16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καλαμάτα: Στο εδώλιο του «κατηγορουμένου» δύο πρόσφυγες, που κινδυνεύουν με… 1.800 χρόνια φυλάκισης έκαστος

Πρόσφατα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική προσπάθεια καταστολής των μεταναστευτικών ρευμάτων μέσω ποινικών διώξεων και εξοντωτικών ποινών.

Στην Καλαμάτα, σύρονται αύριο στο εδώλιο δυο πρόσφυγες που κατηγορούνται ως διακινητές, με μοναδικό στοιχείο αμφισβητούμενες καταθέσεις ότι πρόκειται για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη σκάφους που έφτασε στις ακτές της Μεσσηνίας. Τις βραδινές ώρες της 3ης Μαΐου 2021, μια ομάδα περίπου 180 ατόμων μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, αφού πέρασε επτά ημέρες στη θάλασσα. Κατά την άφιξή τους, αρκετά άτομα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ως διακινητές. Δυο από αυτούς προφυλακίστηκαν και αν το δικαστήριο εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και με δεδομένο ότι άνθρωποι εκτέθηκαν σε κίνδυνο, η ποινή που θα ακουστεί μπορεί να φτάσει τα 1.800 χρόνια για τον καθένα!

Η περιπέτεια γι’ αυτούς ξεκίνησε στις 27 Απριλίου, από τις ακτές της Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία και στις 29 Απριλίου έστειλαν πρώτη φορά μήνυμα στο Alarm Phone ότι ήταν ακυβέρνητοι. Τελικά, στις 2 Μαΐου φορτηγό πλοίο παίρνει εντολή από το Λιμενικό να σπεύσει για βοήθεια και τους χορηγεί τρόφιμα και νερό, ενώ ξεκινάει ρυμούλκηση.

Οι πρόσφυγες, όμως, υπό τον φόβο επαναπροώθησης, αρνούνται, κόβουν το σκοινί και παραμένουν στη θάλασσα. Μερικοί από αυτούς έχουν πέσει στο παρελθόν θύματα άγριας συμπεριφοράς από τους Έλληνες λιμενικούς. «Κάποιοι άνθρωποι από την ομάδα μας είχαν συλληφθεί από αυτούς νωρίτερα. Τους έδεσαν με δεματικά καλωδίων και τους πέταξαν στο νερό, έτσι απλά. Μπορεί να μην το πιστεύετε αυτό, αλλά υπάρχουν άνθρωποι μαζί μου εδώ που μπορούν να σας πουν την ίδια ιστορία», αναφέρει ένας εξ αυτών. Αρκετοί επιβάτες δήλωσαν τότε ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν στη θάλασσα παρά να ξαναπέσουν στα χέρια της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τελικά, μην έχοντας άλλη λύση, αποφάσισαν να δεχτούν τη ρυμούλκησή τους στην Καλαμάτα.

Για την περίπτωσή τους είναι σε εξέλιξη και διεθνής καμπάνια ενημέρωσης που συνυπογράφουν οι οργανώσεις Aegean Migrant Solidarity, borderline-europe, Can’t Evict Solidarity, το πλήρωμα του Iuventa, το Νομικό Κέντρο Λέσβου και το Watch the Med Alarm Phone. Ζητούν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες για τους δυο και ελευθερία σε όσους έχουν ήδη καταδικαστεί με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή: efsyn.gr, Γιώργος Παγούδης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις