Γαλλία: Aύξηση στις συντάξεις αν επανεκλεγεί ανακοίνωσε ο Μακρόν. Διαδηλώσεις ενόψει του 2ου γύρου των εκλογών

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 4%, αν επανεκλεγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την ίδια στιγμή που διαδηλώσεις αναμένονται σε όλη τη Γαλλία από αντιπάλους της ακροδεξιάς υποψήφιας για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 4% τον Ιούλιο, εάν επανεκλεγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κανονικά οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται μόνο τον Ιανουάριο. Οι ανακοινώσεις οφείλονται, κατά το δημοσίευμα, στην προσπάθεια του Μακρόν να εξευμενίσει το αριστερό ακροατήριο για το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 65 έτη έως το 2031. Από το 2023, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται κατά τέσσερις μήνες ετησίως για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1961. Κατά τον Μακρόν δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι χρηματοδότησης του κοινωνικού συστήματος, με την αύξηση του ορίου ηλικίας να αποτελεί μονόδρομο, θέση που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση και του έφερε επικρίσεις, ειδικά από την αριστερά, που μίλησε για κοινωνική αδικία.

Κι ενώ το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πάγια δεξιά θέση, λειτούργησε θετικά στον 1ο γύρο, αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη ανάπτυξης ευρύτερων συσπειρώσεων στον 2ο -εξού και η αναδίπλωση. Η αναγγελία της αύξησης των συντάξεων θα πρέπει να εκτιμηθεί παράλληλα με την αύξηση των τιμών την περίοδο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επανέφερε στο προσκήνιο της επικρίσεις για την οικονομική πολιτική του Προέδρου.

Την ίδια στιγμή, πλήθος οργανώσεων καλεί σήμερα σε πορείες ανά την επικράτεια εναντίον της Λεπέν.

«Η ακροδεξιά είναι και πάλι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ενισχυμένη από ένα επίπεδο υποστήριξης που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν. Αρνούμαστε να τη δούμε να κερδίζει την εξουσία», ανέφερε ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δήλωση όπου ανακοίνωσε τις διαδηλώσεις. Δεκάδες άλλες ομάδες δικαιωμάτων, συνδικάτα και ενώσεις συνυπέγραψαν το κάλεσμα διαμαρτυρίας.

Η Λεπέν, από τη μεριά της, απορρίπτει αυτές τις διαδηλώσεις ως αντιδημοκρατικές. «Το κατεστημένο ανησυχεί», είπε. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ενάντια στα αποτελέσματα των εκλογών είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Λέω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν. Είναι τόσο απλό».

Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που διαδηλώνουν ενάντια και στους δύο, όπως οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής από την οργάνωση Extinction Rebellion, που έκλεισαν μια κεντρική πλατεία στο κέντρο του Παρισιού, διαμαρτυρόμενοι για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και των δύο υποψηφίων.


Πηγή: ThePressProject

Print Friendly, PDF & Email