19.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Δ.Α.: Εκδήλωση με θέμα την απόφαση-ορόσημο του ΟΗΕ για τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη | Παρασκευή 13 Μάη

Ο Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης, περιέγραψε όλη την περιπέτεια μέχρι την τελική νίκη, σε συνέντευξή του στην Μπούλικα Μιχαλοπούλου, στις 14 Δεκέμβρη 2021

Πρόσφατα

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ Λ. ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Απόφαση-ορόσημο του ΟΗΕ για τον αντιρρησία συνείδησης Λ. Πετρομελίδη: Κατακτήσεις και διεκδικήσεις για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σήμερα».

Ημερομηνία διεξαγωγής: Παρασκευή 13 Μαΐου 2022
Ώρα: 18:30
Τόπος διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Στις 6 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δικαίωσε τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη στην ατομική προσφυγή του εναντίον του ελληνικού κράτους.

Ο Λάζαρος Πετρομελίδης είναι ένας από τους πρωτοπόρους αντιρρησίες συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους στην Ελλάδα. Εκδήλωσε την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία από το 1992, όταν ακόμη δεν είχε θεσπιστεί η εναλλακτική υπηρεσία, ακολούθως κηρύχτηκε ανυπότακτος και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ακολούθησαν συλλήψεις, επιβολή τιμωρητικής εναλλακτικής υπηρεσίας, αλλεπάλληλες διώξεις και καταδίκες από στρατοδικεία για ανυποταξία, φυλακίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία υιοθέτησε επανειλημμένα τον Λάζαρο Πετρομελίδη ως κρατούμενο συνείδησης και διεξήγαγε μακροχρόνια εκστρατεία για τον τερματισμό των παραβιάσεων εις βάρος του και εις βάρος όλων των αντιρρησιών συνείδησης.

Ο ΟΗΕ με την απόφασή του καλεί το ελληνικό κράτος να παρέχει στον Λ. Πετρομελίδη αποτελεσματική επανόρθωση για τις πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που διέπραξε εις βάρος του. Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της ώστε να διασφαλίσει αποτελεσματικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, για παράδειγμα, παρέχοντας τη δυνατότητα για εναλλακτική υπηρεσία η οποία να μην είναι τιμωρητική και να μη συνιστά διάκριση.

Με αφορμή αυτή τη σπουδαία εξέλιξη στον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά και ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Αντίρρησης Συνείδησης στις 15 Μαΐου, συζητάμε με τον Λάζαρο Πετρομελίδη για την προσωπική του εμπειρία και τους αγώνες του, καθώς και με αρμόδιους φορείς δικαιωμάτων για τις αναγκαίες θεσμικές και νομικές αλλαγές που οφείλουν να πραγματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλίζεται ουσιαστικά και για όλους η δυνατότητα εναλλακτικής υπηρεσίας.

Συζητάμε επίσης για όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και ενημερωνόμαστε γύρω από το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και τα όσα αυτό περιλαμβάνει.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν:

Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης

Γιώργος Καρατζάς, εκπρόσωπος στην υπόθεση Πετρομελίδη

Μιχάλης Τσαπόγας, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη

Φοίβος Ιατρέλλης, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αλεξία Τσούνη, αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας.


Ο Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης, περιγράφει όλη την περιπέτεια μέχρι την τελική νίκη!

Ράδιο ΜέΡΑ | Το Στίγμα της ΜέΡΑς | 14/12/21 Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε απόφαση για την ατομική προσφυγή του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη κρίνοντας ότι υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει στον Λάζαρο Πετρομελίδη αποτελεσματική επανόρθωση και πλήρη αποκατάσταση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαγραφή του ποινικού του μητρώου, την επιστροφή όλων των ποσών που έχει καταβάλει ως χρηματικές ποινές αντί φυλάκισης και την παροχή αποζημίωσης. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της, ώστε να διασφαλίσει αποτελεσματικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, για παράδειγμα, παρέχοντας τη δυνατότητα για εναλλακτική υπηρεσία η οποία να μην είναι τιμωρητική και να μη συνιστά διάκριση. Ο Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης, μιλά στην Μπούλικα Μιχαλοπούλου

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις