Με αφορμή τη δικαστική απόφαση για προσωρινή απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περιπτώσεις μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής και τα εξωφρενικά επιχειρήματα των δικηγόρων της Επιχείρησης, ότι «θα τροφοδοτηθεί νέο κίνημα Δεν Πληρώνω», «θα ενθαρρυνθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», «η ΔΕΗ έχει ήδη ζημίες και αν ενθαρρυνθεί η μη πληρωμή των λογαριασμών θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και, τελικά «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλά στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» (02-06-2022) και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου, αποδομώντας ουσιαστικά τα σαθρά επιχειρήματά τους. Η δικαστική απόφαση θα ισχύσει έως τις 6 Ιουλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η συλλογική αγωγή, υπό την προϋπόθεση να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο, στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας.
«Ο λόγος που το προσέγγισε έτσι η πλευρά της ΔΕΗ είναι για να μπορεί να κοπεί τελικά το ρεύμα, αδιαφορώντας πλήρως για το κοινωνικό προφίλ που εμφάνιζε η εταιρεία πριν κάποια χρόνια και άλλαξε ριζικά από το Νοέμβριο του 2021, με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της εταιρείας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και χαρακτηρίζει χαρακτηρίζει «αστείο το επιχείρημα», ότι, αν γίνει αποδεκτή η μη αποκοπή λόγω μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι του συνόλου του λογαριασμού, «θα καταρρεύσει η επιχείρηση, η οποία διαθέτει 5,5 εκατομμύρια πελάτες και κύκλο εργασιών άνω των 5 δισ. ευρώ το χρόνο».
Όσον αφορά στη δικαστική απόφαση, τονίζει ότι το δικαστήριο «προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ του δίκαιου αιτήματος των καταναλωτών ότι δεν μπορούν να τους κόβουν το ρεύμα και του αιτήματος της ΔΕΗ να τους το κόβουν. Το δικαστήριο πήρε μια απόφαση που λέει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που καλύπτονται βάσει του άρθρου 52 του ν. 4001/2011, δηλαδή κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως εξειδικεύτηκε με νόμο του 2022, και αφορά περιπτώσεις με εισόδημα έως 9.000 ευρώ/χρόνο, 13.000 ευρώ/χρόνο αν είναι ζευγάρι, 16.000 ευρώ/χρόνο για ένα παιδί κοκ. Βεβαίως έχει να κάνει και με μια σειρά από παθήσεις». Να σημειωθεί ότι στο άρθρο αυτό εντάσσονται: οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, οι πολίτες πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι απομακρυσμένες περιοχές.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τέλος, χαρακτηρίζει μη σύννομη τη διαδικασία της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, γιατί με βάση όσα ορίζουν οι κώδικες προμήθειας προκύπτει ότι πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής για το τι είναι αυτό το «προϊόν» που πάει να αγοράσει. «Στο σύνολό τους οι καταναλωτές θα έπρεπε να ενημερωθούν και όχι μονομερώς η ΔΕΗ να βάλει το ρήτρα αναπροσαρμογής στο τιμολόγιο τους. Δεν γίνεται αυτό. Νομίζω ότι λαθεμένα το δικαστήριο αξιολόγησε αυτή τη διαδικασία, θεωρώντας ότι η ΔΕΗ έπραξε τα δέοντα για την ενημέρωση των καταναλωτών. Δεν μπήκε επί της ουσίας για το ζήτημα της αγωγής της ρήτρας. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ προχώρησε σε μια παρελκυστική τακτική, όπως έχει πει και ο πλέον έγκριτος νομικός κόσμος της χώρας μας…», αναφέρει.
Κοινή Δήλωση ΔΣΑ – Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και ΕΚΠΟΙΖΩ
1.Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία.
- Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η οποία συνίσταται:
Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:
(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία. (Βλ. συννημένο Πίνακα)
(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.
(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.
(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.
(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.
3. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ, αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε αυτής της κατηγορίας καταναλωτών.
4. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική δικαίωση!