Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένοχοι κοσμηματοπώλης και μεσίτης, φυλάκιση 10 χρόνων | Αθώοι οι 4 αστυνομικοί

Η μέγιστη ποινή που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα αποφασίστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που λίγο νωρίτερα έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (με 5 προς 2) τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά), για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν.

Η έδρα απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους δύο καταδικασμένους με τον εισαγγελέα να προτείνει οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Λίγο αργότερα το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο μεν Χορταριάς θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή ενώ ο Δημόπουλος θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό (λόγω ηλικίας).

Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι δικαστές, με την απόφασή τους, επί της ουσίας αποδέχθηκαν τις προκλητικές αντιφάσεις της εισαγγελικής πρότασης που απέρριπτε να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

► Αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς με πλειοψηφία 4 προς 3, ενώ μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας που ήταν της άποψης ότι πρέπει να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Πηγή: efsyn.gr


Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Συνέχιση της διαδικασίας 14:35. Η έδρα επανέρχεται για την ανακοίνωση της απόφασης.

Πρ: Λοιπόν για τον κ. Δημόπουλο. Το δικαστήριο μετά από διάσκεψη, κηρύσσει ένοχο κατά πλειοψηφία 5 προς 2, για την κατηγορία όπως εισήχθη, 311 εδ. α’ ΠΚ [θανατηφόρα σωματική βλάβη], κατά παραυτουργία τελεσθέντος. Μειοψηφουσών της κ. Φίλη και Γεωργάκη που είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να κυρηχθείτε ένοχος για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Ο κ. Χορταριάς, επίσης κυρήσσεται ένοχος κατά πλειοψηφία για το αδίκημα όπως εισήχθη, για την κατηγορία ως εισήχηθη για το 311 εδ. α’ ΠΚ κατά παραυτουργία. Μειοψ. 3η και 4η Φίλη και Γεωργάκη που είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να κυρηχθείτε ένοχος για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Ρουσάκος αθώος κατά πλειοψηφία 4 προς 3, για το αδίκημα για το οποίο εισήχθη η κατηγορία. Μειοψήφισαν η 3η, 4η και η πρόεδρος που είχαν τη άποψη για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Άρα αθώος κατά πλειοψηφία.

Σεφέρης, αθώος κατα πλειοψηφία ομοίως, 4προς 3. Μειοψήφισαν η 3η, 4η και η πρόεδρος που είχαν τη άποψη για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.

Ο κ. Τσομπάνης κυρήσσεται αθώος 4 προς 3 για το αδίκημα όπως εισήχθη, 4 προς 3 ομοίως, μειοψ. 4η ,3η και πρόεδρος ομοίως με από πάνω.

Και ο κ. Αλεξανδρής ομοίος, αθώος κατά πλειοψηφία. Μειοψ. 3η, 4η και προέδρου.

Απορριπτομένων των λοιπών αιτημάτων για κρείσσονες και λοιπών αυτοτελών ισχυρισμών.

Κοινό: Ντροπή! Αίσχος!

[Ένταση στην αίθουσα] «ΝΤΡΟΠΗ», «είστε φασίστες», «δολοφόνοι». «Οι επόμενες επθέσεις και τα θύματα στο λαιμό σας».

Αποχωρεί από την αίθουσα η οικογένεια Κωστόπουλου.

Εισαγγελέας: Περάστε έξω.

Πρ: Αλλιώς θα συλληφθείτε για διατάραξη.

Βαρελά: Πρέπει να συλληφθούν. Βλέπω το ενδιαφέρον εξαντλήθηκε…

[Από κοινό]: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Μάγδα Φύσσα [φωνάζει]: Αυτό που βλέπαμε τόσο καιρό τι ήταν;

Πρ: Θα βγείτε έξω κυρία;

[Από το κοινό]: Είναι η κ. Φύσσα.

Βαρελά: Και τι σημασία έχει;

[Από το κοινό]: Τεράστια σημασία έχει.

[Φασαρία έξω από την αίθουσα, έχει αποχωρήσει κοινό]

Φίλος: Να είναι κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία.

Πρ: Είναι δημόσια η διαδικασία.

Παπαπαντολέων: Έξω γίνεται κα πρόεδρε…

Φίλος: Εσείς δεν έχετε λόγο πλέον!

Πηγή: Παρατηρητήριο της Δίκης / ZackieOh Justice Watch