Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή – συνεργασία με ΑΚΙΔΑ | Κείμενο διακήρυξης για το 16o Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ
συνεργασία με ΑΚΙΔΑ

Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ γίνεται σε μια περίοδο που κυριαρχεί:

-η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Ο κορωνοϊός έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες των δημοσίων συστημάτων υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο, τον κόσμο των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης, όπου το βασικό μότο είναι «η αύξηση των κερδών ενάντια στις λαϊκές ανάγκες».  Το δίλλημα «κορωνοϊός ή ανεργία» άφησε απροστάτευτο το σύνολο της εργατικής τάξης με τους χώρους εργασίας να γίνονται βόμβες διασποράς του ιού, οι μειωμένες δαπάνες για δημόσια υγεία και υποδομές, τα προσχηματικά και εξαρτημένα από τις ανάγκες των επιχειρήσεων,  ιδιαίτερα της τουριστικής βιομηχανίας, lock down, οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών, χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, αύξηση της γενικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

 κορύφωση μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που ανατρέπει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταπατά δημοκρατικές ελευθερίες, λεηλατεί το εργατικό εισόδημα και γονατίζει με την ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά.

-ο γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία που σχετίζεται με την προώθηση των εμπορικών, ενεργειακών και ευρύτερα οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών, των σκληρότατων ανταγωνισμών τους, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπάλης των ΗΠΑ- ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα. Τις δραματικές συνέπειες του τις ζουν οι λαοί με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, προσφυγιά και φτώχεια.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

-Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί λυσσαλέα να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ που η ίδια κατεδαφίζει. Προτεραιότητά της δεν είναι οι υγειονομικές ανάγκες του λαού αλλά η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της  υγείας. Με την προκλητική πριμοδότηση των κλινικαρχών, τη συνειδητή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, την έλλειψη ΜΕΘ, το κλείσιμο νοσοκομείων, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Το ΕΣΥ όχι απλά δεν στηρίχθηκε αλλά αντιθέτως οι δομές του μετατράπηκαν σε μονοθεματικές για την διαχείριση του covid, χωρίς μόνιμες και μαζικές προσλήψεις, χωρίς αύξηση των δαπανών, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας που επιχειρεί στο πεδίο της υγείας βγήκε πολλαπλάσια κερδισμένος. Είναι σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο, σε συνέχεια των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΑΕΜΥ ΑΕ), για μετατροπή των δημόσιων δομών υγείας σε ΝΠΙΔ. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, η κατάργηση ουσιαστικά της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, τα ιδιωτικά χειρουργεία, η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι ΣΔΙΤ και οι εργολάβοι, πάνε χέρι – χέρι με την ολοκληρωτική μετατροπή των ασθενών σε «πελάτες» και των δομών του ΕΣΥ σε κέντρα πώλησης ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Όπου το κόστος και η κερδοφορία θα καθορίζουν το ύψος των «χορηγιών» με αποτέλεσμα δομές πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Οι δομές της ΠΦΥ θα λειτουργούν ως πάροχοι φτηνών και ελάχιστων υπηρεσιών υγείας (κατά το πρότυπο του “ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”) και ως εμπόδιο στην πρόσβαση στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

τις δομές του ΕΣΥ  οι εξελίξεις οδηγούν σε τρομακτική εντατικοποίηση της εργασίας και σε μεγάλη αύξηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικοί). Οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, ενώ η άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι αναστολές εργασίας, η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η παράδοση υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οδηγούν τελικά στην κατάργηση της μονιμότητας .

-Χιλιάδες εργαζόμενοι των δομών του ΕΣΥ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς δουλειά, χωρίς αμοιβή, χωρίς ασφάλιση. Το επιχείρημα περί προστασίας των ασθενών και των ευπαθών ομάδων των νοσοκομείων από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν στηρίζεται σε καμιά υγειονομική ή επιστημονική λογική. Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή στοχεύει α) στη μετατροπή των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε εξιλαστήρια θύματα που πάνω τους φορτώνεται όλη η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, β) στον αποδεκατισμό του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό γ) στην εκδικητικότητα απέναντι στο σύνολο του υγειονομικού κινήματος που αποκάλυψε και αντιπάλεψε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στην πανδημία, δ) στην ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση του δημοσίου, ε) στην επίδειξη σιδερένιας φτέρνας απέναντι στους εργαζόμενους με την τρομοκρατική πρακτική των διαθεσιμοτήτων, της στέρησης μισθού, των απολύσεων. Το ισχυρότατο όπλο του εμβολίου είναι εξαιρετικά χρήσιμο απέναντι στη βαριά νόσηση και στο θάνατο και γι αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη του εμβολιασμού (πάντα στη βάση της πειθούς). Ο εμβολιασμός δεν μπορεί όμως να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Είναι ένα μέσο συλλογικής και ατομικής προστασίας που θα μπορούσε συλλειτουργώντας με ένα συνολικό σχέδιο για την δημόσια υγεία να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά.

-Οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και μια δεκαετία, με τον πληθωρισμό σήμερα να είναι πάνω από 10% και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την ακρίβεια να θερίζουν. Το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ αντιμετωπίζεται διαχρονικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις σαν κάτι εξωπραγματικό ενώ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας περικόπτεται και συρρικνώνεται.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις που συναινούν και εφάρμοσαν την ίδια πολιτική, δεν τα κάνουν αυτά τυχαία ούτε γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η στρατηγική τους εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, τους νέους, τους επιστήμονες. Με τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την καθήλωση των μισθών, την τρομακτική ακρίβεια, τους ειδικούς φόρους, τη γιγάντωση των πολεμικών δαπανών, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Από την άλλη μεριά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες γεύονται όλο και περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, ύψιστα ποσοστά κερδοφορίας. Απέναντι μας έχουμε μια συμμαχία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται μνημόνια και προγράμματα δημοσιονομικής ασφυξίας. Μια σύγχρονη “ιερή συμμαχία” που καταπιέζει τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους, στερεί ελευθερίες και δικαιώματα και έχει αναγορεύσει σε απαραβίαστο Σύνταγμα τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.

-Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται η προσπάθεια κατάπνιξης κάθε φωνής αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια με την εφαρμογή του αντιεργατικού και αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη και με τον αυταρχικό κατήφορο των περισσότερων διοικήσεων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑ

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ) δεν θέλει να υπάρξει μια μαζική αντίδραση των εργαζομένων στα κυβερνητικά σχέδια και με παρελκυστική τακτική, άσφαιρους και ασύνταχτους αγώνες, χωρίς διάρκεια και σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης, οδηγεί τους εργαζόμενους έντεχνα στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους για ένα μαζικό και νικηφόρο αγώνα, για ένα σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τού λαού και των συναδέλφων/συναδελφισσών.

Δεν μπορεί γιατί είναι στην ίδια λογική με τις πολιτικές πού εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Γιατί περιορίζονται σε δημοσιολογικές αναλύσεις και “αποκαλύψεις” στα κανάλια, όχι στην οργάνωση πραγματικού αγώνα. Οι εργαζόμενοι “γυρίζουν την πλάτη” στην ΠΟΕΔΗΝ γιατί δεν είναι παρούσα στα πραγματικά τους προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΡΜΑ, θυμούνται τούς εργαζόμενους μόνο όταν υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες, σαν αναλώσιμους ψηφοφόρους.

Μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχουν και οι δυνάμεις της ΑΣΥ-ΠΑΜΕ. Επιλέγουν μία «σύγκρουση» χαμηλής πτήσης, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός αυτοτελούς απεργιακού αγωνιστικού σχεδίου. Καλλιεργούν και επιμένουν στη λογική των “αρνητικών συσχετισμών” για να βάλουν όρια στους αγώνες και τις μορφές πάλης. Δεν διστάζουν να ανεχτούν και να συμβιβαστούν με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στο όνομα των “αναλογικών, αντιπροσωπευτικών προεδρείων” (βλέπε ΕΙΝΑΠ και στήριξη της Παγώνη) αντί να συμμαχήσουν με μαχόμενες δυνάμεις για τη συγκρότηση αγωνιστικής πλειοψηφίας. Έτσι, η δράση τους εξαντλείται στα απογευματινά συλλαλητήρια και στην άρνηση της απεργιακής κλιμάκωσης. Δεν μπορούν να ηγηθούν στην αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος.

Απέναντι στα παραπάνω χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι όροι για την αντιστροφή της κατάστασης. Χρειάζονται συνδικάτα που θα ακούν και υποστηρίζουν τους εργαζόμενους και όχι τις διοικήσεις, τους υπουργούς ή το «κόμμα» σε μια λογική μονόπλευρης παραταξιακής προσήλωσης των αγώνων ώστε να είναι ελεγχόμενοι μέχρι εκεί που απαιτεί η «γραμμή». Χρειάζονται συνδικάτα με πολιτικό πρόταγμα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων και τη συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Χρειάζονται συνδικάτα που με πολύ δουλειά στους μαζικούς χώρους θα φέρουν τους εργαζόμενους στο προσκήνιο των αγώνων.

Εμείς που απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα δεν σας θυμόμαστε μόνο πριν τις εκλογές. Μας ξέρετε από τις προσπάθειες που κάνουμε για να διαμορφωθούν άλλοι όροι στο συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών. Μάς έχετε δει στις πύλες των Νοσοκομείων, στις γενικές συνελεύσεις, στις περιοδείες, στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις, στους δρόμους, στις απεργίες. Εκεί που απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού συνδικαλισμού κάθε απόχρωσης, του συνδικαλισμού της “καρέκλας” και του παραγοντισμού.

Ως Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή έχουμε ξεκάθαρη θέση για τον ρόλο της κυβέρνησης, των προσκείμενων σε αυτήν «ειδικών» Καθηγητών και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας εναντιωθήκαμε στην υποταγή και τη συναίνεση ακόμη και όταν η κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη του συνόλου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που αναφέρονται σε αυτήν. Όπως τον Μάρτιο 2020 που υπογράψαμε και δημοσιοποιήσαμε κείμενο αμφισβήτησης των επιλογών της κρατικής επιτροπής «ειδικών» και εναντίωσης στα αστυνομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν εξυπηρετούσαν υγειονομικά κριτήρια παρά άλλες σκοπιμότητες. Από τις 7 Απρίλη του 2020, όπου και σπάσαμε το σιωπητήριο της τυφλής καραντίνας μέχρι και σήμερα, δεν σταματήσαμε τον αγώνα. Μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί βρεθήκαμε στην απεργιακή σύγκρουση με την αδιαλλαξία των διοικήσεων και της κυβέρνησης. Δώσαμε τον τόνο σε όλη την εργατική τάξη να βρεθεί στους δρόμους μέσα στις χειρότερες συνθήκες (πανδημία, καραντίνα, καταστολή, επιθέσεις στα εργασιακά). Το τραγικό εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021 αποκαλύψαμε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους με αποτέλεσμα τις εκδικητικές απολύσεις, την εκστρατεία προπαγανδιστικής λάσπης και τις διώξεις. Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Κ. Καταραχιά, προέδρου του σωματείου εργαζομένων Αγίου Σάββα ήταν χαρακτηριστική και ξεσήκωσε ένα ολόκληρο κίνημα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και σε όλο το λαό.

Από το φθινόπωρο 2021 επιμείναμε πως χρειάζεται πλέον απεργιακός πανυγειονομικός αγώνας διαρκείας και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για να αποτραπούν και άλλες χιλιάδες θάνατοι και η βίαιη ιδιωτικοποίηση των πάντων. Επισημάναμε πως ο απεργιακός αγώνας των υγειονομικών συνδέεται με τον αγώνα όλου του λαού για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Επισημάναμε πως, όταν μια αδίστακτη κυβέρνηση ασκεί αυτή την ανάλγητη ταξική πολιτική, η μοναδική απάντηση από το υγειονομικό κίνημα και τον αγωνιζόμενο λαό πρέπει να είναι το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής όποια κυβέρνηση και αν την εφαρμόζει. Μπήκαμε μπροστά ώστε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ, ΕΚΤΑΚΤΟΙ) επιμένοντας ότι πρέπει να είναι ΟΛΟΙ μέλη των σωματείων μας. Συγκρουστήκαμε με τη μετατροπή του εμβολίου από ένα σοβαρό όπλο ενάντια στην πανδημία σε όπλο απολύσεων, καταστολής, προπαγάνδας περί ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και παλέψαμε οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι να μην γίνουν εργαλείο του Πλεύρη και της άκρας δεξιάς.

Βρεθήκαμε στον δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, των πετρελαίων της Καβάλας, των λιπασμάτων. Ήμασταν τμήμα του αντιφασιστικού κινήματος, πανηγυρίσαμε την καταδίκη των νεοναζί της ΧΑ και πάντα συνδέσαμε αυτή τη μάχη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για ελεύθερη πρόσβαση τους στο ΕΣΥ. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την γυναικεία απελευθέρωση, πιστεύοντας ότι είναι μάχη του εργατικού κινήματος και των σωματείων μας. Η 8 Μάρτη πια δεν είναι μια γιορτή αλλά απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα αφεντικά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για να ανατραπεί η βαρβαρότητα που βιώνουμε, χρειάζεται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για:

-Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία – χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ

-Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Χρηματοδότηση αποκλειστικά  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λεφτά για την υγεία και όχι για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για τα κέρδη, για «ημέτερους» μιντιάρχες

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και αποτροπή της επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία. Έξω οι εργολάβοι από το ΕΣΥ

-Μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους

-Άρση των αναστολών εργασίας

-Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα του 2012

-Μείωση των ωρών εργασίας με 4 βάρδιες

-Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προστασία και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Κάτω η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, των εργολάβων, της διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης, του δημοσιονομικού σφαγείου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των βάσεων του θανάτου, του επιχειρηματικού – πλουτοκρατικού παράδεισου. Στο 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ θα δώσουμε την μάχη πλατιά και ενωτικά για να διαμορφωθούν οι όροι που θα μπορέσουν να πάνε την Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους σε άλλη κατεύθυνση, αγωνιστική, ριζοσπαστική, ανατρεπτική.

Μάης, 2022


Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή
συνεργασία με ΑΚΙΔΑ