρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα παίδων από μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο, ερχόμενο ουσιαστικά να καλύψει το «κενό» που αφήνει το «Καραμανδάνειο» (μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αθηνών), εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μετόχους του.


Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Η κα Γκάγκα υποσχέθηκε αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο. Την προκήρυξη δηλαδή των κενών θέσεων παιδο-αναισθησιολόγων ώστε να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο αδιέξοδο.

Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για τις υποσχέσεις της αναπλ.υπουργού. Γιατί έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι;

Ήδη, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ έχει δημιουργηθεί μια εικόνα διάλυσης, εγκατάλειψης και επισφάλειας, απωθητική για την προσέλευση νέων συναδέλφων. Αναισθησιολόγοι έχουν παραιτηθεί λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας και των τεράστιων ευθυνών που μετακυλίονται στις πλάτες τους εξαιτίας των κυβερνητικών και διοικητικών χειρισμών. Εκτιμούμε ότι όταν προκηρυχθούν οι θέσεις, αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας από την κυβέρνηση, δεν θα εκδηλωθεί το ίδιο ενδιαφέρον με αυτό της τελευταίας προκήρυξης του 2018. Τότε για μία μόνο θέση, εξέφρασαν ενδιαφέρον 16 παιδο-αναισθησιολόγοι.

Παρά τις υποσχέσεις, το αδιέξοδο παραμένει. Η Ελληνική Παιδο-Αναισθησιολογική Εταιρία ορίζει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδο-αναισθησιολογικών τμημάτων. Με βάση αυτά και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επισφαλής η λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και κατ’ επέκταση η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Δεν γίνεται να λειτουργεί όπως-όπως και όχι όπως πρέπει. Δεν γίνεται ένα τμήμα να βασίζεται σε γιατρούς ενηλίκων, μετακινημένους, χωρίς ειδική εμπειρία και εξειδίκευση στα παιδιά. Δεν γίνεται να λειτουργεί σε συνθήκες πολεμικής εκστρατείας. Δεν γίνεται ένα ολόκληρο νοσοκομείο, όλες οι κλινικές, να λειτουργούν χωρίς οργανωμένο παιδο-Αναισθησιολογικό τμήμα.

Η αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει προσωπικά τον κο Καρβέλη, τον κο Πλεύρη και την κα Γκάγκα.  Όχι τους γιατρούς, που στοχοποιούνται τις τελευταίες μέρες με προκλητικό τρόπο από τους ίδιους που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Κάθε μέρα που περνά και δεν δίνεται λύση είναι μια χαμένη μέρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την Υγεία και τη Ζωή των παιδιών.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε την «πολύ καλή» προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για ίδρυση νέου παιδιατρικού νοσοκομείου. Μέχρι τότε, αν και όποτε αυτό γίνει, το Καραμανδάνειο να αργοπεθαίνει;

Δεν είναι λύση το κλείσιμο, η μεταφορά ούτε η συγχώνευσή του. Αυτά εξυπηρετούν μόνο τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα που βλέπει την Υγεία ως εμπόρευμα.

Μόνο η διεκδίκηση και ο συλλογικός μας αγώνας μπορούν να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο, να επιβάλουν λύσεις προς όφελος των παιδιών:

  • Κατεπείγουσα στελέχωση με τέσσερις μόνιμους παιδο-αναισθησιολόγους, κάλυψη όλων των οργανικών κενών του Νοσοκομείου
  • Άμεση στήριξη του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνική – κτιριακή υποδομή και επείγουσα κρατική οικονομική ενίσχυση

Δίνουμε το παρόν και καλούμε όλη την κοινωνία σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Δημοτική αρχή την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 7:30μμ στην πλ. Γεωργίου.


Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Ξεσηκωμός! Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων!

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»! Η Κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ, με τις αποφάσεις τους, βάζουν ουσιαστικά «λουκέτο» στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το οποίο εδώ και μέρες σταμάτησε να εφημερεύει και μια σειρά κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Είναι χρέος όλων των εργαζομένων, του λαού της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής με την πάλη τους να μην επιτρέψουν να κλείσει το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο όλης της Δυτικής Ελλάδας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας!

Καλούμε όλα τα συνδικάτα της πόλης μας σε συναγερμό!

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα, για να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Καραμανδάνειου Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Να μπει τέλος στα «μπαλώματα», με τη μεταφορά των γιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο.

Παίρνουμε όλοι έκτακτες αποφάσεις και με μαχητικό μαζικό τρόπο ενημερώνουμε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Συμμετέχουμε όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση και κινητοποίηση που καλεί η Δημοτική Αρχή Πάτρας ως πρώτη απάντηση στη σημερινή κατάσταση.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7:30ΜΜ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Απαιτούμε:

  • Να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και με έλεγχο αποκλειστικά των τυπικών προσόντων των υποψηφίων.
  • Να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο του, ως το μοναδικό εξειδικευμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.