ΟΜΕ: Προκλητική η στάση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της «Eldimac»

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Άλλη μια προκλητική στάση της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία EDILMAC (εργολάβο της «Ελληνικής Χρυσός ΑΕ» στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής).

Συγκεκριμένα, η εταιρεία EDILMAC, εδώ και δυόμιση χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν καταβάλλει στους εργαζόμενους τις νόμιμες προσαυξήσεις για την έκτη ημέρα εργασίας τους. Είναι αποδοχές που έχουν διεκδικήσει οι εργαζόμενοι ακόμα και με απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και με σχετική καταγγελία τον Ιανουάριο του 2021 στην Επιθεώρηση Εργασίας. Να σημειωθεί ότι, η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε τους εργαζόμενους, όμως η εταιρεία EDILMAC αρνείται να καταβάλει τα αναδρομικά των δυόμιση χρόνων, αλλά και να πληρώνει από εδώ και στο εξής την προσαύξηση για την έκτη ημέρα εργασίας.

Απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ,ο υφυπουργός Εργασίαςέφτασε στο σημείο να δηλώνει από το βήμα της Ελληνικής Βουλής πως «δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στις εργασιακές διαφορές», γιατί «ο ρόλος της δεν είναι επιχειρησιακός» (!).

Ακόμη, δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα για την εργοδοσία που κλέβει τα δεδουλευμένα χρήματα των εργαζόμενων, δυόμιση χρόνια τώρα, και που δεν έχει συμμορφωθεί ούτε με την έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, του αρμόδιου κρατικού οργάνου, που την «γράφει επιδεικτικά στα παλιά της τα παπούτσια» η εργοδοσία.

Δίνοντας με την τοποθέτησή του περισσότερο ακόμα «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας να εκμεταλλεύεται τους μεταλλωρύχους και να τους κλέβει ακόμη και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι νόμοι για τα εργασιακά δικαιώματα. Εν ολίγοις, ο υφυπουργός εργασίας διαπίστωσε την ανομία της εν λόγω εταιρείας αλλά δήλωσε ανήμπορος να κάνει κάτι για αυτό.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.

Το είχαμε λάβει ήδη το μήνυμα ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπηρετούν τους εργοδότες , τώρα το λάβαμε ξανά ότι το κράτος κάνει «πλάτες» στους εργοδότες.Ξεμπροστιάστηκαν ακόμη μια φορά!

Διότι όλες οι κυβερνήσεις μας είναι πανέτοιμες να υπερασπιστούν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, όταν πρόκειται όμως έστω και για το πιο μικρό δικαίωμα των εργαζόμενων δηλώνουν ανήμποροι, τότε δεν έχουν καμία δύναμη.

Η ΟΜΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα σωματεία της αλλά και όλο τον κλάδο των μεταλλωρύχων και απαιτεί από την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και από όλες τις εργοδοσίες να σταματήσουν να κλέβουν τους εργαζόμενους, «εκμεταλλευόμενοι» την ανοχή του κράτους.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ EDILMAC.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε τον ενωτικό μας αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτωνμας, για αξιοπρεπείςμισθούς, για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας ώστε να μην θρηνούμε συναδέλφους μας που παλεύουν για το μεροκάματο.Συνεχίζουμε τον αγώνα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας!

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ – ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!