19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Οι εργατικές ανάγκες μπροστά. Να πάρουμε από τα κέρδη τους για να ζήσουμε (φωτογραφίες)

Εργασία, Ψωμί, Υγεία, Ειρήνη, Ελευθερία

Πρόσφατα

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την ενωτική πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή εργαζομένων, συνδικάτων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργατικών συλλογικοτήτων, αριστερών πολιτικών φορέων, φεμινιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων και αναρχικών συλλογικοτήτων.

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κινητοποίηση, για ένα συντονισμένο, οργανωμένο και διαρκή αγώνα των εργαζομένων και του λαού, που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα για να ανατρέψουμε την αντεργατική πολιτική. Οφείλουμε να σηκώσουμε τον πήχη των απαιτήσεων μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε. Γιατί μόνο έτσι θα πάρουμε πίσω όσα μας πήραν με τα μνημόνια και θα επιβάλλουμε τις εργατικές ανάγκες της εποχής μας.

Δυνατοί είμαστε όταν είμαστε ενωμένοι απέναντι στους εργοδότες, απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου. Όταν μαχητικά κι αποφασιστικά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και τις ιστορικές μας κατακτήσεις και με αγώνες απαιτήσουμε:

• Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Συλλογικές Συμβάσεις για όλους και όλες!

• Εδώ και τώρα δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. Τον 21ο αιώνα είναι ώριμο και δυνατό η δικιά μας Πρωτομαγιά να διεκδικήσει 5νθήμερο – 6ωρο – 30ώρο. για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η μετανάστευση των νέων και για να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

• Επίδομα ανεργίας τώρα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

• Άμεση έκτακτη φορολόγηση των κερδών και του μεγάλου πλούτου και να διατεθούν για κοινωνικές παροχές.

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας, επαναφορά της δημόσιας ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να μην κοπεί καμία παροχή. Μέτρα για το δικαίωμα στη στέγη (πλαφόν στα ενοίκια, προστασία από πλειστηριασμούς)

• Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ, καθώς και ο νόμος ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ.

• Αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για την υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Άμεση επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εργασία. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση και διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του.

• Πόρους για κοινωνικές δαπάνες κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, του Νερού, του Ρεύματος και των Συγκοινωνιών. Όχι στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή τους, Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

• Άμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Από το κάλεσμα για της Πρωτοβουλίας για μια ανεξάρτητη αγωνιστική εργατική συνδικαλιστική συλλογικότητα για τα απεργιακά συλλαλητήρια της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2022, την Κυριακή 1η του Μάη | Διαβάστε επίσης | Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με κεντρικά συνθήματα για ειρήνη, ψωμί, υγεία, ελευθερία Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Μήνυμα νίκης από τους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO και αλληλέγγυους διαδηλωτές

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις