ΠΕΝΕΝ: Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για τα προβλήματα οικονομικής διαχείρισης στην ΠΝΟ!

Την ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά κ. Φωτεινή Μπακαδήμα!

Η ερώτηση στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενες καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, της ΠΕΕΜΑΓΕΝ αλλά και άλλων Ναυτεργατικών σωματείων.

Η ερώτηση θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και καλείται να δώσει σχετικές απαντήσεις ο αρμόδιος υπουργός του ΥΕΝ κ. Πλακιωτάκης.

Επισυνάπτουμε την σχετική ερώτηση.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 679
Ημερομ. Κατάθεσης: 15/5/2022
Ώρα κατάθεσης: 11:06′

Αθήνα, 16 Μαΐου 2022

ΜεΡΑ25
»DiEM

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Οικονομικές Ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στην ΠΝΟ

Με συνεχείς ανακοινώσεις τόσο η ΠΕΝΕΝ όσο και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν “Ο Αγ. Σπυρίδων” αναδεικνύουν τα ποικίλα ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την οικονομική διαχείριση και πιθανές ατασθαλίες διαχρονικά από τις διοικήσεις της ΠΝΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναίτια απόλυση υπαλλήλων του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας και μάλιστα χωρίς καμία τεκμηρίωση αναφορικά με την ανεπαρκή εκτέλεση καθηκόντων από πλευράς τους από τον ΓΓ της ΠΝΟ.

Η απόλυση των δύο υπαλλήλων έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας άφησε ένα κενό που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των ζητημάτων κακής διαχείρισης στην ΠΝΟ, όπως η μη κατάθεση ισολογισμού 2021, η αδιαφάνεια των οικονομικών των προηγούμενων ετών, η μη παρουσίαση παραστατικών για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με ελληνόκτητες εταιρείες ξένης σημαίας, η παντελής αδιαφορία παροχής εξηγήσεων σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανακατασκευή των γραφείων της Ομοσπονδίας και μάλιστα χωρίς κανένα διαγωνισμό και πόσο επισκευής πάνω από 300.000 ευρώ!

Ορισμένα από τα παραπάνω ζητήματα αποτέλεσαν ουσιαστικές αιτίες της απομάκρυνσης του προηγούμενου Γ.Γ της ΠΝΟ με διαδοχικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας, όμως η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά με αποτέλεσμα να διατίθενται χρήματα από την ΠΝΟ χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και έγκριση των οργάνων της. Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Πώς διασφαλίζεται ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία των ναυτεργατών της χώρας μας, αλλά και τα αποθεματικά θα παραμείνουν ανέγγιχτα μέσα σε αυτό το αδιαφανές περιβάλλον που διαμορφώνει ο Γ.Γ της ΠΝΟ;

  2. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να περιοριστεί η κάθε είδους αυθαιρεσία του ΓΓ της Ομοσπονδίας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα