Ο Καραμανλής αποδεκατίζει από εργαζομένους τη Γ.Δ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών | Ιδιώτες προ των πυλών;

Σχόλιο ErgasiaNET

Την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύουν τις υπηρεσίες για την αποκατάσταση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, στη χώρα μας, την αντίστοιχη υπηρεσία, τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ φροντίζει να την αφήσει χωρίς προσωπικό, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν, τους κρατά σε μια «ιδιότυπη ομηρία» μέχρι να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο της στο πλαίσιο του λεγόμενου «επιτελικού κράτους»: την ιδιωτικοποίησή της.

Βεβαίως, αυτό σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση φακέλων που έχουν καταθέσει πληγέντες πολίτες για να αποζημιωθούν, αλλά είπαμε: ιδιώτες στον ορίζοντα. Και μη φανεί περίεργο, στις διαμαρτυρίες των πολιτών για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των φακέλων, η κυβέρνηση να βρει τον «αποδιοπομπαίο τράγο», τους εργαζομένους της ΓΔΑΕΦΚ, αντί να ακυρώσει τις πολιτικές απαξίωσης της προστασίας της κοινωνίας, του λαού. Το «έργο» είναι χιλιοπαιγμένο.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν νιώσει καλά στο πετσί τους, στις περιουσίες τους και στην τσέπη τους ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες προς όφελος της κερδοφορίας τους και μόνο, οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υποδομών και η απαξίωση των Δημόσιων Υποδομών και της κοινωνικής ευθύνης της πολιτείας, επιφέρουν και μεγαλύτερο κόστος και κοινωνικές καταστροφές. Το ζούμε κάθε φορά που πέφτει λίγο παραπάνω χιόνι, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, σε κάθε καύσωνα, σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε φυσική καταστροφή, που έχει καταντήσει ρουτίνα.

Ο αποδεκατισμός της ΓΔΑΕΦΚ και η ευθύνη του Κ. Καραμανλή του Γ’

Το υπουργείο Υποδομών απασχολεί στη ΓΔΑΕΦΚ περίπου 250 μηχανικούς ΙΔΟΧ, με διαρκώς ανανεωνόμενες συμβάσεις που φτάνουν σε βάθος έτους μέχρι και το 2018. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ούτε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μονιμοποίησαν τους εργαζομένους.

Κυβερνητικός εμπαιγμός στους εργαζομένους…

Ο επικεφαλής υπουργός Υποδομών και υπεύθυνος της διάλυσης και στη συνέχεια ιδιωτικοποίησης της ΓΔΑΕΦΚ, Κώστας Καραμανλής ο Γ’, γνώριζε και γνωρίζει ότι 56 συμβάσεις θα έληγαν από τα τέλη Μαρτίου, άλλες 105 συμβάσεις από τα τέλη Απρίλη και άλλες 70 λήγουν τον προσεχή Ιούλιο. Μέχρι και σήμερα, καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και τη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ErgasiaNET, από τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου έχουν διαβεβαιώσει τους συμβασιούχους ότι έχει βρεθεί μια «φόρμουλα» για την παραμονή τους στην εργασία, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Τους έχουν «συμβουλέψει», μάλιστα, να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί ότι αποδέχονται τη λήξη της σύμβασης, στην περίπτωση που νομοθετηθεί αυτή η περίφημη «φόρμουλα». Αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, να κάνουν δηλαδή «μαύρη εργασία» και να μην πληρώνονται. Πέραν του ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν πληρωθεί ακόμη το τελευταίο 15νθημερο της νόμιμης σύμβασής τους.

…και στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές πολίτες

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο διότι οι απολυμένοι επί της ουσίας συμβασιούχοι δεν μπορούν να υπογράψουν φακέλους, που αφορούν σε φυσικές καταστροφές που πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις διάφορες περιοχές της χώρας (Σάμος, Κρήτη, Ελασσόνα, Μάτι, Βαρυπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Ιανός Κάρδιτσα), ώστε να ολοκληρωθούν και να αποζημιωθούν οι πληγέντες πολίτες.

Και μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τους σεισμούς και τις καταστροφές από την κακοκαιρία του χειμώνα και που θα ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο, με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Υποδομών, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν για να αποκαταστήσουν τις ζημίες στις περιουσίες τους.

Print Friendly, PDF & Email