9 C
Athens
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025

Διάδρομοι ΕΕ για ανεφοδιασμό της Ουκρανίας | Να κηρυχθεί το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση» ζητεί ο ρώσος γενικός εισαγγελέας

Πρόσφατα

Ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία άνοιξε η ΕΕ, μετέδωσε χθες βράδυ το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform επικαλούμενο την ιστοσελίδα της κυβέρνησης Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία αυτή ήταν η απάντησή του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με στελέχη του τομέα καυσίμων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης της αγοράς σε καύσιμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε λειτουργία για την Ουκρανία τους λεγόμενους διαδρόμους αλληλεγγύης. Παρόμοιο εργαλείο είχε τεθεί σε λειτουργία κατά την διάρκεια της πανδημίας εντός της Ευρώπης, όταν μεταφέρονταν εμβόλια και φάρμακα. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισάγουν καύσιμα στην χώρα. Στα σημεία διέλευσης, στους συρμούς με φορτίο καυσίμων και στα βυτιοφόρα καυσίμων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης διεξάγουμε συνομιλίες για άλλους τρόπους μεταφοράς, ώστε να διευρύνουμε τις υλικοτεχνικές μας υποδομές» δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι επειδή οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, στην Ουκρανία παρατηρείται έλλειψη καυσίμων.

Η κυβέρνηση είπε ο Σμιγκάλ, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, όλων των κεντρικών οργανισμών, των τελωνειακών αρχών, και της συνοριακής υπηρεσίας, συνδράμει και βοηθάει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση αυτή στην αγορά καυσίμων. Ανέφερε έτσι πως το κράτος μείωσε τον ΦΠΑ από το 20% στο 7% στη βενζίνη, το πετρέλαιο ντίζελ και το υγροποιημένο αέριο και συμφώνησε σε μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα είδη αυτά.

Ο Ντενίς Σμιγκάλ είπε επίσης ότι είχε συνομιλίες για την απελευθέρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέα συνομιλία Ζελένσκι – Μακρόν

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία» αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», σημειώνει ο ουκρανός πρόεδρος.

Ρωσία: Να κηρυχθεί το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση» ζητεί ο γενικός εισαγγελέας

To Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετά το οριστικό τέλος στη μάχη της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου. Περισσότεροι από 250 στρατιώτες, εκ των οποίων περίπου 50 σοβαρά τραυματισμένοι, βγήκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ και με πούλμαν μεταφέρθηκαν σε έδαφος υπό ρωσικό έλεγχο. Πολλοί από τους μαχητές στο Αζοφστάλ είναι μέλη του Τάγματος Αζόφ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Τρίτη εάν οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες πολέμου ή ως αιχμάλωτοι πολέμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε απάντηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε ότι «οι εγκληματίες Ναζί δεν πρέπει να υπόκεινται σε ανταλλαγή κρατουμένων».

Αν και δεν ανέφερε ιδιαίτερα το Αζοφστάλ, η Μόσχα έχει επανειλημμένα πει ότι μέλη του Τάγματος Aζόφ – που θεωρούνται «Ναζί» από τις ρωσικές αρχές – είναι μεταξύ των στρατιωτών που έχουν παγιδευτεί στο χαλυβουργείο.

«Σχετικά με τους Ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη: είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε στη δικαιοσύνη», είπε ο Βολοντίν σε μήνυμά του στο Telegram.


Πηγή: kosmodromio

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις