18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ Ηπείρου: Όλοι/ες στη συγκέντρωση της δίκης των υπευθύνων της «Ήπειρος» για το θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά | Τρίτη 31 Μάη

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στην Ήπειρο για το εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας στην Άρτα

Πρόσφατα

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στην Ήπειρο για το εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας στην Άρτα

Την Τρίτη 31 Μάη 2022, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας, γίνεται η δίκη των υπευθύνων του εργοστασίου “Ήπειρος” για εγκληματική αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά.

Ο Χρήστος, ένα βράδυ του Ιουνίου του 2020 δεν γύρισε σπίτι του μετά την δουλειά.

Ο Χρήστος είναι ένας ακόμη από εμάς, θυσία στο βωμό της αύξησης των κερδών των εργοδοτών.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στην Ήπειρο στέκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειάς του και των συναδέλφων του και όπως είχαμε πει και τότε θα παλέψουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας, για την διαλεύκανση των συνθηκών του εργατικού ατυχήματος, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή και την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα και για να σταματήσει η εντατικοποίηση και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην συγκέντρωση που καλεί το Εργατικό Κέντρο Άρτας την Τρίτη 31 Μάη στις 9 το πρωί, έξω από το πρωτοδικείο Άρτας.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ

Την Τρίτη 31 Μάη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας, θα δικαστούν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου “Ήπειρος” για εγκληματική αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 31 Μάη στις 9 το πρωί, έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας.


Ο Χρήστος Ζορμπάς, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, ήταν απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και εργαζόταν τους τελευταίους μήνες ως ηλεκτρολόγος στη βιομηχανία. Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου 2020 κλήθηκε με συναδέλφους του, ηλεκτρολόγους στην ίδια επιχείρηση, να επισκευάσουν συσκευαστικό μηχάνημα. Στη συνέχεια, ο Ζορμπάς επιχείρησε να αλλάξει καμένες λάμπες φθορίου που βρίσκονταν στην οροφή του χώρου παραγωγής, σε ύψος εξήμισι μέτρων.

Για αυτόν τον λόγο, ανέβηκε στο πατάρι, όπου άρχισε να αντικαθιστά τις καμένες λάμπες, αλλά διαπίστωσε ότι κάποιες εξακολουθούσαν να μην ανάβουν. Ανέβηκε ξανά στο πατάρι για να ελέγξει το κουτί διακλάδωσης (τροφοδοτικό) αλλά άργησε να δώσει σημεία ζωής.

Οι συνάδελφοί του τον βρήκαν νεκρό, μπρούμυτα, πάνω στο τροφοδοτικό κουτί. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η οικογένειά του ειδοποιήθηκε από τρίτους, αφού η εργοδοσία δεν την ειδοποίησε αμέσως, ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζε τα στοιχεία επικοινωνίας.

Εγκληματικές ευθύνες

Φως στις συνθήκες θανάτου του ηλεκτρολόγου, Χρήστου Ζορμπά, στις 6 Ιούνη, εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα έριξε το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας.

Η έκθεση αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος έγινε δύο μέρες μετά το θάνατο από ηλεκτροπληξία του 29χρονου και αναδεικνύει ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, που διαθέτει δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και έχει ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στο πατάρι «υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας 400 Volt, με ασφάλειες 16 και 10 Amber, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).

Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».

Το πόρισμα αναφέρεται στις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνοντας ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, καθώς και ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές». Οι επιθεωρητές ζητούν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από ειδικό πραγματογνώμονα σχετικά με το αν η ύπαρξη ρελέ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο του 29χρονου.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις