Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Ειδική νομική εκδήλωση για τις ρήτρες αναπροσαρμογής | Πέμπτη 28 Απρίλη

Την ανάγκη συντονισμένων δράσεων από πλευράς δικηγορικού σώματος κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής επισημαίνει η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της στις 13 Απριλίου, τονίστηκε πως “…το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες , που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα , που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους”.

Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών”.

Ειδική νομική εκδήλωση

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Απριλίου, έχοντας στο επίκεντρο τα νομικά ζητήματα της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα,  θα διοργανωθεί διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 και ώρα 17:00 με θέμα: «Ρήτρες αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητά τους ή μη με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:

  • Γεώργιος Δέλλιος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
  • Γεώργιος Μεντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Αντώνιος Μεταξάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Γεώργιος Καλογεράκης, ΜΔΕ Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ)/Ενέργειας (ΠΑΠΕΙ)
  • Βίκτωρας Τσιαφούτης, ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου (ΔΠΘ), νομικός σύμβουλος ΕΚΠΟΙΖΩ

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Προέδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Φινοκαλιώτης.