16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΡΕΤΕ: Έξω τα ΜΑΤ & ΟΠΠΙ από τους χώρους εργασίας – σπουδών

Πρόσφατα

28-05-2022

Καταγγέλλουμε την βάρβαρη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ για άλλη μια φορά ενάντια στους φοιτητ(ρι)ές του ΑΠΘ. Η δολοφονική αυτή επίθεση με χημικά,χειροβομβίδες κρότου λάμψης ακόμα και σε ευθεία βολή είχε ως αποτέλεσμα  τον τραυματισμό φοιτητή. Η καταστολή και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης με δηλώσεις για ενίσχυση των  δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ μαζί με την έντονη παρουσία ασφαλιτών που παρακολουθούν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζόμενων ξεπερνά τα όρια του Πανεπιστημίου και αποτελεί υπόθεση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.  Η βαρβαρότητα και ο αυταρχισμός απέναντι στη φοιτητική νεολαία  έρχεται ταυτόχρονα με τις προκλητικές δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  με την παρουσίαση του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που παρουσίασε η Κεραμέως που επιδιώκει να σβήσει κάθε αποτύπωμα του δημόσιου πανεπιστήμιου που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κατάργηση της δωρεάν στέγασης στις φοιτητικές εστίες.

Στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν σχετίζεται ούτε με την προστασία ούτε με την ασφάλεια των προσώπων και των υποδομών: η εισαγωγή της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια λανσάρεται πλέον και απροκάλυπτα ως η προϋπόθεση για την ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο πραγματικός λόγος εισαγωγής της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν μπορεί να εκφραστεί πιο συνοπτικά και πιο καίρια από την πρόσφατη δήλωση του κ. Γεωργιάδη στις 18.1.2022 ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει «την ιστορική ευθύνη» να νικήσει «οριστικά την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς». Τώρα, όπως και τότε, βασικός στόχος παραμένει η εξάλειψη των δημοκρατικών διαδικασιών, η απονεύρωση του φοιτητικού κινήματος και η υποταγή της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στις επιταγές της οικονομίας. Το κυρίαρχο αφήγημα “των μπαχαλάκηδων” στα ΑΕΙ και της ανάγκης αστυνόμευσης μέσω της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έρχεται να καλύψει τις πραγματικές προθέσεις των κέντρων εξουσίας. Η εισαγωγή της αστυνόμευσης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις  διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΑΕΙ θα πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε χώρο κερδοφορίας στον οποίο οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν θα έχουν χώρο. Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μπει οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Αποτελεί κομμάτι του puzzle των χουντικής έμπνευσης μέτρων απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη με την επίθεση στα σωματεία, των συλλογικών τους διαδικασιών,  την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Tον πρώτο λόγο για τα πεπραγμένα εντός του πανεπιστημίου τον έχουν οι εργαζόμενοι/ες και οι φοιτητ(ρι)ές και όχι η κυβέρνηση! Δε θα επιτρέπουμε σε κανένα όργανο καταστολής να κάνει κουμάντο στο χώρο που κάποτε σπουδάσαμε και τώρα δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε. Το πανεπιστήμιο ήταν είναι και θα είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών. Τα σωματεία και οι συλλογικότητες θα στηρίξουν τους φοιτητικούς συλλόγους και μαζί θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο! Θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας!

  • Καμία εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου Κ-Χ και εγκατάσταση ΟΠΠΙ!
  • Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου εδώ και τώρα!
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της νεολαίας και των εργαζομένων!
  • Λεφτά για την Παιδεία, την έρευνα και την υγεία, όχι για παραπάνω προσλήψεις στα σώματα καταστολής και στο στρατό!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις