Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Χωρίς ανθυγιεινό και ΜΑΠ αλλά… δουλειά ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν ποντίκια

Από τις αρχές του έτους 2020 καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν όλοι οι εργαζόμενοι των κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Οι ΚΟΜΥ δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, διενεργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους – μοριακούς και αντιγονικούς – στις πύλες εισόδου, στους τυχαίους αλλά και στοχευμένους ελέγχους στο γενικό πληθυσμό, στη διερεύνηση συρροών, στην προστασία των ευάλωτων κλειστών δομών και όπου αλλού χρειάστηκε. Η ανάληψη και επιτυχής περαίωση του εμβολιασμού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ψυχιατρικών δομών συνέβαλε περαιτέρω στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ δεν δικαιούμαστε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες κρούσματα την ημέρα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ληγμένα γάντια, έλλειψη μολυσματικών κυτίων, μάσκες που δεν είναι υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες όχι πάντα κατάλληλες και σύμφωνες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν ποντίκια.

Ακόμη, ενώ έχουμε ενημερωθεί προφορικά από την πρόσληψή μας ότι οι συμβάσεις μας θα παρατείνονται έως και τον Νοέμβριο του 2022, οι συμβάσεις που τελικά υπογράφαμε ήταν τρίμηνες με αποτέλεσμα να είμαστε μετέωροι καθώς με τη λήξη κάθε σύμβασης δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση ότι θα ανανεωθούν. Οι συμβάσεις μας έχουν λήξει από το Μάρτιο και ακόμη δεν έχουμε υπογράψει την επόμενη σύμβαση που ήδη έχει λήξει. Γεγονός χαρακτηριστικό της διαχείρισης του διοικητικού μέρους του προγράμματος που είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία της οποίας μάλιστα η σύμβαση έχει λήξει και δεν θα ανανεωθεί.

Επιπροσθέτως, η αποζημίωση προσωπικού κινητών ομάδων και κέντρων υγείας κατά του κορωνοϊού Covid-19, σταμάτησε να καταβάλλεται από το Νοέμβριο του 2021, χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση.Αντίστοιχα, στους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν τις δράσεις καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135 έχουν παγώσει οι ειδικές αποζημιώσεις χωρίς προειδοποίηση από το Νοέμβριο και ακόμη δεν έχουν επίσημη αν θα τα πάρουν αναδρομικά. Συνάδελφοι που αρνήθηκαν να δουλέψουν εκτός καθημερινής με ασήμαντο πρόσχημα εκδικητικά μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση. Ακόμη, οι συνάδελφοι που διαχειρίζονται τις κλήσεις του 1135 που είναι 24ωρη γραμμή δουλεύουν ενίοτε βάρδιες που απέχουν 8 ώρες μεταξύ τους παράνομα αφού από το νόμο προβλέπεται ότι δύο βάρδιες πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 11 ωρων. Τέλος, το πρόγραμμα των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ μας κοινοποιείται καθημερινά μετά τις 6 με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε για τις επόμενες ημέρες το ωράριο μας ώστε να προγραμματίσουμε τις ζωές μας.

Απαιτούμε:

● μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

● επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

● άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης

● παράταση της ημερομηνίας χρήσης των αδειών από το 2020 και 2021

● άμεση καταβολή κάθε κυριακάτικης και υπερωριακής εργασίας

● κατάλληλες συνθήκες εργασίας και παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών

● άμεση αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών

● άμεση αναγνώριση και καταβολή μισθολογικού κλιμακίου

● θέσπιση μοριοδότησης ειδικής εμπειρίας

● αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων των οδηγών.