Έκθεση Πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)

Ο απολογισμός εγκρίθηκε από το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2022

Η έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ γίνεται συνολικά για τα 3 χρόνια της δράσης του, λόγω του κορονοϊού. Στο διάστημα που μεσολάβησε δυστυχώς έφυγαν από κοντά μας πολλοί συνάδελφοι. Το Δ.Σ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.

Παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους από την πανδημία, το Δ.Σ είχε ικανοποιητική επικοινωνία με τους συναδέλφους. Το γραφείο μας παρέμεινε ανοιχτό με εξαίρεση τις περιόδους των λοκντάουν. Εκατοντάδες συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία εκπαιδευτικοί πέρασαν για ενημέρωση ή για προβλήματα σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Το site συνέχισε τη λειτουργία του, υπήρχε συχνή ανάρτηση ανακοινώσεων, αποστολή mail. Και φυσικά δεχόμασταν εκατοντάδες τηλεφωνήματα.

Είθισται στον απολογισμό, το Δ.Σ να παρουσιάζει το έργο του και τις δραστηριότητες στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ και να ζητάει την έγκριση των πεπραγμένων.

Δε συνάδει με το ήθος των μελών του απερχόμενου Δ.Σ να επαινεί τη δράση του. Γι’ αυτό εκτίμησε ότι πρέπει να παρουσιάσει τα κυριότερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, που οφείλονται βέβαια στους αντιασφαλιστικούς νόμους και στην πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Το πρώτο θέμα που είχε να αντιμετωπίσει και προέκυψε από το Γενάρη του 2020, ήταν τα αναδρομικά πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση το Δεκέμβρη του 2019 και δημοσιοποίησε το Γενάρη του 2020. Αφορούσε τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010,2011 και 2012, έλαβαν τα αναδρομικά από τις συντάξεις τους το 2013 και έπρεπε να τα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση το 2014, χωρίς τα ασφαλιστικά Ταμεία να τους αποστείλουν σχετική ενημέρωση, ως όφειλαν. Αν και είχε παρακρατηθεί ο φόρος και είχε παρέλθει 5ετία, η κυβέρνηση επέβαλε βαρύτατα πρόστιμα σε πάνω από 70.000 συνταξιούχους Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ήταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Το Δ.Σ εξέδωσε πάνω από 10 ανακοινώσεις, επισκέφτηκε τον αρμόδιο Υφ. Οικονομικών, απαίτησε τη διαγραφή των προστίμων, πέτυχε εν μέρει, τον Ιούνιο του 2020, τη διαγραφή του 80% των προστίμων, αλλά συνέχισε και συνεχίζει να απαιτεί τη πλήρη διαγραφή των προστίμων, γιατί έχει παρέλθει 5ετία και το ΣΤΕ δέχτηκε ότι είναι άκυρα τα πρόστιμα. Δυστυχώς ακόμη το Υπουργείο έχει διαγράψει ελάχιστα πρόστιμα και, ενώ διέγραψε τα πρόστιμα της λίστας Λαγκάρντ λόγω παρέλευσης 5ετίας, αρνείται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι κανένα άλλο σωματείο δεν ασχολήθηκε με το θέμα και με πολλή πίεση από την Π.Ε.Σ.ΕΚ δέχθηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό η ΑΔΕΔΥ.

Επειδή το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και χιλιάδες συνάδελφοί μας ταλαιπωρούνται ακόμη, το νέο Δ.Σ που θα εκλεγεί θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα για την οριστική λύση του θέματος με τη δικαίωση όλων των συναδέλφων μας.

Το δεύτερο θέμα, η φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου ( Ιούνιος 2015, Μάιος 2016). Αφού η κυβέρνηση πέτυχε με τη συνδρομή του ΣΤΕ, να νομιμοποιήσει το ν. Κατρούγαλου συνταγματικά ( απόφαση ΣΤΕ, 4 Οκτ. 2019) και όλες τις μνημονιακές περικοπές , αποφάσισε να χορηγήσει αναδρομικά για το 11μηνο που αναφέρθηκε άτοκα. Αλλά την επόμενη χρονιά αποφάσισε να τα φορολογήσει και έτσι η κυβέρνηση πήρε πίσω το 1/3 των αναδρομικών . Το Δ.Σ κατήγγειλε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης και παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι 28.2.2022 για συμπληρωματικές δηλώσεις η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στην πολιτική της φοροληστείας απέναντι στους συνταξιούχους.

Τρίτο θέμα: Ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής σύνταξης: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής. Από την πρώτη στιγμή το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ κατήγγειλε την πολιτική παράδοσης των εισφορών των εργαζομένων στο τζόγο των εργαζομένων και με ανακοίνωσή του στις 11.7.2021 αποκάλυψε την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής σύνταξης.

Τέταρτο θέμα: Η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων: Το Σωματείο έκανε παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μαζί με άλλα συνταξιουχικά Σωματεία για την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Τελευταία, 17.2.2022, συμμετείχε στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλα Πρωτοβάθμια Σωματεία για τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Συνειδητή πολιτική όλων των κυβερνήσεων ήταν και είναι η μη έγκαιρη έκδοση των συντάξεων. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ κατήγγειλε την ανάθεση έκδοσης των συντάξεων από τον Υπουργό Εργασίας στους δικηγόρους και λογιστές, επισημαίνοντας ότι: «Η  δοσοληψία  των συνταξιούχων  με ιδιώτες   συνεπάγεται και  διαφθορά, πέραν του ότι  καμία   εγγύηση δεν προσφέρεται  και κανένας   δε θα είναι υπεύθυνος».

Πέμπτο θέμα: Η περικοπή της 12ης Επικουρικής και 12ου μερίσματος με απόφαση των διοικήσεων ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ , σύμφωνα με ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, το 2016. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ σε συνέχεια των αντιδράσεων των προηγούμενων Δ.Σ από το 2016, με επιστολή του προς το νέο Υπουργό Εργασίας, 26.10.2019, ζήτησε την επιστροφή της 12ης Επικουρικής και του 12ου μερίσματος, που είχαν κλαπεί από τους συνταξιούχους με αιτιολόγηση των τότε διοικήσεων των Ταμείων που θυμίζει αλχημείες του Μεσαίωνα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα άλλα σωματεία δεν κατήγγειλαν την κλοπή, τα δε ΜΜΕ πρόβαλαν κατ΄ επανάληψη την κυβερνητική θέση ότι δεν έγινε κλοπή. Με μεγάλη δυσκολία κατορθώσαμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον Ιούλιο του 2020 λάβαμε 2 Επικουρικές, 2 Ιουλίου και 29 Ιουλίου, για να επιστραφεί έτσι η 12η κλεμμένη Επικουρική του 2016. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιστραφεί το 12ο κλεμμένο μέρισμα και θα είναι ένα από τα καθήκοντα του νέου Δ.Σ.

Έκτο θέμα: Η κάρτα ελεύθερης εισόδου στα Μουσεία: Το Σωματείο μας με διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού απαίτησε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αίτημά μας για ελεύθερη πρόσβαση στα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, την 1η Ιουλίου 2019, (ΦΕΚ 2666/1.7.2019, άρθρο 3, παρ. δε συμπεριέλαβε στο σχετικό άρθρο και τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ή έκρινε ότι έπρεπε να τιμωρηθούν για τις εκατοντάδες επισκέψεις τους με τους μαθητές τους στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, για να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας.

Το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ με επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, την 12.10.2019, απαίτησε να λυθεί θέμα. Και ενώ η Υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι: «Επαναφέρεται η περίπτωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που είχε απαλειφθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά» δυστυχώς στη νέα νομοθετική ρύθμιση, ΦΕΚ 3976, τεύχος Β΄ της 31/10/2019, που δημοσιεύτηκε, μόλις μία εβδομάδα μετά τη διαβεβαίωση του Υπουργείου , γραπτά και προφορικά, οι συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν.

Το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ κατήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού για την υπαναχώρηση, απαιτεί να μας επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και διεκδικούμε το δικαίωμα αυτό. Σε επιστολή καταγγελία που στείλαμε στην Υπουργό Πολιτισμού τονίζαμε ιδιαίτερα: «Δε θεωρούμε το αίτημά μας ως προνόμιο ή κάποια μορφή επιβράβευσης για την όποια προσφορά μας στους μαθητές μας. Ούτε μας αρκεί η διευκόλυνση αυτή να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την πρόσβαση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η ελεύθερη πρόσβαση αποτελεί ένα σταθμό για την ελεύθερη είσοδο όλων των πολιτών της χώρας μας στον πολιτισμό μας, που πρέπει να είναι κύριο μέλημα της κοινωνίας και του Υπουργείου σας.»

Έβδομο θέμα: Σχετικά με τα παραρτήματα: Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εκ μέρους του Δ.Σ δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν παραρτήματα της ΠΕΣΕΚ στην Επαρχία. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να αναφερθούν κάποιες αιτίες: Δεν εκδηλώθηκε διάθεση από τους συναδέλφους της Επαρχίας για συνδικαλιστική συσπείρωση, ούτε υπήρξε ανταπόκριση από τις ΕΛΜΕ και Διδασκαλικούς συλλόγους για κάλεσμα των συνταξιούχων, παρόλο που ζητήθηκε από την ΠΕΣΕΚ. Επί πλέον η απογοήτευση από τη γενικότερη κατάσταση του Συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι βαθύτεροι, που μας διαφεύγουν. Οι μεγάλες μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων, η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσής τους, ο εγκληματικός νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά που έχει εντιαφιάσει κάθε ελπίδα του συνταξιούχου για βελτίωση της κατάστασής του, η επικοινωνία της ΠΕΣΕΚ με εκατοντάδες συναδέλφους μέχρι τώρα από την Επαρχία, θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε κάποια μορφή συσπείρωσης. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ αναλαμβάνει πάντως το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Όγδοο θέμα: Μετά από επίμονες προσπάθειες και πολύχρονες, είχαμε σχετική επιτυχία σχετικά με συμψηφισμό των οφειλών μας, λόγω εξαγοράς, στο ΕΤΕΑΕΠ με τα καθυστερημένα αναδρομικά που οφείλει το Ταμείο. Ο συμψηφισμός αφορά ποσόν μέχρι 3000€, ενώ το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ απαιτούσε να συμψηφίζονται όλες οι οφειλές των συνταξιούχων από εξαγορά πλασματικού χρόνου. (Ν.4670/2020)

Πριν το λοκντάουν, λόγω κορωνοϊού, προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε 1. Μια βιβλιοπαρουσίαση, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του εκπαιδευτικού(1η Οκτωβρίου), για να τιμήσουμε δύο συναδέλφισσες συγγραφείς, την Έφη Τσιτκάνου και Τέτα Παγκάλου, με μουσική εκδήλωση που επιμελήθηκε ο συν. Γιώργος Καλκάνης. 2. Εκδρομή στο Δίστομο (7.12.2019) και 3. Το καθιερωμένο ετήσιο γλέντι στην ταβέρνα Ροζαλία (22.2.2020). Για τη πλούσια δράση της πολιτιστικής Επιτροπής της ΠΕΣΕΚ θα αναφερθεί αναλυτικά μέλος της Επιτροπής.

Το Δ.Σ συμμετείχε σε διαδικτυακές συγκεντρώσεις δεκάδων σωματείων ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων και τα 3 χρόνια για θέματα συνταξιοδότησης και εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν στο Σωματείο μας για προβλήματα σχετικά με τη συνταξιοδότηση.

Η ΠΕΣΕΚ συμμετείχε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων, με αρκετά μαζικό μπλοκ συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Επίσης, θέση του σωματείου μας είναι η ενότητα συνταξιούχων και εργαζομένων. Αυτή τη θέση την υπερασπιστήκαμε «λόγω και έργω». Γι’ αυτό και είμαστε παρόντες στις περισσότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έστω και αν, σε αρκετές από αυτές, (λόγω του γνωστού προβλήματος των χωριστών συγκεντρώσεων) δεν είμαστε με το πανό μας. Πιστεύουμε ότι η αντιασφαλιστική πολιτική που στηρίζεται στην πολιτική των μνημονίων και της Ε.Ε απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενότητα στη δράση.

Άποψη του απερχόμενου Δ.Σ είναι ότι στην ΠΕΣΕΚ δε συγχωρείται αφέλεια να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στα μέλη του. Γι’ αυτό κάλεσε κατ’ επανάληψη τους συναδέλφους συνταξιούχους να μην καταφεύγουν σε δικηγόρους και δικαστικές προσφυγές. Έχουμε δηλώσει ότι τα δικαστήρια  δεν πρόκειται να ανατρέψουν  τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί από ΕΕ και ΔΝΤ. Αυτά ανατρέπονται  από το λαό στους δρόμους. Παρόλο που πείσαμε πάρα πολλούς συναδέλφους να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα και όχι της δικαστικής διεκδίκησης, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν σε μακροχρόνιες και αδιέξοδες δικαστικές προσφυγές, παρασυρμένοι από ένα πανίσχυρο κύκλωμα εργατοπατέρων και δικηγορικών γραφείων. Ίσως γιατί η ελπίδα παθαίνει τελευταία. Σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις, η θέση μας δικαιώθηκε. Καμία ατομική οικονομική διεκδίκηση δεν ικανοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Για τις θέσεις του Δ.Σ μπορούν τα μέλη της ΠΕΣΕΚ να σχηματίσουν πληρέστερη άποψη από τις ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευτεί στο blog του Σωματείου μας.

Συνολικά από τις προηγούμενες εκλογές έχουν αναρτηθεί το 2019 66 ανακοινώσεις –αποφάσεις του Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ, το 2020 42 και το 2021 37.