ΨΝΘ: Στο δρόμο 40 εργαζόμενοι λόγω παραχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβο

Την απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου να παραχωρήσει την υπηρεσία της καθαριότητας του νοσοκομείου σε εργολάβο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου στο ΨΝΘ δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχτούν να βρεθούν στο δρόμο 40 πλέον εργαζόμενοι που 3,5 χρόνια με αυτοθυσία και τεράστιες ελλείψεις εργαστήκαμε στον τομέα αυτό». Καταγγέλλουν ακόμη την απόφαση κυβέρνησης, ΥΠΕ και Διοίκησης να προχωρήσει σε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό και ζητούν τη μονιμοποίησή τους τώρα.

Όπως λένε «όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε και προσφέραμε στο νοσοκομείο ξεπερνώντας τον εαυτό μας, παρ’ όλες τις πετσοκομμένες δαπάνες για τη δημόσια Υγεία και τις καθημερινές αντιξοότητες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκε με ΣΟΧ ήταν εξ αρχής πολύ λιγότερος από τον αναγκαίο αριθμό, μόλις 48 για ένα νοσοκομείο που οι δομές του απλώνονται κυριολεκτικά σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από 40 με αποτέλεσμα να δουλεύουν εξαντλητικά συνεχόμενα ωράρια και να καλύπτουν 2-3 ή και 4 δομές στη βάρδια, με τις απαιτήσεις για καθαριότητα και απολύμανση να έχουν πολλαπλασιαστεί εν μέσω πανδημίας και με τμήμα νοσηλείας για covid-19 στην ευθύνη μας.

«Ρεπό και άδειες μόνο με κυάλια ενώ βέβαια το κόστος των μετακινήσεων για δομές εκτός συγκροτήματος ήταν με δική μας επιβάρυνση. Να μην πούμε δε για την υποτυπώδη εκπαίδευση που το νοσοκομείο μας παρείχε ως προς αντικείμενο εργασίας μας, ούτε λόγος φυσικά για τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά φέρνοντας σάκους απορριμάτων από το σπίτι μας πολλές φορές…» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση ενώ μεταξύ άλλων αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι ζητήσαν πολλές φορέ τη μονιμοποίησή τους και την ενίσχυση του τομέα της Επιστασίας η Διοίκηση σιωπούσε προκλητικά.

«Ήταν κόστος μη επιλέξιμο η κάλυψη των παραπάνω αναγκών, αλλά στόχος εφικτός να δώσει απλόχερα στον εργολάβο σχεδόν 400.000 απ’ όσα δαπανούσε ο οργανισμός έως σήμερα για την καθαριότητα!»

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εξέλιξη αυτή ως ένα βήμα στην υλοποίηση του νέου ΕΣΥ μέσα δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και απευθύνουν σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε εργαζόμενο κάλεσμα στήριξης του δίκαιου αγώνα μας!

Τον αγώνα τους στηρίζει με ανακοίνωσή της και η ΕΝΙΘ.


Πηγή: alterthess