19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Μάχη» στο ΣτΕ για το μητρώο – φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ)

Πρόσφατα

«Μάχη» προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας η απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία καθιερώνεται  το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών» δόθηκε σήμερα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του  Συμβουλίου της Επικρατείας. Έξω από το δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Σωματείων και εργαζομένων.

Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS ζητούν την ακύρωση της υπ΄αριθμ. 62599/2021 απόφασης του υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και η διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης σε αυτό που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας, κλπ. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η δημιουργία αντίστοιχου μητρώου των εργοδοτικών οργανώσεων.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι των δυο συνδικαλιστικών σωματείων υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης, κ.λπ.

Παράλληλα, τόνισαν ότι παραβιάζει τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87/1984, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραβιάζει ακόμη τα προσωπικά, τα πολιτικά δεδομένα και δικαιώματα των συνδικαλιστών και των μελών των οργανώσεων, ενώ απαγορεύει στα μέλη των οργανώσεων να λαμβάνουν στοιχεία από το Μητρώο. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι επιτρέπει στους εργοδότες όχι μόνο να λαμβάνουν στοιχεία συνδικαλιστών, αλλά να γνωρίζουν και σε ποια συνδικαλιστική παράταξη ανήκουν.

Στην ουσία, τόνισαν, η ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου, ενώ αποθαρρύνεται η σύσταση και λειτουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση για το επίμαχο θέμα, καθώς διευθετεί θέματα μεγάλης σπουδαιότητας και όχι τοπικού χαρακτήρα και μικρής εμβέλειας.

Από την πλευρά της η συνήγορος του Δημοσίου (υπουργείου Εργασίας) αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, περί αντισυνταγματικότητας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων κ.λπ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις