Τι συμβαίνει με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ) στην Καλλιθέα;

Γιατί βιάστηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να δημοσιοποιήσει μια καταγγελία πριν κριθεί από τις αρμόδιες αρχές; Τι αντιτείνει η δομή προστασίας παιδιών. Η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει την αλήθεια σε μια υπόθεση με γκρίζες ζώνες και αναπάντητα ερωτήματα

Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα

Γιατί βιάστηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να δημοσιοποιήσει μια καταγγελία πριν κριθεί από τις αρμόδιες αρχές; Τι αντιτείνει η δομή προστασίας παιδιών. Η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει την αλήθεια σε μια υπόθεση με γκρίζες ζώνες και αναπάντητα ερωτήματα

Πηχυαίους τίτλους για «ορφανοτροφείο-κολαστήριο» χρησιμοποίησε μεγάλη ηλεκτρονική εφημερίδα επιχειρώντας να προδικάσει την υπόθεση του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου (ΠΕΝ) στην Καλλιθέα, για το οποίο τόσο η ουσία όσο και ο τρόπος που έγιναν οι καταγγελίες από την ίδια την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και οι ανταπαντήσεις που δίνονται από το ίδιο το Νηπιοτροφείο δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για γκρίζες ζώνες.

Οι καταγγελίες αναδεικνύουν μια αμφιλεγόμενη υπόθεση η οποία θα κριθεί στις 31/10/2022 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου παραπέμπονται σε δίκη τέσσερις εργαζόμενοι του Κέντρου με τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης σε βάρος τροφίμων παιδιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και παραυτουργία, καθώς και της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Η «Εφ.Συν.», προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα θέμα που αφορά την προστασία ανήλικων παιδιών, παραθέτει στην κρίση του αναγνώστη τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη δημοσιογραφική διερεύνηση του θέματος. Θέμα στο οποίο το ΠΕΝ δίνει σήμερα (15.00) τη δική του συνέχεια, με συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αντιπαρατεθεί με τα στοιχεία της υφυπουργού.

Η υπόθεση προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη όταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η κ. Μιχαηλίδου υπαινίχθηκε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών στο Νηπιοτροφείο (χωρίς να το κατονομάσει). Ορμώμενη από «επώνυμη καταγγελία τριών ατόμων», ακύρωσε στις 24 Δεκεμβρίου την κρατική χρηματοδότηση που λάμβανε η ιδιωτική δομή και ζήτησε ελέγχους. Πέντε παιδιά, φερόμενα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, απομακρύνθηκαν από το Νηπιοτροφείο και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο παίδων προκειμένου να αξιολογηθούν από παιδίατρο και παιδοψυχίατρο.

Σύμφωνα με εισαγγελική διάταξη με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, «η παιδιατρική και παιδοψυχιατρική εκτίμηση των ανηλίκων δεν ανέδειξε ευρήματα κατατείνοντα στο συμπέρασμα ότι τα ανήλικα έχουν υπάρξει θύματα -εντός της εν θέματι δομής- α) συστηματικής και μεθοδευμένης πρόκλησης έντονου σωματικού ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, και β) οιουδήποτε εγκλήματος στρεφόμενου κατά της γενετήσιας ελευθερίας με προσβολή/κατάχρηση της ανηλικότητάς τους».

Από την ακρόαση των παιδιών προέκυψε «ότι αυτά επιθυμούν την επιστροφή τους» στο Νηπιοτροφείο, το οποίο, κατά την κρίση του εισαγγελέα, «διαφαίνεται ότι συνεχίζει να παρέχει τα εχέγγυα για την παροχή οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού». Η επιστροφή των παιδιών στο ΠΕΝ έγινε με την προϋπόθεση να υπάρχει αυξημένη διοικητική εποπτεία από πλευράς Νηπιοτροφείου και να μην έχουν «άμεση και προσωπική επαφή» με τέσσερις εργαζόμενους για τους οποίους προέκυπταν «ενδείξεις για τη διάπραξη αξιόποινων [πράξεων]».

Η πρώτη γραπτή διαμαρτυρία από το ΠΕΝ έρχεται τον Ιανουάριο. Με εξώδικη διαμαρτυρία προς την υφυπουργό, ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου που λειτουργεί το ΠΕΝ, Αθ. Παπαρούπας, κατηγορεί την κ. Μιχαηλίδου για τα εξής: «Χωρίς να έχει οτιδήποτε αρμοδίως βεβαιωθεί και αποδειχθεί, λάβατε την πρωτοβουλία και δώσατε συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση επικαλούμενη εξαιρετικού μεγέθους “κακοποιήσεις” παιδιών, ως έχουσες συμβεί, με την ανοχή τού εκεί απασχολούμενου προσωπικού, στον χώρο του Ιδρύματος».

Ο κ. Παπαρούπας διαμαρτύρεται για τη διακοπή χρηματοδότησης που «στερεί τη δυνατότητα διατροφής και φροντίδας των ανήλικων παιδιών» και ταυτόχρονα καταγγέλλει την υπουργό ότι «ευθέως», «ευθαρσώς» και «επιμόνως» του ζήτησε σε συνάντησή τους στο γραφείο της «να αντικαταστήσει τη νόμιμο εκπρόσωπο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος (…) με πρόσωπα που εσείς θα υποδεικνύατε ώστε να είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης σας».

Ακολούθως η δομή ερευνάται από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Διαπιστώνεται: α) έλλειψη επιστημονικού προσωπικού κατά ποσοτική αναλογία και βαθμό σοβαρότητας των αναγκών των παιδιών, β) έλλειψη συνεργασίας μεταξύ επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, γ) ανεπάρκεια των χώρων και εξοπλισμού της δομής, καθώς και ανομοιογένεια των φιλοξενούμενων παιδιών σε ηλικίες και ανάγκες, κάτι που «αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο σωματικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών».

Επί των παραπάνω, το ΠΕΝ αντέτεινε -σε δεύτερο και πολυσέλιδο εξώδικο προς την κ. Μιχαηλίδου στις 27 Απριλίου- ότι οι ίδιοι κοινωνικοί σύμβουλοι που συνέταξαν το έγγραφο, σε παρόμοιους ελέγχους τον Ιούλιο του 2021 δεν διαπίστωναν κανένα προβληματικό σημείο στο προσωπικό, στον αριθμό των περιθαλπόμενων παιδιών, στον εξοπλισμό του ΠΕΝ. «Τι άραγε είναι εκείνο που μεσολάβησε ώστε να δικαιολογείται μία τοιούτου μεγέθους, μάλιστα ως προς όλα τα αναφερόμενα στοιχεία αυτά, μεταστροφή; Μήπως η μεταστροφή αυτή οφείλεται σε λόγους άλλους, σε λόγους εξωγενείς που ουδεμία σχέση έχουν με τον δέοντα τρόπο λειτουργίας του ΠΕΝ;», αναρωτιέται ο κ. Παπαρούπας στο εξώδικό του.

Τα 24 παιδιά που φιλοξενούσε το ΠΕΝ απομακρύνθηκαν προς άλλες δομές κατόπιν έγγραφης εισήγησης της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Απαντώντας στην Εισαγγελία, το ΠΕΝ αντέτεινε ότι το έγγραφο των υπηρεσιών της Περιφέρειας στερείται στοιχείων διοικητικής πράξης: «Πρωτίστως, απουσιάζει η υπογραφή διοικητικού οργάνου της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας η οποία φέρεται να το συνέταξε και της οποίας πρωτόκολλο φέρει.

Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και όπως συνομολογείται και στο διαβιβαστικό που το συνοδεύει, αυτό υπογράφεται από τον διευθυντή του Γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ ΚΚΠΠ Αττικής, εκπρόσωπο του οργανισμού ΝΠΙΔ “Παιδικά Χωριά SOS” και τρεις κοινωνικούς συμβούλους/κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης». Κανένας από τους παραπάνω, σύμφωνα με το ΠΕΝ, δεν έχει αρμοδιότητα εισήγησης παραμονής ή απομάκρυνσης παιδιών από τη δομή. «Επομένως, η εν λόγω ανυπόστατη διοικητική πράξη δεν είναι παρά το κοινό πρακτικό μιας άτυπης και χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα “διαδικτυακής συνάντησης” εκπροσώπων διαφόρων φορέων, οι οποίοι καμία εκ του νόμου αρμοδιότητα δεν έχουν επί του θέματος, και ως εκ τούτου παρανόμως έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, δίνοντας ψευδώς την εντύπωση ότι συνιστά πράξη τής εν λόγω διοικητικής αρχής», υποστήριξε το ΠΕΝ απευθυνόμενο στον εισαγγελέα.

Συνέντευξη από την πρόεδρο του ΠΕΝ Ηρώ Ζερβάκη

Το Νηπιοτροφείο παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με σκοπό «να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αλήθεια και την πραγματική προσφορά του ΠΕΝ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Ιδρύματος, Ηρώ Ζερβάκη.

«Από την αρχή επιλέξαμε να μη βγούμε στα κανάλια αλλά να περιμένουμε τους ελέγχους των Αρχών και την κρίση της Δικαιοσύνης. Δικαιωθήκαμε ότι δεν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση και παράνομες υιοθεσίες», σημειώνει η κ. Ζερβάκη, ενώ σχετικά με την παραπομπή τεσσάρων εργαζομένων σε δίκη, επισημαίνει ότι «για οποιαδήποτε κατηγορία υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής αμετακλήτως».

Η κ. Ζερβάκη σημειώνει επίσης: «Ακούστηκε στα ΜΜΕ ότι εργαζόμενες βιντεοσκοπούσαν παιδιά. Δεν γνωρίζουμε πώς έχουν προκύψει αυτές οι καταγγελίες, τις οποίες οι καταγγέλλουσες έσπευσαν να διαψεύσουν. Κλειδί για τη διαλεύκανση όλης της υπόθεσης θεωρώ ότι είναι τα πρακτικά της σύσκεψης την οποία έκανε η κ. Μιχαηλίδου με τις καταγγέλλουσες στις 16/12 μέσω skype».

Ο παραλληλισμός του ΠΕΝ με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Δύο διαφορετικές υποθέσεις με κοινό ζητούμενο το επικοινωνιακό όφελος. Γιατί ο επικεφαλής του «Χαμόγελου» Κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι η υφυπουργός Εργασίας θέλει να κλείσει τη δική του ΜΚΟ

Στα τηλεοπτικά παράθυρα με τόνους δραματικούς από την πλευρά του ιδρυτή και επικεφαλής της ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού», Κ. Γιαννόπουλου, εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την έκδοση ΚΥΑ με την οποία ορίζονται κτιριακές, στελεχικές προδιαγραφές και κανόνες για 82 δομές φιλοξενίας παιδιών.

Αν και από τη συζήτηση που γίνεται με τους γνωστούς υψηλούς τηλεοπτικούς τόνους ουδείς μπορεί να κατανοήσει γιατί καταλογίζει ο κ. Γιαννόπουλος στην κ. Μιχαηλίδου «εμπάθεια» και προσπάθεια να κλείσει το «Χαμόγελο», αίσθηση προκάλεσε και ο παραλληλισμός θυματοποίησής του (κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής στον Antenna) με την υπόθεση που αφορά το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ). Δηλαδή μια δομή για την οποία το υπουργείο Εργασίας έχει διακόψει από τα τέλη του ’21 τη χρηματοδότηση, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κι έχει δημοσίως καταγγείλει σημεία και τέρατα. Γιατί κάνει αυτόν τον παραλληλισμό ο κ. Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η υφυπουργός «θέλει να κλείσει το “Χαμόγελο” όπως έκανε με το ΠΕΝ»;

Ισως επειδή ο κ. Γιαννόπουλος γνωρίζει ότι οι εκθέσεις που έχουν γίνει τόσο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για τo ΠΕΝ διαπιστώνουν… σημεία αλλά όχι και τέρατα, αξιοποιεί την ίδια τεχνική στην οποία υποκλίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και η υφυπουργός, δηλαδή την τηλεοπτική εικόνα, όταν πριν ακόμη ενημερώσει την Εισαγγελία για τα στοιχεία σχετικά με φαινόμενα κακοποίησης στη δομή φιλοξενίας παιδιών της Καλλιθέας, προτίμησε να υποκύψει στα καλά και άγια της τηλεοπτικής δημοφιλίας.

Η ίδια, όταν ερωτάται «γιατί προηγήθηκε η τηλεοπτική μετάδοση πριν από την αθόρυβη -όπως αρμόζει σε πολιτικό προϊστάμενο- παραπομπή του θέματος στην Εισαγγελία», αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτόν «τον τομέα των δομών προστασίας, όπου είναι δύσκολο να γίνουν παρεμβάσεις, χρειάζεται εκ των προτέρων η υποστήριξη της κοινής γνώμης».

Αν, όμως, δεν θέλουμε να σταθούμε μόνο στις εντυπώσεις που προκαλεί η δημοσιογραφία των πηχυαίων τίτλων, όπως αυτός της ηλεκτρονικής iefimerida που έσπευσε, χθες, να προβάλει την παραπομπή στη δίκη τεσσάρων υπαλλήλων του «ορφανοτροφείου-κολαστηρίου», όπως επιμένει να λέει, χωρίς να παραθέτει ένα στοιχείο που να δικαιολογεί τέτοιον σκληρό χαρακτηρισμό, η σοβαρότερη από τις καταγγελίες της υφυπουργού επισημαίνεται μόνο ως ένας «εν δυνάμει κίνδυνος κακοποίησης παιδιών» στο υπηρεσιακό σημείωμα των κοινωνικών συμβούλων-λειτουργών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής. Το σημείωμα εστάλη στις 28/2/2022 στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Τριανταφύλλου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες του κ. Γιαννόπουλου για το «Χαμόγελο του Παιδιού» -το οποίο άγνωστο γιατί και για ποιους λόγους δεν επιθυμεί αυστηρούς κανόνες λειτουργίας- και η υπόθεση της δομής, για την οποία η αλήθεια θα αναζητηθεί στα δικαστήρια, είναι δύο πολύ διαφορετικές υποθέσεις… Αλλωστε, όπως αναφέρει και η έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την οποία υπογράφει ως πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, το 2019 ο Σύλλογος ήταν πλεονασματικός κατά 11,30 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των εισπράξεων να ανέρχεται στο ποσό των 26,33 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 81,26% σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν για το ίδιο έτος στο ποσό 15,03 εκατ. ευρώ.

Με τέτοιο ταμείο, πώς είναι δυνατόν να φοβάται ο κ. Γιαννόπουλος ότι θα κλείσει το «Χαμόγελο» επειδή πρέπει να βελτιώσει κάποιες υποδομές και να επικαλείται ως παράδειγμα τη διακοπή χρηματοδότησης του ΠΕΝ;


Πηγή: efsyn.gr, Στέργιος Ζιαμπάκας, Χριστίνα Κοψίνη