Aπό τις απεργιακές συγκεντρώσεις ΣΕΡΕΤΕ και εργαζομένων σε Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (φωτογραφίες)

Οι εργαζόμενοι στην Έρευνα και στην Τεχνολογία, πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, σήμερα, Τρίτη 17 Μάη, ημέρα που αποτελεί και τον ένα χρόνο από την ίδρυση του Σωματείου τους. Απεργούν, όπως σημειώνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), στη σχετική απεργιακή του ανακοίνωση, «για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών στο ύψος των πραγματικών αναγκών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και θα καλύπτει όλο το προσωπικό στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

 • Από την απεργιακή συγκέντρωση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μαζί του και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ. Ακολούθησε πορεία προς την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα της Κλαδικής Απεργίας

Όπως υπογραμμίζει το ΣΕΡΕΤΕ, επίσης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει το σχέδιό της για την πανεπιστημιακή αστυνομία, «θα γίνουμε ο πρώτος εργασιακός κλάδος στη χώρα που θα εργαζόμαστε υπό καθεστώς ειδικής αστυνόμευσης. Η εισαγωγή της αστυνόμευσης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε χώρο κερδοφορίας στον οποίο οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν θα έχουν χώρο. Η πραγματική ανομία είναι η  άμισθη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες  και το ανύπαρκτο ωράριο. Δε θα αφήσουμε τους χώρους που σπουδάζουμε και εργαζόμαστε να αστυνομεύονται. Η παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και σκέψης δεν επιτηρείται! Πολλές πτυχές της εργασιακής αυτής εκμετάλλευσης που ο κλάδος μας ήδη βίωνε θεσμοθετούνται από την πλευρά της κυβέρνησης με το νόμο Χατζηδάκη. Καταργούν το οκτάωρο και επιβάλουν 10ωρο/50ωρο, χτυπούν τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία, προάγοντας για τα πιο κρίσιμα ζητήματα την «ατομική διαπραγμάτευση».

 • Από την πρωινή απεργιακή εξόρμηση στις πύλες του ΕΜΠ

 • Ενημέρωση από την απεργιακή κινητοποίηση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης

Σήμερα 17 Μάη το ΣΕΡΕΤΕ προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλιση, ωράριο, μισθό για όλο το αόρατο κομμάτι εργαζομενων στο οποίο βασίζεται η έρευνα. Το παράρτημα Θεσσαλονίκης παρέστη σε μαζική διαμαρτυρία έξω από την πρυτανεία του Α.Π.Θ. με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων (Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Φυσικού). Μέλη του σωματείου μεταβίβασαν ψήφισμα στον αντιπρύτανη Στυλιανίδη ζητώντας τα αυτονόητα. Στην συνέχεια και ενώ πραγματοποίηθηκε πορεία εντός του ΑΠΘ απηύθυνε κάλεσμα στου εργαζόμενους/ες στην έρευνα σε μια προσπάθεια ενοποίησης των διεκδικήσεων σε έναν κατακερματισμένο και πληττόμενο κλάδο, μοιράζοντας κείμενα σε εργαστήρια.

Τέλος, κλειστές πόρτες στον ΕΛΚΕ βρήκαν για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι/ες στην έρευνα στην προσπάθεια τους να καταθέσουν ψήφισμα για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από την σύμβαση ανταποδοτικής υποτροφίας για την διεξαγωγή διδακτικού επικουρικού έργου, του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Οι πρυτανικές αρχές από την μια επιλέγουν να αποκλείσουν τις εργαζομενες απο το ερευνητικό τους έργο και την επόμενη να κλειδώσουν τον ΕΛΚΕ αποτρέποντας το σωματείο να καταθέσει ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ μάλιστα την ίδια ώρα υπήρχε εκδήλωση στον ΕΛΚΕ με αποτέλεσμα κιόλας εργαζόμενοι/ες να κλειδωθούν απέξω.

Με κλειστές πόρτες, απλήρωτη εργασία και αστυνομία, έρευνα δεν γίνεται. Το σωματείο θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δεδουλευμένα των συναδέλφων και συναδελφισσων, που παραμένουν απλήρωτοι/ες 7 μήνες μετά (!) την περάτωση του διδακτικού τους έργου. Δεν φτάνει η ανασφάλιστη, ελαστική και επισφαλής εργασία που βιώνουμε, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την καταπάτηση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει.

Ενόψει της συνέλευσης του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης στις 4 Ιουνίου καλούμε όσες και όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με την μη καταβολή των δεδουλευμενων να επικοινωνήσουν με το σωματείο. Επιλέγουμε να μην δώσουμε αυτόν τον αγώνα μόνοι και μόνες, δυναμώνουμε τις συλλογικές μας διεκδικήσεις για τα συλλογικά προβλήματα.

 • Από την απεργιακή συγκέντρωση του παραρτήματος Αχαΐας έξω από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ΣΕΡΕΤΕ επιδιώκει σύσκεψη με τα επιχειρησιακά και τοπικά σωματεία του κλάδου «για να συντονίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας» και απαιτεί:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες (διδακτικές, ερευνητικές, διοικητικές, τεχνικές κλπ.) των Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων. Όχι στο προσοντολόγιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους/α. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία.
 • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
 • Ασφάλιση και   ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.  Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονεϊκές άδειες.
 • Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
 • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού   έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού (επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
 • Κατάργηση των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.