Για το βαρύ «φορολογικό λογαριασμό», ύψους 32,672 δισ. ευρώ (άμεσοι και έμμεσοι φόροι), που θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου, μιλά, ανάμεσα στα άλλα, στη Μπούλικα Μιχαλοπούλου και στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» (01-06-2022), ο υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Δημήτρης Μέρκος.
Πρόκειται για «μια κατάσταση εκρηκτική αν συνυπολογίσουμε και την ακρίβεια και την επιβάρυνση του κόστους ζωής», σημειώνει αρχικά, σε σχέση με τις υποχρεώσεις των πολιτών (ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για παλιά χρέη, τέλη κυκλοφορίας, επιστρεπτέα κ.λπ.). Αναφερόμενος στην υπερφορολόγηση, τη φοροληστεία δηλαδή, τονίζει ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, το οποίο οξύνεται αντί να μειώνεται∙ και προφανώς δεν αντιμετωπίζεται με διάφορα επιδόματα, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό». Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός της έμμεσης φορολογίας, της πιο άδικης φορολογίας, «και το τι σημαίνει σε αυτές τις συνθήκες ΦΠΑ 24%, τι σημαίνει ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τι σημαίνει η αύξηση του κόστους ζωής, όπως την αποτυπώνει και τη βιώνει ο καθένας πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ ή το βενζινάδικο». Μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, τονίζει ο Δ. Μέρκος και ζητά «να ξαναμπεί στην ατζέντα της δημόσιας κουβέντας η δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, η οποία χτυπά κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Τεράστιο πρόβλημα με την πληρωμή της επιστρεπτέας
Για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάνει «την εκτίμηση ότι θα προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα, λόγω μάλλον της αδυναμίας πολλών ανθρώπων να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα», καθώς «λόγω της ύφεσης, της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά, όπως και να ρυθμιστούν αυτός ο κόσμος θα δυσκολευτεί να τα επιστρέψει».
Παγκόσμια πρωτοτυπία στον ΕΦΚ: φόρος πάνω στο φόρο
Αναφορικά με τη δημόσια κουβέντα που γίνεται για την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο Δ. Μέρκος στηλιτεύει την… παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας «να μπαίνει ΦΠΑ 24% πάνω σε αυτό το φόρο που ούτως ή άλλως διπλασιάζει ή υπερδιπλασιάζει το κόστος της βενζίνης». Φόρος πάνω στο φόρο δηλαδή «και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που λειτουργεί η φορολογική διοίκηση στη χώρα μας, όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια».
Αμ’ έπος αμ’ έργον: νομοθετική ρύθμιση για την προσωπική διαφορά
Ο υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΕ-ΔΟΥ αναφορά κάνει και στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, την 1η Ιούνη, οι τρεις Ομοσπονδίες του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΟΤΥΕ, ΟΣΥΟ), με αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες χορήγησης της προσωπικής διαφοράς στους εργαζομένους που δεν τη λαμβάνουν, με αίτημα να περάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τα λόγια στα έργα, αίροντας επιφυλάξεις και αρνήσεις, καταθέτοντας τη σχετική διάταξη προς ψήφιση.
Σε σχέση με την ψευδή αναφορά του πρωθυπουργού για 15 μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνει ότι στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό τα δώρα, μιλάμε για 12 μισθούς, με τον εισαγωγικό να φτάνει το πολύ τα 800 ευρώ, εισόδημα δηλαδή με το οποίο «δεν μπορεί κάποιος να επιβιώσει όταν έχει οικογένεια ή στεγαστικό δάνειο».
Παραιτήσεις εργαζομένων λόγω χαμηλών αμοιβών
«Στις υπηρεσίες μας», συνεχίζει, «έχουμε ανθρώπους που παραιτούνται από τις δουλειές τους γιατί πραγματικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες», ενώ «πολλοί συνάδελφοι υποχρεώνονται να μετακινηθούν από τη μια πλευρά της Αττικής στην άλλη για να πάνε στην εργασία τους, με την αντίστοιχη επιβάρυνση που αντιλαμβανόμαστε όλοι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό».
Και το δούλεμα… πάει σύννεφο από το Σκυλακάκη
Υπήρξαν, συμπληρώνει, δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο θέμα των αμοιβών, «δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, όπως και σε άλλα επίπεδα, δεν υλοποιεί αυτές τις δεσμεύσεις. Υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν υπερβαίνοντας το ωράριό τους και επαναλαμβάνω ότι σημειώνονται και πολλές παραιτήσεις που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο των αναγκών που υπάρχουν». Είναι ένα ζήτημα «το οποίο πιέζουμε να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Σκυλακάκης είχε δεσμευτεί, δυστυχώς όμως οι δεσμεύσεις αυτές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και την υλοποίησή τους», καταλήγει.
Στο παρακάτω βίντεο από το 01:14:05