Για πολλοστή φορά… βρέχει τροπολογίες για το Ελληνικό, και όχι μόνον | Στο νομοσχέδιο για την «προστασία» του καταναλωτή

Πολεοδομικό κράτος εν κράτει η επένδυση της Lamda. Διευκολύνσεις για ξενοδοχεία, νομιμοποιήσεις παρεμβάσεων σε τουριστικά λιμάνια, δώρο 52 εκατ. στα ΚΤΕΛ

Εμπλουτισμένο με τρεις τροπολογίες συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία του καταναλωτή, που αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία, από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζουν μεταξύ άλλων ζητήματα εκπτώσεων και προσφορών, διευρύνουν το πλαίσιο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ώστε να καλύπτει και τις επιγραμμικές (ψηφιακές) υπηρεσίες και εισάγουν ρυθμίσεις για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Πλάι σε ένα εκσυγχρονιστικό και βελτιωτικό σε γενικές γραμμές νομοσχέδιο, που δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις, προστέθηκαν τροπολογίες που κάθε άλλο παρά ενωτικές ή βελτιωτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι σειρά ρυθμίσεων για το Ελληνικό, οι οποίες θυμίζουν μίνι-νομοσχέδιο. Πρόκειται για ακόμη μία κατά παραγγελία της Lamda, ιδιοκτήτριας του Ελληνικού, γενική απόκλιση από τον ισχύοντα εδώ και δέκα χρόνια Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και την πολεοδομική νομοθεσία.

Ο Ι.Χ. πολεοδομικός κανονισμός για το Ελληνικό προβλέπει μεταξύ άλλων: τη μη εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για το «ιδεατό στερεό» στα ψηλά κτίρια, με απλή υπουργική απόφαση, δηλαδή την κατάργηση κάθε ορίου ύψους στους ουρανοξύστες που, όπως επισημαίνουν καλοί γνώστες της πολεοδομικής ιστορίας της χώρας, μόνο η χούντα είχε καταστρατηγήσει. Τον καθορισμό κριτηρίων χαρακτηρισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

Τη δυνατότητα υπέρβασης κατά 6 μέτρα του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους στις πρόσθετες κατασκευές στα ψηλά κτίρια. Την κατ’ εξαίρεση προέγκριση των οικοδομικών αδειών για το Ελληνικό με ταχύρρυθμες διαδικασίες, ειδικές προθεσμίες και ειδικό «πακέτο» δικαιολογητικών» και με ισχύ 3 χρόνια. Για έργα μικρής κλίμακας και προσωρινές εργασίες δεν απαιτείται καμιά άδεια ή έγκριση. Την κυκλοφοριακή διασύνδεση της μαρίνας Αγίου Κοσμά με το οδικό δίκτυο του Μητροπολιτικού Πόλου. Την «προσωρινή» περίφραξη της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Τη στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού με 40 θέσεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού που μπορεί να καλύπτονται με μετατάξεις, αποσπάσεις ή με τριετείς συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Διευκολύνσεις σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, που είτε έχουν απολέσει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (το μπλε σήμα του ΕΟΤ) είτε δεν το έχουν ανανεώσει, παρέχει τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού, που δίνει παράταση προθεσμίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εταιρείες που δεν διαθέτουν Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων αποκτούν ή ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση να καταθέσουν δικαιολογητικά εντός τεσσάρων μηνών. Η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία μπορεί να τα χορηγήσει σε διάστημα δύο χρόνων, εν τω μεταξύ μπορούν να λειτουργούν κανονικά. Το περιβάλλον προστατεύεται, έστω στα χαρτιά, και ο ξενοδόχος κάνει τη δουλειά του.

Τακτοποιήσεις εξπρές για 15 τουριστικά λιμάνια σε όλη τη χώρα προβλέπει άρθρο της ίδιας τροπολογίας, η οποία εγκρίνει χωροθετήσεις, όρια χερσαίας ζώνης, προσχώσεις, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης και ρυθμίζει ζητήματα παραχώρησης και εκμετάλλευσης σε οργανισμούς ΟΤΑ αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις – ΣΔΙΤ (για λειτουργία μαρίνας). Μάλιστα προβλέπεται η τροποποίηση της χωροθέτησης και των ορίων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης.

Δωράκι ύψους 52 εκατομμυρίων για την «ενίσχυση των επενδύσεων συγκοινωνιακών φορέων ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ» δίνει τρίτη τροπολογία, που προβλέπει διάθεση πρόσθετου ποσού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, διατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αδιάθετο υπόλοιπο ώς 22 εκατομμύρια ευρώ από ποσό που έχει ήδη πιστωθεί, και εγκρίνονται άλλα 30 εκατ. ευρώ, για ικανοποίηση αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από το 2016 ή θα κατατεθούν ώς το τέλος του 2022. Σε άλλο άρθρο της τροπολογίας τροποποιείται πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση για τη συγχώνευση και απορρόφηση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης Φλώρινας από τη ΔΕΗ.

ΕΔΟΕΑΠ: Παρατείνεται η ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές εισφορών στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η ρύθμιση αφορά οφειλές από το 2017 ώς το 2021 και είναι έγκυρη εφόσον κατατεθεί αίτημα ώς τις 30 Ιουνίου 2022.


Πηγή: efsyn.gr, Αφροδίτη Τζιαντζή