16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΚΑ: Ψήφισμα ενάντια στη μετατροπή δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Πρόσφατα

Τασσόμαστε ενάντια στη μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων (Εθνικό και Αρχαιολογικό Αθήνας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθήνας, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) της χώρας σε ΝΠΔΔ, καθώς αυτή σηματοδοτεί, πρακτικά, βήμα ιδιωτικοποίησής τους.

Οι διαχειριστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αυτά τα μουσεία θα είναι στο σύνολό τους διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση σε 7μελή ΔΣ. Οι 5 εκ των 7 αυτών θα είναι προσωπικότητες του ευρύτερου επαγγελματικού και κοινωνικού χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε, άσχετος με το ΥΠΠΟΑ, τις ανάγκες λειτουργίας των μουσείων ή την Αρχαιολογία ολότελα, που θα στελεχώσει τα μουσεία αυτά. Ούτως ή άλλως άβυσσος χωρίζει την κοινωνία από τα πρότυπα και τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ για τους αρίστους

Τα έσοδα αυτών των πέντε, ήδη πολύ επικερδών, μουσείων δεν θα περιέρχονται στο δημόσιο και δεν θα αξιοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ, αλλά θα παραμένουν σε αυτά. Αποσπώνται, δηλαδή, από την διαχείριση του δημοσίου και αυτονομούνται, όχι μόνο διοικητικά, αλλά και οικονομικά! Συγχρόνως, λόγω της στέρησης σημαντικών εσόδων για το ΥΠΠΟΑ, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία μικρής επισκεψιμότητας θα απειλούνται με κλείσιμο. Δημιουργούνται, δηλαδή, αρχαιότητες και μνημεία δύο ταχυτήτων: τα επικερδή και τα μη επικερδή, επειδή στο εξής η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν θα αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο ως δημόσια κληρονομιά του λαού μας, αλλά ως προϊόν.

Χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική δικαιολόγηση, πέντε από τα πιο επικερδή, με διεθνείς διακρίσεις, μουσεία της χώρας, επιδιώκεται από την κυβέρνηση της ΝΔ να αυτονομηθούν διοικητικά και οικονομικά από το δημόσιο. Θέλουν, δηλαδή, τα μουσεία μαγαζιά, τις αρχαιότητες προϊόντα και τα αφεντικά δικά μας παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Τι πιο σύνηθες από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι οι Μυκήνες δεν κάηκαν, που τοποθετεί αρίστους, τύπου Λιγνάδη, σε διευθυντικές θέσεις, που νοικιάζει αρχαιολογικούς χώρους και μοναδικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς για επιδείξεις μόδας ή για βίντεο κλιπ, που υπερασπίζεται κόντρα στη διεθνή κατακραυγή το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης, που καταστρέφει, ουσιαστικά, αρχαιότητες ελέω ανάπτυξης (βλ. Μετρό Θεσσαλονίκης), που νομοθετεί τον δανεισμό θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για 25+25 (!) χρόνια στο εξωτερικό, που η οικογένεια του αρχηγού της ήταν επί σειράς ετών συλλέκτες λαθρανασκαμμένων αρχαιοτήτων!

Υπερασπιζόμαστε τα αποκλειστικά δημόσια μουσεία, την αποκλειστικά δημόσια πολιτιστική κληρονομιά και απαιτούμε την περαιτέρω αναβάθμιση του παιδευτικού και παιδαγωγικού ρόλου των μουσείων για όλο το λαό.

Καμία μετατροπή δημόσιου μουσείου σε ΝΠΔΔ. 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις